Latvijas aizsardzības industrijas uzņēmumi Ādažu bāzē prezentē jaunākos izstrādājumus

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Industrijas diena
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Ar pilnīgi inovatīviem produktiem un reālos kaujas apstākļos, tostarp nesenajā Ukrainas karā pret agresorvalsti Krieviju pārbaudītām ieroču sistēmām, desmitiem Latvijas un ārvalstu uzņēmēju piektdien Ādažu militārajā bāzē piedalījās ikgadējās Latvijas Drošības un Aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) ikgadējā izstādē, prezentējot savus izstrādājumus Latvijas aizsardzības nozares vadībai un NATO sabiedroto bruņoto spēku pārstāvjiem

Atklājot ikgadējo Industriju dienu pasākumu, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons atzina - ja pirms dažiem gadiem aizsardzības industrija Latvijā faktiski neeksistēja un daudzi par centieniem to attīstīt vīpsnāja, tad ar katru nākamo izstādi uzņēmēji prezentē arvien vairāk pašmāju produktu, no kuriem daļa jau ir atpazīstama un reāli izmēģināta kaujās.

“Ir ārkārtīgi būtiski attīstīt militāro industriju Latvijā, jo neviens mums nepiegādās munīciju vai kritiskās izejvielas kara apstākļos. Mums ir pašiem jāspēj sevi nodrošināt un attīstīt savu ekonomiku. Jo stiprāka būs valsts, jo stiprāki būsim mēs visi,” sacīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs.

Kā viens no būtiskajiem industrijas pagrieziena punktiem, J. Garisona ieskatā ir nesen izstrādātais Militārās industrijas likums, kas daudz efektīvāk veicināt šīs nozares attīstību Latvijā.

Arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš uzsvēra, ka ciešā sinerģijā ar vietējiem uzņēmējiem ir izdevies radīt pilnvērtīgus produktus, kas būtiski ceļ NBS kaujas spējas.

“Ja agrāk mēs šajā ziņā bijām amatieri, tad nu jau esam pacēlušies uz pirmo līgu. Tomēr ceļš vēl ir tāls. Ik reizi mans sapnis ir Ādažos sarīkot izstādi “Baltic Mil Expo”, kur mūsu uzņēmumu izstrādātie produkti varētu sacensties ar kaimiņvalstu ražojumiem,” teica ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Savukārt DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle norādīja, ka nesenā karadarbība Ukrainā daudziem pašmāju aizsardzības uzņēmumiem ir likusi pavisam citām acīm paraudzīties uz saviem produktiem, tostarp pievēršot uzmanību arī spējai efektīvi un maksimāli daudz saražot dažādus pirmās nepieciešamības produktus.

“Ukrainas aspekts daudziem lika padomāt arī par līdz šim mazāk izmantotām lietām, piemēram, ķīmisko aizsardzību. [..] Savukārt zināmākie nozares uzņēmumi turpina attīstīt savus produktus un radīt jaunus,” viņa sacīja.

Kā izstādē novēroja “Sargs.lv”, šogad īpaši pamanāma bija dažādu ieroču un to vadības platformu ekspozīcija.  Piemēram, uzņēmums “Belss”, līdztekus izstrādēm radioelektronikas jomā šogad izstādē demonstrēja ar Spānijas partneru atbalstu izstrādātu attālināti vadāmo ieroču platformu, kuru iespējams uzmontēt uz jebkura veida bruņu tehnikas. Lai praksē pārbaudītu jaunā produkta iespējas, “Belss” savām vajadzībām speciāli iegādājies CVRT platformu, uz kuras uzstādīta jaunā ieroču vadības sistēma.

