Kerijs: Koalīcijai pret "Islāma valsti" būs jāpastāv vairākus gadus

Konfliktu zonas
LETA—DPA/AFP/BBC
Džons Kerijs
Foto: Foto: state.gov

Starptautiskajai koalīcijai, kas ir izveidojusies cīņai ar Sīrijas un Irākas džihādistu grupējumu "Islāma valsts", domājams, būs jāturpina darboties vairākus gadus, uzskata ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Kerijs: Koalīcijai pret "Islāma valsti" būs jāpastāv vairākus gadus

"Mēs atzīstam - ir smags darbs, kas ir jāpaveic," pirmajā vairāk nekā 60 valstu koalīcijas ministru līmeņa sanāksmē sacīja Kerijs.

"Mūsu saistības, visticamāk, būs mērāmas gados, bet mūsu centieniem jau tagad ir būtiska ietekme. Mēs esam vienoti un virzāmies uz priekšu visās frontēs, un mēs darbosimies šajā kampaņā tik ilgi, cik tas būs vajadzīgs, lai gūtu virsroku."

Kerijs pauda cerību, ka sanāksmē notiks dialogs par "labākajām idejām, kā lietas darīt labāk", un iespēju "uzmanīgi plānot nākamo mēnešu gaitā".

Asads: Lai satriektu "Islāma valsti", vajadzīga reāla starptautiskā sadarbība

Lai satriektu džihādistu grupējumu "Islāma valsts", pret kuru kopš augusta tiek vērsti ASV vadītās koalīcijas uzlidojumi, nepieciešama reāla starptautiskā sadarbība, sacīja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

"Reģionā ir izšķiroši laiki" un vissvarīgākais faktors to iznākumam būs tas, vai karā pret džihādistiem ir "reāla un patiesa starptautiskā sadarbība", norādīja Asads.

"Teroristu grupējumi, kurus vada "Islāma valsts", nav radušies no nekā, bet tie ir to spēku, kas sākuši karu pret Sīriju, kļūmīgās un agresīvās politikas augļi," oficiālā ziņu aģentūra SANA citē prezidenta teikto.

Tikai pirms dažām dienām ASV prezidents Baraks Obama noraidīja iespēju veidot aliansi ar Sīriju pret "Islāma valsti".

"Ja mēs ar viņu [ar Asadu] vienosimies kopīgā cīņā pret "Islāma valsti", "Islāma valsts" atbalsta virzienā Sīrijā tiks pavērsts vēl vairāk sunnītu un mūsu koalīcija padarīta vājāka," esot Austrālijā, sacīja Obama.

Obama redz sākumu "jaunai fāzei" cīņā pret "Islāma valsti"

ASV prezidents Baraks Obama intervijā telekanālam CBS TV paziņojis, ka 1500 karavīru nosūtīšana atbalsta misijā uz Irāku iezīmē "jaunu fāzi" cīņā pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts".

Obama norādīja, ka pirmā fāze bijusi panākt, ka Irākā tiek izveidota visaptveroša un uzticama valdība, un tas ir paveikts.

"Tā vietā, lai tikai apturētu "Islāma valsts" virzību, tagad mēs esam pozīcijās, lai sāktu kaut kādu ofensīvu," paziņoja prezidents, piebilstot, ka tagad jāpanāk, lai Irākas spēki sāk atspiest "Islāma valsts" kaujiniekus atpakaļ.

1500 karavīri, ko ASV nosūtījušas uz Irāku, ir gandrīz dubultojuši Savienoto Valstu kontingentu šajā valstī. Viņi nepiedalīsies kaujas operācijās, bet atbalstīs un palīdzēs Irākas armijai.

Pentagons ziņoja, ka karavīri tiks izvietoti vairākos punktos, kur apmācīs deviņas Irākas armijas un trīs kurdu pešmergu zemessardzes brigādes.

ASV un sabiedrotie kopš augusta veica uzlidojumus "Islāma valsts" pozīcijām Irākā un Sīrijā. Obama norādīja, ka šie uzlidojumi bijuši ļoti efektīvi un ir palēninājuši džihādistu virzīšanos uz priekšu.

SKS prokurore apsver "Islāma valsts" kaujinieku apsūdzēšanu kara noziegumos

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) galvenā prokurore Fatu Bensuda apsver iespēju apsūdzēt teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" kaujiniekus kara noziegumos.

Bensuda intervijā Vācijas laikrakstam "Sueddeutsche Zeitung" atklāja, ka šādas apsūdzības varētu izvirzīt ekstrēmistiem, kuri nāk no valstīm, kas parakstījušas SKS statūtus.

"Ir daudz pierādījumu, ka "Islāma valsts" rindās ir ārvalstu kaujinieki no valstīm, kas parakstījušas tiesas statūtus, tostarp Jordānijas, Tunisijas un Eiropas valstīm," norādīja Bensuda.

"Mēs varētu sākt tiesvedību pret šiem subjektiem par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci," norādīja prokurore.

Bensuda atklāja, ka jau saņēmusi informāciju no Libānas, Tunisijas un Jordānijas valdībām.

Bet viņa norādīja, ka valstīs, kurās nepieciešams veikt izmeklēšanu, joprojām plosās karš, un lieciniekiem ir arvien grūtāk izbraukt, lai sniegtu liecības.

"Arvien vairāk un vairāk mēs mēģinām strādāt ar dokumentiem, nevis lieciniekiem," viņa piebilda.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisīja "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāva ievērojamas teritorijas un iespiedās arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojās pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

"Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina septembrī publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Dalies ar šo ziņu