ANO ģenerālsekretārs pieprasa ātrāku inspektoru ziņojumu par Sīriju

Konfliktu zonas
LETA--AFP
Bans Gimuns
Foto: Foto: un.org

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns 1. septembrī aicināja inspektorus pēc iespējas ātrāk sniegt ziņojumu par Sīriju, paziņoja viņa pārstāvis.

ANO ģenerālsekretārs pieprasa ātrāku inspektoru ziņojumu par Sīriju

"Ņemot vērā 21. augusta incidenta šausminošos apmērus, [Bans vērsies pie inspektoriem ar prasību] paātrināt savākto paraugu un informācijas apstrādi un analizēšanu, neapdraudot zinātniski precīzu rezultātu iegūšanu," teikts ANO ģenerālsekretāra biroja paziņojumā.

Sīrijā savāktie paraugi no pirmdienas tiks izsūtīti Eiropas laboratorijām. ANO arī atklāja, ka inspektoru savāktos pierādījumus uzrauga divas Sīrijas valdības amatpersonas.

Uz ANO pieaug spiediens sniegt savu slēdzienu par 21.augusta uzbrukumu Damaskas austrumu piepilsētām, kur nogalināti vairāk nekā 1400 cilvēki. ASV valdība svētdien paziņoja, ka tai ir pārliecinoši pierādījumi, ka uzbrukumu veikusi Sīrijas valdība, izmantojot zarīna gāzi.

ANO Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) informēja, ka ANO inspektoru Sīrijā savākto paraugu analizēšana un slēdziens par iespējamu ķīmisko ieroču pielietošanu varētu aizņemt līdz trīs nedēļas.

"Inspektoru komandas savāktie pierādījumi tagad tiks analizēti un novērtēti laboratorijā. Šī procedūra sistemātiskas, kārtīgas un objektīvas pārbaudes veikšanai var aizņemt līdz trīs nedēļas," teikts organizācijas paziņojumā.

„Tiks veikti visi pasākumi, lai šo procesu paātrinātu. [Inspektoru komandas] vadītājs doktors Oke Selstrems ziņojumu iesniegs ANO ģenerālsekretāram,” teikts paziņojumā.

13 ANO inspektori piektdien pabeidza darbu Sīrijā un agrā sestdienas rītā ar Vācijas valdības lidmašīnu nogādāti Roterdamā, tālāk uz Hāgu dodoties ar automašīnām.

ANO ķīmisko ieroču uzbrukumu izmeklēšanas inspektori Sīrijā ieradās 18. augustā.

Atbilstoši sākotnējai iecerei inspektoriem vajadzēja izmeklēt apsūdzības par ķīmisko ieroču pielietošanu 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kā arī apsūdzības par vēl diviem ķīmisko ieroču izmantošanas gadījumiem divās citās vietās.

Ar lūgumu, lai ANO izmeklē Han al Asalas incidentu, pie ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna vērsās Sīrijas valdība, kas par šo ķīmisko ieroču pielietošanas gadījumu apsūdzējusi nemierniekus.

Pēc 21. augustā notikušiem uzbrukumiem Damaskas apkaimē, kur nogalināti 1429 cilvēki, ANO inspektori tika pilnvaroti izmeklēt arī šos incidentus.

Sīrijas valdība apgalvo, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21. augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā.

 

Dalies ar šo ziņu