Lielbritānijas karavīri Ukrainā apmācīs valdības spēkus

Konfliktu zonas
BNS/AFP
Lielbritānijas karavīri
Foto: Foto: army.mod.uk

Lielbritānija martā nosūtīs karavīrus uz Ukrainu, kas apmācīs valdības karavīrus cīņām pret prokrieviskajiem separātistiem, otrdien paziņoja britu premjerministrs Deivids Kamerons, piebilstot, letālais bruņojums Ukrainai netiks piegādāts.

Lielbritānijas karavīri Ukrainā apmācīs valdības spēkus

"Nākamā mēneša laikā mēs nosūtīsim Lielbritānijas karavīrus, lai sniegtu padomus un nodrošinātu dažādas apmācības, sākot ar taktisko izlūkošanu līdz loģistikai un medicīniskajai aprūpei, kas ir kaut kas cits nekā tas, ko viņi [Ukraina] lūdza," Lielbritānijas parlamenta komitejai sacīja Kamerons.

"Mēs ar Ukrainu attīstīsim kājnieku apmācību programmu, lai uzlabotu viņu spēku izturīgumu. Tajā būs iesaistīts zināms skaits Lielbritānijas militārpersonu," norādīja premjerministrs.

"Viņi neatradīsies konflikta teritorijā, bet es domāju, ka tas ir veids, kādā mums vajadzētu palīdzēt," viņš piebilda.

Kamerons uzsvēra, ka Lielbritānija nepiegādās letālo bruņojumu Ukrainai.

"Iemesls tam ir tas, ka mēs fundamentāli neticam, ka šai problēmai ir militārs risinājums," viņš sacīja.

"Ir jābūt diplomātiskam risinājumam, ko, manuprāt, spēs panākt sankcijas un spiediens un Eiropas un Amerikas ekonomiskā ietekme," uzsvēra Kamerons.

Viņš noraidīja izteikumus, ka Lielbritānijas nepiedalīšanās diplomātiskajās sarunās par Ukrainas konflikta risinājumu nozīmē, ka tā zaudē savu ietekmi pasaules politikā.

"Nav jēgas nepārtraukti uztraukties par to, vai jūs esat vai neesat istabā. Ukrainas jautājumā mums ir ļoti konkrēta loma," teica Kamerons.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija atsevišķā paziņojumā norādīja, ka uz Ukrainu tiks nosūtīti 75 britu karavīri, kas būs daļa no operācijas, kuras ilgums Ukrainā būs līdz sešiem mēnešiem.

Karadarbība Ukrainas austrumos turpinās par spīti pamieram, kas oficiāli ir spēkā kopš 15. februāra saskaņā ar 12. februārī Minskā panāktu vienošanos. 

Dalies ar šo ziņu