Somālijas islāmisti izmanto bērnus kā "lielgabala gaļu"

Ārvalstīs
Sargs.lv

Somālijas islāmisti izmanto bērnus kā "lielgabala gaļu"

Somālijas islāmistu grupējums "Shebab" piespiež cīnīties bērnus savās rindās, izmantojot tos kā "lielgabalu gaļu" kaujās pret valdības karavīriem, paziņojusi cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

"Shebab" kaujinieki nolaupa arī meitenes, lai tās palīdzētu frontes līnijās vai kļūtu par kaujinieku sievām.

Vecāki, kuri mēģina paglābt savas atvases no ieraušanas konfliktā, parasti tiek iebaidīti vai nogalināti, un līdzīgas sekas draud arī bērniem, kuri mēģina aizbēgt, norāda HRW.
"Pēc vairāku nedēļu skarbas apmācības "Shebab" bērnu rekrūši tiek nosūtīti uz frontes līnijām, kur daļa kalpo par "lielgabala gaļu", lai aizsargātu pieaugušos kaujiniekus,"

teikts HRW ziņojumā.

"No visiem maniem klasesbiedriem, aptuveni 100 zēniem, izbēgām tikai mēs divi, pārējie tika nogalināti," intervijā HRW pārstāvjiem norādīja kāds 15 gadus vecs zēns.

Organizācija norāda, ka "Shebab" par saviem kaujiniekiem padara pat desmit gadus vecus bērnus.

"Shebab" jau kopš 2007.gada cenšas gāzt Rietumu atbalstīto Somālijas valdību, un pēdējos gados valstī piedzīvotas vienas no nežēlīgākajām cīņām starp nemierniekiem un valdības spēkiem, kurās visvairāk nācies ciest civiliedzīvotājiem.

"Bērniem Somālijā nekur nav droši," norādīja HRW direktora vietnieks bērnu tiesību jautājumos, piebilstot, ka "Shebab" pastrādātie šausmu darbi neattaisno Somālijas valdības praksi izmantot bērnus armijas rindās.

HRW norāda, ka bērni sastopami arī valdības armijā un zemessardzes spēkos un Somālijā tiek arestēti tie bērni, kuri tiek uzskatīti par "Shebab" sabiedrotajiem.

LETA

Dalies ar šo ziņu