Image
SIA "Belss" izstrādātā ieroču vadības sistēma
Foto: SIA "Belss" izstrādātā ieroču vadības sistēma/ štāba virsseržants Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” SIA “Belss” projektu vadītājs Juris Ziediņš stāsta, ka smago ieroču vadības platforma izstrādāta, izmantojot Aizsardzības ministrijas grantu programmas finansējumu. Konkrēto iekārtu iespējams apbruņot ar smago M2 “Browning” 12,7 milimetru ložmetēju. Horizontāli ieroču sistēma darbojas 360 grādos, savukārt uz augšu to iespējams pacelt 60 grādu leņķī, bet uz leju nolaist par 20 grādiem.  Ieroču vadības platforma apgādāta ar modernu un daudzfunkcionālu optiku.

Kā joko J. Ziediņš, šīs ieroču sistēmas efektīvās izmantošanas iespējas drīzāk ierobežo paša ieroča spēja, nekā optikas iespējas saskatīt un atpazīt mērķi. Izmantojot M2 ložmetēju ar “Belss” izstrādāto ieroču vadības sistēmu mērķus iespējams satriekt līdz 1,3 kilometru attālumam.

Savu ieroču attālinātās vadības ieroču platformu piedāvā arī kompānija “Teters”. Šī, uz masīva trīskāja un ar optisko tēmēšanas ierīci aprīkotā attālināti vadāmā ieroču platforma var tikt izmantota gan uzstādīšanai uz vieglā transporta, piemēram apvidus automašīnas, gan izvietota nostati, piemēram noteiktas teritorijas bruņotai aizsardzībai. Iekārtas vadības panelis kopā ar ieroču vadības platformu saslēdzams ar vadu, kura garums var sasniegt pat kilometru. Jau tuvākajā laikā plānots izstrādāt arī bezvada ieroča vadības sistēmu. Uzņēmuma pārstāvji norāda – šādu ieroču sistēmu var novietot tuvu bīstamajai vietai un tad to attālināti vadīt no drošās zonas.

Image
SIA "Teters" izstrādātā atbalsta ieroču distances vadības sistēma
Foto: SIA "Teters" izstrādātā atbalsta ieroču distances vadības sistēma /štāba virsseržants Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija
SIA “Teters” pārstāvis Vents Riekstiņš portālam “Sargs.lv” stāsta – šīs platformas priekšrocība ir tās spēja nolaist ieroča stobru pat 46 grādu leņķī, kas iekārtu padara īpaši efektīvu pilsētvides aizstāvībai, ļaujot to novietot uz ēku jumtiem lejā esošās teritorijas apšaudei. Konkrēto modeli iespējams aprīkot arī ar divām “Panzerfaust” prettanku granātmetēju iekārtām, vai arī “Spike” prettanku raķetēm uzreiz radot kombinētu uguns efektu.

Jau tuvākajā laikā šo sistēmu paredzēts nosūtīt Ukrainas aizstāvjiem cīņā pret Krievijas agresoriem.

Ar nopietnu ekspozīciju izstādē ieradusies arī Latvijā izveidotā bezpilota lidaparātu ražošanas kompānija "EDGE Autonomy", kas iepriekš bija pazīstama ar nosaukumu “UAV Factory”. Līdztekus “Penguin C” sērijas modeļiem, uzņēmums izstādījis arī savu jaunumu “Penguin” C VTOL UAS , kam katrā spārna pusē īpašos pilonos izvietoti papildus rotori. Šāds risinājums ļauj bez katapultas palaist lidaparātu vertikālā stāvoklī un vēlāk to droši nosēdināt aptuveni 25 kvadrātmetru plašā laukumā spēcīga vēja apstākļos.

"EDGE Autonomy"šajā izstādē nācis klajā ar jaunumu – pirmo bezpilota lidaparātu, kas nākotnē tiks aprīkots ar dažāda tipa lādiņu pretinieka tehnikas un dzīvā spēka iznīcināšanai. Kā stāsta"EDGE Autonomy" pārdošanas vadītājs Kristaps Pūce, pirmais reāli lidojošais bezpilota lidaparāta – lādiņa prototips būs gatavs jau līdz šī gada beigām.

