ASV ģenerālis: Cīņa ar "Boko Haram" prasa milzīgus starptautiskus centienus

Konfliktu zonas
LETA--AFP
Boko Haram

Sekmīgai cīņai pret Nigērijas islāmistu grupējumu "Boko Haram" nepieciešami milzīgi starptautiski centieni, otrdien paziņojis ASV ģenerālis Deivids Rodrigess.

ASV ģenerālis: Cīņa ar "Boko Haram" prasa milzīgus starptautiskus centienus

ASV un Nigērijas attiecības militārajā jomā pēdējā laikā ir saspringtas. Nigērija atteicās no plānotās ASV palīdzības armijas vienības apmācīšanai cīņai pret "Boko Haram".

Ģenerālis Rodrigess, kurš komandē ASV spēku pavēlniecību Āfrikā, norādīja, ka islāmistu panākumi kaujas laukā ir pamats bažām.

"Es domāju, ka būs nepieciešami milzīgi starptautiski centieni, lai mainītu trajektoriju, kas pašreiz iet nepareizā virzienā," paziņoja ģenerālis Rodrigess, norādot, ka Nigērijas valdībai un armijai būs krietni jāuzlabo savs sniegums, lai to panāktu.

Viņš norādīja, ka Nigērijas armijas atbildes reakcija nav bijusi visai efektīva un dažos gadījumos pat pasliktinājusi situāciju, un pauda cerību, ka Nigērija ļaus ASV tai palīdzēt.

"Boko Haram" uzbrukumos Nigērijas ziemeļaustrumos kopš 2009.gada bojā gājuši aptuveni 13 000 cilvēku, bet 1,5 miljoni palikuši bez mājām.

Nigērijas vēstnieks ASV novembrī sūdzējās, ka viņa valsts nav apmierināta ar ASV atbalstu cīņā pret "Boko Haram" un ka Vašingtona, atsaucoties uz bažām par iespējamajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, ir bloķējusi militārās tehnikas pārdošanu Nigērijai.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien, viesojoties Lagosā, paziņoja, ka Savienotās Valstis ir gatavas darīt vairāk, lai palīdzētu Nigērijai cīņā pret "Boko Haram".

Nigērijai ir lielākā armija Rietumāfrikā, bet tai nav izdevies apturēt islāmistus no jaunu teritoriju sagrābšanas.

Rodrigess norādīja, ka ASV ar Nigēriju veido visaptverošu stratēģiju, ne tikai militāru, ietverot arī izglītību, ekonomisko attīstību un veselības aprūpi. Liela uzmanība tiek pievērsta arī Nigērijas izlūkdienestu stiprināšanai.

Nigērijā otrdien notika reģiona līderu samits, kurā tika apspriesti "Boko Haram" radītie draudi.

Reģiona līderi nākamajā mēnesī tiksies atkal Āfrikas Savienības samita laikā, kad plāno lūgt starptautisku atbalstu, norādīja Dlamini-Zuma.

Lai cīnītos pret "Boko Haram" kaujiniekiem, Čada sestdien nosūtīja uz Kamerūnu karavīrus un 400 militārās tehnikas vienību.

Dlamini-Zuma novērtēja atzinīgi Čadas lēmumu un uzslavēja tās apņēmību veicināt mieru, drošību un stabilitāti reģionā.

Dalies ar šo ziņu