Krievijas draudi. Kremļa propaganda ziņās izmanto neeksistējošu "vācu profesoru"

Ārvalstīs
LETA--UKRINFORM
TASS

Vācijā izcēlies skandāls par Krievijas valsts ziņu aģentūras ITAR-TASS žurnālistiem, kas regulāri intervē pašu izdomātu prokrieviski noskaņotu vācu profesoru, raksta Baltkrievijas portāls "by24.org".

Krievijas draudi. Kremļa propaganda ziņās izmanto neeksistējošu "vācu profesoru"

"Vācu profesoru" sauc Lorenss Hāgs, un viņš it kā strādā "Globālo komunikāciju aģentūrā". Pēdējā "intervija" ar šo "zinātnieku" notikusi saistībā ar Vācijas iedzīvotāju viedokli par Ukrainai piederošās Krimas pussalas anektēšanu un Krievijas izvērsto karu Doņeckas un Luhanskas apgabalos. Intervijā Hāgs spriež par "neleģitīmām valstu robežām, kuras sadalījušas senās krievu zemes un krievu tautu", un tā ir publicēta, piemēram, Krievijas laikrakstā "Vzgljad" ar atsauci uz ITAR-TASS.

Intervijās "zinātnieks" arī atceras traģēdiju Odesas arodbiedrības namā, kur dzīvi sadega "krievu pasaules" atbalstītāji, kuri pirms tam bija šāvuši uz demonstrāciju, nogalinot vairākus cilvēkus.

Pirmais šīs "intervijas" pamanīja Vācijā dzīvojošais Ukrainas blogeris Dmitro Hmeļnickis. Viņš noskaidroja, kas īsti ir profesors Lorenss Hāgs un kā viņam ar šādiem ekstravagantiem uzskatiem klājas vācu ekspertu sabiedrībā.

Izpētes laikā atklājies, ka Vācijā neviens zinātnieks ar tādu vārdu neeksistē un Vācijas kompāniju un organizāciju reģistrā tādas "Globālo komunikāciju aģentūras" nav. Aģentūra ITAR-TASS ne tikai izdomājusi "profesoru Lorensu Hāgu", bet arī veselu ekspertu organizāciju, kurā viņš darbojas un kuras vārdā regulāri sniedz intervijas.

Kopumā Lorenca Hāga radītāji par visu daudzmaz bija parūpējušies. Pavisam nesen Hāgam ticis piešķirts goda profesora statuss Ziemeļkaukāza universitātē, kura, kā atklājies, arī neeksistē. Līdzīgi arī izdomāts atbilstošs "Biznesa inovāciju institūts", kurā viņam piešķirts zinātniski konsultatīvās padomes priekšsēdētāja postenis. Tomēr Vācijā dzīvojošais blogeris atklājis, ka norādītājā adresē Vācijas mazpilsētā Hemnicā tāds institūts neeksistē un vienīgais pierādījums ir vienkārša interneta vietne.

Dalies ar šo ziņu