Krievijas draudi. Kanādas karavīri ierodas Ukrainā, lai apmācītu karavīrus cīņā pret separātistiem

Konfliktu zonas
Pēc theglobeandmail.com materiāliem
Kanāda, Ukraina
Foto: Foto: Kanādas bruņotie spēki Ukrainā

14. septembrī militārās apmācības operācijas “Operation Unifier” ietvaros Ukrainā ieradās Kanādas Karaliskā pulka karavīri, lai palīdzētu apmācīt Ukrainas bruņoto spēku vienības karā pret Krievijas atbalstītajiem separātistiem valsts austrumos.

Krievijas draudi. Kanādas karavīri ierodas Ukrainā, lai apmācītu karavīrus cīņā pret separātistiem

Gan Ukrainas valdība, gan NATO atzīst, ka regulārās Krievijas armijas vienības ir cīnījušās kopā ar separātistiem, tādējādi uzlabojot viņu kaujas spējas. Maskava šos apgalvojumus noliedz, uzsverot, ka Krievijas pilsoņi Ukrainas Austrumos cīnās vienīgi kā brīvprātīgie.

Kanādas apmācību operācija izvērsta 1200 kilometrus no frontes līnijas, Javorivas apmācību poligonā, bet Krievija tik un tā ir izteikusies, ka saskata šīs kopīgās mācības kā NATO spēku palielināšanu uz savas robežas.

“Operation Unifier” ilgs divus gadus un izmaksās ap 32 miljoniem dolāru. Kanādas valdība to ir atbalstījusi, visām trim lielākajām partijām vienojoties.

Par karavīru nosūtīšana uz Ukrainu izlemts papildus apmēram 570 miljonu lielai ekonomiskajai un nemilitārajai palīdzībai, tai skaitā formas tērpu un nakts redzamības ierīču iegādei. Kanāda šo palīdzību ir sniegusi kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

200 karavīru no Karaliskā pulka 1. bataljona, kas atrodas Pentavā, Ontario provincē, sākumā apmācīs Ukrainas 30. mehanizētās brigādes karavīrus. Viņi mācīs Ukrainas karavīriem taktiku un medicīnu, kā arī trenēs snaiperus un mācīs, kā labāk neitralizēt improvizētos spridzināšanas ierīces. Divas trešdaļas šīs rotācijas karavīru ir dienējuši starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Ukrainas 30. mehanizētā brigāde ir kaujās rūdīta, tā cieta smagus zaudējumus, aizstāvot un zaudējot Debeļcevu šī gada pavasarī. Vairākās vienībās ir jauniesauktie, kas stājas kritušo un ievainoto vietā. Viņu apmācība ir ļoti būtiska.

Lai gan Ukrainas armija ir daudz profesionālāka un kaujās rūdītāka nekā pirms 18 mēnešiem, 30.mehanizētās brigādes komandieris pulkvedis Igors Slisarčuks uzsver, ka Ukrainas karavīri joprojām var daudz ko mācīties no kanādiešiem: “Kanādiešu sniegtā apmācība ļoti palīdzēs mūsu karavīriem. Tā mūsu valstij dos iespēju aizstāvēt mūsu vērtības – brīvību un demokrātiju.”

Kanādas karavīri sāka operāciju jau 15. septembrī, un viens no viņu pirmajiem uzdevumiem bija iepazīties ar padomju laika tehniku un ekipējumu, ko joprojām izmanto Ukrainas armija.

Tāpat kanādiešiem šī būs iespēja mācīties no Ukrainas komandvadības par to, kā cīnīties hibrīdkara apstākļos.

Dalies ar šo ziņu