Lībijā izformēs nelikumīgos kaujinieku grupējumus

Ārvalstīs
Sargs.lv

Lībijā izformēs nelikumīgos kaujinieku grupējumus

Lībijā tiks izformētas visas kaujinieku vienības un bruņotie grupējumi, kas neatrodas valsts pakļautībā, sestdien vēlu vakarā pavēstīja parlamenta priekšsēdētājs Mohammeds al Megarjefs.

Šāds lēmums pieņems dienu pēc tam, kad Bengāzī pret grupējumu patvaļu protestējošo iedzīvotāju un kaujinieku sadursmēs dzīvību zaudēja 11 cilvēki, bet vairāk nekā 70 tika ievainoti.

Varasiestādes nolēmušas Bengāzī izveidot operācijas vadības struktūru, apvienojot armiju, Iekšlietu ministrijas formējumus, kā arī Aizsardzības ministrijas brigādes, kuru sastāvā ir bijušie nemiernieki.

Varasiestādes arī aicina armiju īstenot kontroli, ieceļot savus virsniekus 2011.gada dumpja laikā radušos brigāžu vadībā.

Jaunā valsts vara līdz šim nav spējusi izformēt šīs vienības, kuru rindās ir par kaujiniekiem kļuvušie nesenie civilisti. Tiesa gan, daudzas vienības ir pievienojušās Iekšlietu un Aizsardzības ministrijām.

Lēmums pieņemts sapulcē, kurā piedalījās Lībijas premjerministrs Mustafa Abu Šagurs, armijas komandieris Jusefs al Mangušs, izlūkdienesta vadītājs Salems al Hasi, parlamenta un vietējo pašvaldību pārstāvji.

Vienlaikus armija izdevusi ultimātu, pieprasot, lai kaujinieki un bruņotie grupējumi 48 stundu laikā pamet armijas bāzes, valsts īpašumus un bijušā režīma locekļu īpašumus, pavēstīja oficiālā ziņu aģentūra LANA.

Simtiem bijušo dumpinieku karotāju pārņēmuši kontroli pār stratēģiski svarīgiem armijas un civilajiem objektiem, kā arī gāztā režīma atbalstītāju un līderu īpašumiem.

Pēc protesta demonstrācijām pret bruņoto grupējumu patvaļu, kas joprojām turpinās pēc Lībijas diktatora Muamara Kadafi gāšanas, saniknotie Bengāzī iedzīvotāji kopā ar militāro policiju naktī uz sestdienu sagrābuši vairākas kaujinieku bāzes.

Starp ieņemtajām bāzēm ir arī islāmistu grupējuma "Ansar al Sharia" atbalsta punkts. Tiek uzskatīts, ka tieši "Ansar al Sharia" kaujinieki 11.septembrī sarīkoja uzbrukumu ASV konsulātam, kura laikā gāja bojā ASV vēstnieks un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

Piektdien pēc tradicionālajām musulmaņu lūgšanām Bengāzī ielās izgāja vairāki desmiti tūkstoši cilvēku, lai pieprasītu apturēt bruņoto grupējumu patvaļu.

Šajā masu demonstrācijā pilnībā pazuda pāris simtu radikālo islāmistu jeb tā dēvēto salafistu rīkotais mītiņš, lai protestētu pret ASV uzņemto antisislāmisko filmu "Musulmaņu nevainība" un franču satīras žurnālā "Charlie Hebdo" publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām.

Demonstrantu nestajos plakātos bija pausta līdzjūtība bojāgājušajam ASV vēstniekam Krisam Stīvensam. Uz plakātiem, piemēram, bija lasāms: "Lībija ir zaudējusi draugu" un "Mēs prasām taisnīgumu Stīvensam".

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu