Krievijas draudi. Porošenko: Pamiera laikā Ukraina atjaunojusi kaujas spējas

Konfliktu zonas
LETA—UNIAN/GRANI.RU/UNN, BNS
Porošenko
Foto: Foto: Claude Truong-Ngoc

Pamiera laikā ir atjaunotas Ukrainas bruņoto spēku kaujas spējas, pirmdien paziņoja prezidents Petro Porošenko.

Krievijas draudi. Porošenko: Pamiera laikā Ukraina atjaunojusi kaujas spējas

"Kā mēs izmantojām pamiera laiku? Kamēr nenotiek aktīvas kaujas, mēs pilnībā esam atjaunojuši kaujas spējas daļai vienību. Atbilstoši situācijai 5.septembrī, mums no kaujas komplekta tehnikas bija palikuši 20%, šodien ir 100%, ir ar ko sevi aizsargāt," žurnālistiem sacīja prezidents.

"Šodien Ukrainas karavīriem [pretterorisma operācijas zonā] ir pavēle - gadījumā, ja tiek veikta apšaude, viņiem ir iespēja atbildēt ar pretuguni," norādīja Porošenko.

Kaujinieki pēdējā laikā pastiprinājuši Ukrainas drošības spēku pozīciju apšaudes Donbasā, paziņojis pretterorisma operācijas preses centrs.

Apšaudēs izmantoti strēlnieku ieroči, artilērija, mīnmetēji un granātmetēji Kaujinieki apšaudījuši Doņeckas lidostu, kā arī sešas apdzīvotās vietas.

Ukraina no 9. decembra ievēro ugunspārtraukšanas režīmu, taču to regulāri pārkāpj kaujinieki.

Izlūkdienesti fiksē jaunu Krievijas karavīru ierašanos Ukrainas austrumos

Izlūkdienesti fiksē jaunu Krievijas karavīru ierašanos Ukrainas austrumos, sestdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses pārstāvis Andrijs Lisenko.

Pēc viņa teiktā, pēdējās diennakts laikā situācija pretterorisma operācijas zonā principiāli nav mainījusies. Fiksēti atsevišķi kaujinieku agresijas gadījumi pie Doņeckas un Luhanskas.

"Pēc izlūkdienestu datiem, tiek fiksēta jaunu Krievijas Federācijas karavīru ierašanās, kā arī mēģinājumi izveidot vienotu vadības centru pār visiem teroristiskajiem grupējumiem Luhanskas apgabalā," paziņoja Lisenko. "Diennakts laikā neviens ukraiņu karavīrs nav gājis bojā, viens karavīrs guvis ievainojumus. Incidents nebija saistīts ar kaujas darbībām."

Bijušais kaujinieku līderis Girkins iesaka kaujiniekiem pamest Donbasu

Bijušais Ukrainas Donbasa reģionu terorizējošo kaujinieku līderis, pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" "aizsardzības ministrs" Igors Girkins (Strelkovs) aicinājis Ukrainas austrumos esošos kaujiniekus sekot viņa piemēram un pamest Donbasu.

Šādi viņš izteicies interneta vietnē "Russkaja Vesna", komentējot kaujinieku komandiera Aleksandra Bednova slepkavību.

"Es savu izvēli izdarīju augustā. Vērtēt to var dažādi - nevienam to aizliegt nevaru. Katram ir tiesības veikt savu izvēli - saskaņā ar savu sirdsapziņu. Es varu tikai ieteikt kopējās intereses likt augstāk par personīgajām (pat vissmagākajās situācijās)," norāda Girkins.

"Es necentos cīnīties par varu Jaunkrievijā un atstāju savu vietu tāpēc, lai izbēgtu no līdzīgas situācijas. (..) Tāpēc aicinu sekot tam, ko izdarīju es pats. Saprotot, ka cits variants būs asiņains, bezjēdzīgs un beigsies traģiski," piebilst terorists.

Pērnā gada augustā Girkins pameta "Doņeckas tautas republikas" "aizsardzības ministra" amatu, paužot neapmierinātību ar notiekošo Ukrainas austrumos un aizbrauca uz Krieviju.

Pēc viņa domām, Bednova slepkavība tika veikta, lai kaujinieku vidū izprovocētu dumpi, kas nekavējoties tiks pasludināts par "prettautisku sacelšanos" ar visām no tā izrietošajām sekām, tostarp "tautas republiku" kontroles nodošanu Kijevai, "lai likvidētu bandītisko patvaļu".

Viņaprāt, Bednova slepkavība ir "smags noziegums, lai kaitētu Jaunkrievijai", un "viņa slepkavība notikusi pēc 90.gadu bandītu grupu savstarpējo rēķinu kārtošanas sliktākajām tradīcijām".

Donbasā "kazaki" ar artilēriju apšaudījuši Krievijas spēkus

Donbasā tā dēvēto "kazaku" grupējums apšaudījis Krievijas Iekšlietu ministrijas Iekšējo spēku vienību, kura cietusi zaudējumus, savā "Facebook" profilā raksta Ukrainas organizācijas "Informatīvā pretošanās" vadītājs Dmitro Timčuks.

""Informatīvās pretestības" grupas agrāk fiksētā viena tā dēvēto "kazaku" formējuma artilērijas apakšvienība (sešas haubices D-30), kas tika pārvietota uz Luhansku, atklāja uguni uz Krievijas Federācijas Iekšlietu ministrijas Iekšējo spēku specvienības atrašanās vietu. Apšaude krievu karavīru vidū izraisīja paniku. Ir bojāgājušie un ievainotie," paziņoja Timčuks.

"Luganskas apgabala Stahanovas un Krasnijlučas pilsētās notika sadursmes starp bandītiskā grupējuma "Luganskas tautas republika" kaujiniekiem un kazakiem teroristiem. Gāja bojā vismaz 23 cilvēki," preses konferencē Kijevā paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes informatīvi analītiskā centra vadītāja vietnieks Volodimirs Poļovijs.

Poļovijs arī paziņoja, ka Krievijā ārstējas apmēram tūkstotis ievainotu "Doņeckas tautas republikas" un "Luganskas tautas republikas" kaujinieku.

Pēc "Informatīvās pretestības" datiem, "kazaku" grupējumiem, kas darbojas joslā Alčevska-Stahanova, noteikta "pastāvīga kaujas gatavība" sakarā ar "Luhanskas tautas republikas" plāniem pārņemt šo rajonu savā kontrolē.

Kijevas nekontrolētajās Luhanskas apgabala daļās daudzviet starp "kazakiem" un vietējiem kaujiniekiem notiek bruņota cīņa par varu.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES , ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Dalies ar šo ziņu