Pasaules miermīlīgās un kareivīgās valstis 2010

Viedoklis
Sargs.lv

Pasaules miermīlīgās un kareivīgās valstis 2010

Starptautiskā organizācija Vision of Humanity sadarbībā ar Austrālijas Ekonomikas un miera problēmu institūtu kopš 2007. gada veic pasaules valstu izvērtēšanu pēc daudziem kritērijiem, lai izveidotu miermīlīgāko valstu reitinga tabulu (Global Peace Index, GPI). Vision of Humanity publiskojusi savu jaunāko — 2010. gada — reitingu tabulu. Pētnieki uzskata, ka 21.gadsimtā miers būs galvenais cilvēces izdzīvošanas priekšnoteikums, un tāpēc miera saglabāšana ir katra pasaules iedzīvotāja interesēs.

Sastādot GPI reitingu, tiek ņemti vērā vairāki desmiti rādītāju, kas vērtēti uz katriem 100 000 iedzīvotāju. To skaitā ir 23 pamatrādītāji (piemēram, dalība militāros konfliktos, spēka struktūru skaitliskais sastāvs, militārais budžets un tā izmaiņu dinamika, smagā apbruņojuma vienību skaits, bruņojuma eksports, slepkavību un cietumnieku skaits valstī, ieroču pieejamība, organizētā noziedzība, politiskā nestabilitāte, cilvēktiesības, teroristu uzbrukumu draudi, attiecības ar kaimiņvalstīm utt.) un 32 sekundārie rādītāji (bezdarba līmenis, ārvalstu investīcijas, vidējais dzīves ilgums, preses brīvība, korupcijas apkarošana, migrācija utt.).

Izvērtējot katru no pamatrādītājiem, valstīm tiek likti punkti — no 1 līdz 5. Jo mazāk punktu savāc valsts, jo tā tiek ierindota tuvāk reitinga tabulas augšgalam (tumši zaļā krāsa kartē). Par informācijas avotiem Vision of Humanity pētnieki izmanto visdažādākā profila starptautisko organizāciju datu bāzes, tajā skaitā tiek analizēta informācija no Pasaules bankas, Stokholmas Starptautiskā miera izpētes institūta, Amnesty International u.c.

Kopš 2007. gada vasaras, kad sāka iznākt Vision of Humanity GPI reitinga tabula, pētījumos tiek analizēti dati par iepriekšējo gadu. Arī jaunākajā — 2010. gada jūnijā publiskotajā tabulā — ir apkopoti pētnieciskie dati par 2009. gadu. Vision of Humanity katru gadu vērtē atšķirīgu valstu skaitu, un šogad reitinga tabulā ir iekļautas pavisam 149 valstis. Izvērtējot kritērijus un apkopojot visus datus, par 10 visagresīvākajām valstīm pētnieki ir atzinuši Kongo (140. vieta), Čadu, Gruziju, Krieviju, Izraēlu, Pakistānu, Sudānu, Afganistānu, Somāliju un Irāku (149. vieta). Šāds pēdējo vietu sadalījums ir saprotams, jo minētajās valstīs joprojām turpinās militārie konflikti, pilsoņu karš vai izplatīts pirātisms, bet Krievija un Gruzija nesen ir bijušas iesaistītas savstarpējā militārā konfliktā. Turpretī kā 10 vismiermīlīgākās valstis šogad ir atzītas Jaunzēlande (1. vieta), Īslande, Japāna, Austrija, Norvēģija, Īrija, Luksemburga, Dānija, Somija, Zviedrija (10. vieta). Latvijai, Igaunijai un Lietuvai ir attiecīgi — 54., 46. un 42. vieta šī gada reitinga tabulā.

