Pabriks: Kad krīze būs pie mūsu robežām, tad jau būs par vēlu palielināt aizsardzības budžetu

Viedoklis
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šodien notiekošajās Saeimas ārpolitikas debatēs Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks informēja par nepieciešamību palielināt aizsardzības budžetu līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta, lai stiprinātu valsts aizsardzības spējas tuvākajā nākotnē. Uzrunas laikā ministrs akcentēja, ka pašreizējā situācija Ukrainā vairs nav jautājums tikai par pašu Ukrainu, bet par visu Eiropas Savienības un NATO darbību, kā arī Rietumu vienotību.

Aizsardzības ministrs A. Pabriks debatēs uzsvēra nepieciešamību palielināt aizsardzības budžetu tuvākajos trīs gados, kas sasniegtu vismaz 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

“Tad, kad izaicinājumi būs pie mūsu robežām, tad jau būs par vēlu piešķirt finansējumu aizsardzības nozarei,” uzsver A. Pabriks.

Šo papildus finansējumu paredzēts ieguldīt tālākā aizsardzības nozares attīstībā, lai būtu iespējams nepieciešamības gadījumā sevi nodrošināt ne tikai ar bruņojumu, bet arī ar cilvēku resursu.

“Mēs redzam, ka Krievija ir mainījusies, tā ir mainījusies uz slikto pusi. Mēs redzam, ka šodienas Krievijas ultimāts ir atšķirīgs no 2008. gada ultimāta, kad Krievija iebruka Gruzijā vai 2014. gada, kad Krievija okupēja daļu Ukrainas. Šobrīd Ukraina ir tikai līdzeklis, lai spētu virzīties tālāk. Mērķis ir sašķelt Eiropas Savienību un NATO, lai Krievija varētu iegūt stratēģisko dominanci. Tas vairs nav jautājums par Ukrainu, bet par visu Rietumu vienotību,” skaidroja A. Pabriks.

Viņš uzsver - neatkarīgi no tā, ka varam paļauties uz NATO 5. pantu, mums ir maksimāli jāattīsta pašiem savi bruņotie spēki un, ja mēs gribam būt gatavi uz jebkādiem izaicinājumiem, tad bruņotie spēki ir jāsaredz kontekstā ar kopējo valsts gatavību, ne tikai ar militāro kapacitāti.

Ministrs, uzsverot nepieciešamību kļūt neatkarīgākiem, skaidroja: “Nav garantijas, ka krīzes laikā mēs munīcijas, ieroču un bruņojuma atbalstu saņemsim tieši tad, kad mums to vajadzēs uzreiz. Tas prasa laiku.”

Papildus A. Pabriks lūdza Saeimas atbalstu lēmumā, par kuru ir vienojušies visi trīs Baltijas valstu aizsardzības ministri, proti, tas paredzētu, ka Baltijas valstis kļūs par operacionāli vienotu reģionu. Tas nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā būtu iespējams bez liekas kavēšanās šķērsot visu trīs valstu iekšējās robežas.

Tāpat ministrs pauda atbalstu migrācijas politikas maiņai Eiropā, proti, viņš uzskata, ka tā neatbilst mūsdienu situācijai.

“Mēs nevaram pieļaut situāciju, ka līdzekļi tiek piešķirti bēgļu nometnes ierīkošanai, bet pašu robežu stiprināšana paliek bez finansējuma.”

A. Pabriks uzrunā Saeimai arī atzīmēja, ka ir pienācis laiks domāt par enerģētisko drošību un neatkarību. Šobrīd arvien vairāk tiek runāts par atomenerģiju, tāpēc pēc ministra uzskatiem Latvijai būtu jāsper solis šajā virzienā.

Aizsardzības ministrs uzrunu pabeidza ar vēlējumu: “Es novēlu Latvijai Saules mūžu un ceru, ka Latvijas robežas neviens neizaicinās. Lai tas nenotiktu, mums pašiem ir jābūt gataviem – karavīriem ir jābūt labi sagatavotiem un labi bruņotiem!”

Dalies ar šo ziņu