Krievijas draudi. Kijeva: Noslēgts ielenkuma loks ap Luhansku

Konfliktu zonas
LETA--AFP/UKRINFORM/UNN
D0BC741B97BB4F08B15F140A86635E4C.jpg

Ukrainas armija ceturtdien pilnībā ielenkusi Luhansku, kuru sagrābušas Maskavas atbalstītās krievu algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bruņotās bandas, un nogriezusi pēdējo ceļu, kas pilsētu saistīja ar Krievijas robežu, paziņojis Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses sekretārs Andrijs Lisenko.

Krievijas draudi. Kijeva: Noslēgts ielenkuma loks ap Luhansku; Ukrainā iebrauc Krievijas bruņutehnika

Armija ieņēmusi Novosvitlivku, "slēdzot pēdējo ceļu, kas savienoja teroristu sagrābto Luhansku un pārējo krievu algotņu kontrolēto teritoriju, konkrēti ar Izvarines robežšķērsošanas punktu," norādīja Lisenko.

Kaujinieki no Ukrainas mēģina bēgt uz Krimu

Ukrainas Drošības dienests (UDD) publiskojis pārtvertu terorista un Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieka telefonsarunu, kas apliecina, ka Krievijas specdienesti cenšas uz Krimu izvest savus līdzstrādniekus, kuri darbojas teroristiskajos grupējumos Ukrainā.

Publiskotā telefonsaruna notiek starp FDD darbinieku Krimā un kaujinieku no Krimas, kurš atrodas Doņeckā.

Telefonsarunā kaujinieks sūdzas, ka viņiem nav atbalsta vietējo vidū, kaujinieku bandas nodarbojas ar laupīšanu, nevis karošanu. Kaujinieks arī norāda, ka situācija ir bezcerīga un pēc mēneša pašpasludinātajai "Doņeckas tautas republikai" pienāks beigas.

Kaujinieks telefonsarunā arī atklāj, ka teroristu vadonis Igors Girkins (Strelkovs) nonācis fanātiskas reliģiskās sektas, pareizticības, varā.

Sarunas gaitā FDD darbinieks sola kaujiniekam nokārtot viņa nokļūšanu līdz Krimai.

Ukraina apstiprina Krievijas bruņutehnikas kolonnas iebraukšanu Ukrainas teritorijā

Apstiprinājusies informācija par Krievijas bruņutransportieru un kravas automašīnu kolonnas iebraukšanu Ukrainas teritorijā, piektdien paziņoja Ukrainas pretterorisma centra štābs.

"Izlūkošana apstiprināja, ka bruņutransportieru un militāro kravas automašīnu "Ural" kolonna šķērsojusi robežu un caur slēgto robežpunktu "Izvarino" iegājusi mūsu valsts teritorijā," paziņoja štābs. "Izlūkošana arī apstiprina, ka uz tehnikas bija Krievijas numuri un atpazīšanas zīmes. Saskaitīt precīzu bruņutehnikas un kravas automašīnu skaitu pagaidām neizdodas, taču šī kolonna ir neliela. Pēc sākotnējiem datiem, kravas automašīnās ir arī bruņoti karavīri."

Pēc operatīviem datiem, kolonna dodas Molodohvardijskas pilsētas virzienā, paziņoja štābs.

Par Krievijas bruņutehnikas iebrukšanu ceturtdienas vakarā ziņoja rietumvalstu žurnālisti, kas seko līdzi Krievijas nosūtītajam "humānās palīdzības" konvojam, kurš apstājies netālu no Ukrainas robežas.

Laikraksta "The Guardian" korespondents Šons Volkers ceturtdienas vakarā tviterī rakstīja, ka "tikko kļuvu par liecinieku tam, kā Krievijas bruņutransportieru un mašīnu kolonna ar oficiālo Krievijas militāro simboliku šķērsoja robežu ar Ukrainu".

"Droši vien tas noticis uz kādu laiku. Lai gan ir dīvaini to vērot," raksta Volkers.

Savukārt žurnālists Timurs Olevskis telekanālam "Hromadske TV" pastāstīja, ka kolonnā ir aptuveni 50 bruņutransportieri. Kolonna sākumā devusies robežpunkta "Izvarino" virzienā un "tad pazudusi laukos".

EDSO: Krievijas-Ukrainas robežu ik dienu šķērso cilvēki militārās formās

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misija, kas uz Krievijas un Ukrainas robežas veic kontrolpunkta "Gukova" novērošanu, apliecinājusi, ka robežu ik dienu šķērso cilvēki militārās formās.

"Nedēļas laikā misija ir fiksējusi daudzas jaunu cilvēku (vīriešu un sieviešu) grupas militāra parauga drēbēs, kas robežu šķērso abos virzienos. Novērotāji arī ir redzējuši, kā vairākas reizes "ātrās palīdzības" automašīnas evakuējušas ievainotos pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" atbalstītājus," teikts misijas atskaitē.

Atbilstoši novērotāju ziņām pēdējo trīs dienu laikā biežāki kļuvuši gadījumi, kad virs kontrolpunkta pārlidojuši helikopteri "Mi-24".

"Naktīs helikopteri pielidoja taktiski ļoti tuvu robežas šķērsošanas vietai. Diennakts gaišajā laikā helikopteri nav šķērsojuši Ukrainas gaisa telpu zonā, kas ir redzama no kontrolpunkta," teikts atskaitē.

10. un 12.augustā bijuši dzirdami artilērijas šāvieni. Atbilstoši misijas līdzstrādnieku ziņām 12. augustā šāviņi no smagā bruņojuma ieročiem raidīti ziemeļrietumu virzienā.

"Abos gadījumos skaņas atgādināja reaktīvās artilērijas sistēmu troksni," norāda novērotāji.

Ukrainas spēki nogriezuši ceļu Krievijas "humānās palīdzības" piegādei Luhanskai

Ukrainas pretterorisma spēki "tur tēmēklī" šoseju M-04, kas padara neiespējamu Krievijas "humānās palīdzības" nogādāšanu Luhanskā, vēsta organizācijas "Informatīvā pretošanās" koordinators Dmitro Timčuks.

"Pretterorisma operācijas spēku uguns kontrole pār šosejas M-04 posmu padara neiespējamu Krievijas "humānās palīdzības" piegādi šim apdzīvotajam punktam gadījumā, ja Krievija centīsies nelikumīgi ievest to pa kaujinieku kontrolēto teritoriju, rupji ignorējot Sarkanā Krusta, Ukrainas un starptautiskās sabiedrības prasības," savā "Facebook" lapā raksta Timčuks.

"Kaujinieki rīko pretuzbrukumus uzreiz vairākos virzienos. Īpaši sīvas cīņas teroristi izvērsuši ar mērķi atgūt kontroli pār "pārgriezto" stratēģiski svarīgo šoseju H21 un M-04 posmiem, kas nodrošina Doņeckas un Luhanskas saikni ar pārējām kaujinieku kontrolētajām teritorijām," raksta Timčuks.

Dalies ar šo ziņu