Analizējot reitinga tabulas datus par trim pasaules lielvalstīm — ASV, Ķīnu un Krieviju, ir redzamas tendences un izmaiņas šo valstu miermīlīguma indeksos. Neskatoties uz ļoti labiem rādītājiem daudzās jomās, ASV šogad ir ierindotas 85. vietā, jo ASV ir pasaules līderis cietumnieku skaita ziņā uz 100 000 iedzīvotāju. Turklāt ASV pērn militārajiem mērķiem iztērēja summu, kas sastāda 54% no visu pasaules valstu militārajiem budžetiem. Vērtējot kaujas spēju līmeni, ASV armija vienīgā no visām izvērtētajām valstīm ir saņēmusi 5 punktus, ar ko apzīmē vismazāko miermīlīguma pakāpi. Tajā pašā laikā pētījuma autori norāda, ka tieši ASV pēdējo četru gadu laikā ir visvairāk paaugstinājusi savu miermīlīguma indeksu — no 96. vietas 2007. gadā uz 85. vietu šogad.Attiecībā uz Ķīnu ir vērojama pretēja tendence, proti, miermīlīguma indekss ir pasliktinājies. 2007. gadā Ķīna bija 60. vietā, bet jaunākajā reitinga tabulā šī lielvalsts jau ir 80. vietā. Viens no sliktākajiem Ķīnas rādītājiem ir lielais militāro izdevumu īpatsvars iekšzemes kopproduktā — šajā ziņā Ķīnas rādītājam tuvojas tikai Afganistāna.

Krievija ir vienīgā no trim lielvalstīm, kas visus četrus gadus stabili noturējusies reitinga tabulas pēdējās 10 vietās, nedaudz mainot savu vietu tikai šī desmitnieka ietvaros. Salīdzinājumā ar 2009. gada reitingu, šogad Krievija (143. vieta) par divām pozīcijām pietuvojusies tabulas beigām. Pēc Vision of Humanity pētnieku apkopotajiem datiem, Krievija ir viens no pasaules līderiem smagā apbruņojuma skaita ziņā uz 100 000 iedzīvotāju. Otra Krievijas vājā vieta ir bruņotu konfliktu skaits valsts iekšienē, bet trešais rādītājs, kas nenāk par labu miermīlīguma indeksam, ir Krievijas bruņojuma eksporta milzīgie apjomi. Tāpat Krievija katru gadu saņem gandrīz vissliktāko vērtējumu cilvēktiesību pārkāpumu jomā, apsteidzot šajā ziņā visas Eiropas valstis. Vision of Humanity pētnieki situāciju Krievijā gandrīz pēc visiem parametriem (ar dažiem izņēmumiem) vērtē kā vidēju vai sliktu. Apkopojot datus par visām Eiropas valstīm, Krievija ir novērtēta kā viena no nelabvēlīgākajām valstīm. Tikai vēl divām Eiropas valstīm ir ļoti slikti miermīlīguma indeksi — Gruzijai (142. vieta) un Turcijai (126. vieta).

Aplūkojot pasaules karti kopumā, daudz miermīlīgākas izrādās ir Rietumu puslodes valstis. Pētnieki uzskata, ka šogad starptautiskās ekonomiskās krīzes dēļ pasaules valstis kopumā ir kļuvušas mazāk miermīlīgas, lai gan liela mēroga militāra konflikta draudi joprojām turpinot samazināties.

Spriežot pēc šī gada notikumiem, kas Vision of Humanity pētījumā tiks atspoguļoti tikai 2011. gada vasarā, daudzu valstu miermīlīguma indeksi var būtiski mainīties. Piemēram, būtiski pasliktināsies Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas reitingi, ņemot vērā šī gada konfliktu abu valstu starpā. Jāatzīmē, ka Dienvidkoreja ne reizi Vision of Humanity reitingā nav bijusi zemāk par 43. vietu. Tāpat, visticamāk, daudz zemākā vietā nākamgad tiks ierindota Taizeme, kur šogad notika vairāki plaši masu protesti, kas tika vardarbīgi izklīdināti. Toties var sagaidīt, ka bez būtiskām izmaiņām saglabāsies pirmās desmit vietas reitingā, tāpat var prognozēt, ka Krievija vai citas pēdējā desmitniekā esošās valstis būtiski pavirzīsies uz tabulas augšgalu.

Kapteine Vizma Kaļčeva

 

 

Dalies ar šo ziņu