Višegrada: Jauns Eiropas militārais spēks

Ārvalstīs
489DFF1748354AC8B0D1F332F1891DB1.jpg

Višegrada: Jauns Eiropas militārais spēks

Pirms neilga laika Višegradas grupas valstis (Čehijas Republika, Polija, Slovākija un Ungārija) paziņoja, ka ir nolēmušas izveidot kopīgu kaujas grupu Polijas vadībā. Kaujas grupu paredzēts izveidot līdz 2016.gadam kā patstāvīgu militāru vienību, kas neietilps NATO pavēlniecībā. Lai stiprinātu koordināciju ar NATO, četras valstis no 2013.gada piedalīsies kopīgās militārās mācībās NATO Reaģēšanas spēku aizbildnībā.

Višegradas grupa savu nosaukumu ir aizņēmusies no 14.gadsimtā Višegradas pilī (mūsdienās Ungārijā) notikušajām Bohēmijas, Polijas un Ungārijas valdnieku sanāksmēm. Višegradas grupa no jauna tika izveidota 1991.gadā ar mērķi radīt reģionālu savienību pēc komunisma gāšanas Austrumeiropā. Pēc Padomju Savienības sabrukuma Višegradas grupā ietilpstošo valstu galvenais uzdevums ir bijusi iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO.

Stratēģiskās pētniecības centrs "Stratfor" norāda, ka Krievijas ietekmes pieaugums, īpaši bruņotais konflikts ar Gruziju 2008.gadā, Eiropas Savienības dalībvalstu finansiālās problēmas, Vācijas – Krievijas ekonomisko interešu tuvināšanās, vairāku NATO dalībvalstu sarūkošais aizsardzības finansējums un Alianses valstu domstarpības attiecībā uz Lībiju – šis notikumu un apstākļu kopums ir mudinājis Višegradas valstīm pašām uzņemties atbildību par savu drošību un veidot kopīgu militāru vienību.

Polijas gatavība, raksta „Stratfor”, uzņemties vadošo lomu ir pašsaprotama – tā ir lielākā Višegradas grupas valsts un ģeogrāfiski atrodas visneizdevīgākajā pozīcijā. Turklāt šā gada jūlijā Polija pārņem Eiropas Savienības prezidentūru, un jau tagad tā ir uzsvērusi, ka viens no galvenajiem jautājumiem, kam pievērsīsies savas prezidentūras laikā, ir Eiropas Savienības militāro spēju stiprināšana.

Lai stiprinātu jaunveidojamo militāro savienību, Višegradas valstu aizsardzības ministri ir apsprieduši iespēju uzaicināt tai pievienoties Ukrainu, taču pētniecības centrs apšauba Ukrainas iespējamo pievienošanos, kurai pretosies Krievija. Tāpēc, raksta, „Stratfor”, daudz ticamāka ir Rumānijas un Bulgārijas iekļaušana tajā.

„Stratfor” norāda, ka pastāv atšķirīgas intereses starp Eiropas Savienības valstīm, kas atrodas tuvāk Krievijai, un tām, kas izvietotas tālāk uz Rietumiem. Tām, kas atrodas Krievijas perifērijā, ir pastāvīga lielākas nedrošības sajūta ne tikai Krievijas militārā spēka dēļ, bet arī pastāvošās neskaidrības dēļ par to, cik gatava ir Eiropa tās aizsargāt Krievijas varbūtējas militāras rīcības gadījumā.

Višegradas valstu lēmums, kā uzskata „Stratfor” analītiķi, iezīmē būtisku pagrieziena punktu Eiropas turpmākajā vēsturē. "

Ziņa pārbublicēta ar STRATFOR atļauju. This report is republished with permission of STRATFOR

Dalies ar šo ziņu