Jaunā lidojošā platforma karavīram ļaus savā somā līdzi nest vismaz trīs lidaparātus. Tos būs iespējams aprīkot gan ar šķembu, gan kumulatīvajiem lādiņiem, kā arī kaujas galviņai paredzētajā vietā ievietot papildu bateriju, lai dronu izmantotu kā izlūkošanas iekārtu. Gadījumā, ja drons netiks raidīts pa pretinieka dzīvo spēku vai tehniku, to būs iespējams nosēdināt un lietot atkārtoti.

Image
"UAV Factory" izstrādātais uzbrukuma bezpilota lidaparāts/lādiņš
Foto: "UAV Factory" izstrādātais uzbrukuma bezpilota lidaparāts - lādiņš/ štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

“Uz mērķi šī iekārta var tikt novadīta divos veidos – gan triekties tajā iekšā, izmantojot attēla pārraidi caur kameru, kā arī pati atrodot lāzera iezīmēto punktu, ja operatori pretinieka tehniku izgaismo ar lāzeri,” viņš stāsta.

Ar saviem jaunākajiem produktiem klajā nācis arī viens no “DAIF Latvija” veterāniem – ekipējuma ražotājs "Brasa Defence Systems", kas ilgus gadus pazīstams ar karavīru individuālā ekipējuma izstrādi. Arī šajā izstādē uzņēmums radījis patīkamu pārsteigumu karavīriem – ņemot par pamatu 90 litru mugursomas rāmi, izveidota īpaša sistēma prettanku ieroča “Carl Gustaf” lādiņu pārnēsāšanai.

Image
Virsseržants Jānis Laķis ar "SRC Brasa" izstrādāto mugursomu granātmetēju lādiņu "Carl Gustaf" pārnēsāšanai
Foto: Virsseržants Jānis Laķis ar "Brasa Defence Systems" izstrādāto mugursomu granātmetēju lādiņu "Carl Gustaf" pārnēsāšanai/ štāba virsseržants Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

Sarunā ar “Sargs.lv” uzņēmuma valdes loceklis Kristaps Brēdmanis stāsta, ka jaunā soma ļauj vienlaikus ērti pārnēsāt trīs lādiņu konteinerus, kur katrā ir divi šāviņi. Lai tiktu klāt munīcijai, ieroča operatora palīgam no somas attiecīgais konteiners nav jāņem ārā. Atliek vien noņemt somas vāku, attaisīt konteineru, ātri izņemt lādiņu un ievietot to ierocī.

 Kā atzīst K. Brēdmanis, šāda ideja nākusi no pašiem karavīriem, kuri līdz šim lādiņu pārnēsāšanai izmantojuši nolietotu taktisko mugursomu rāmjus, cenšoties pie tiem piestiprināt konteinerus ar lādiņiem. Jaunā sistēma ir daudz ērtāka un funkcionālāka.

Image
"SRC Brasa" izstrādātā mugursoma granātmetēju lādiņu "Carl Gustaf" pārnēsāšanai
Foto: "Brasa Defence Systems" izstrādātā mugursoma granātmetēju lādiņu "Carl Gustaf" pārnēsāšanai/ štāba virsseržants Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija
“Paši karavīri, apskatot šo somu, jau to ir nosaukuši par “granātnieka palīga sapni”. Šī sistēma ir savietojama ar jau NBS izmantotajām ekipējuma sistēmām, turklāt tās galvenā priekšrocība ir somas rāmis, kas ļauj svaru pārnest no muguras uz gurniem, turklāt visam šajā somā ir ļoti ātra pieeja. ” saka K. Brēdmanis.
Image
Zemessardzes Zinātnes pētniecības centra zemessargi
Foto: Zemessardzes Zinātnes pētniecības centra zemessargi/ štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tikmēr Zemessardzes  Zinātnes un pētniecības centrs šajā izstādē prezentē dažāda veida izstrādājumus elektroenerģijas ieguvei lauka taktiskajos apstākļos. Inovāciju vidū gan miniatūras dinamo mašīnas, ar kurām iespējams uzlādēt gan telefonus, gan rācijas baterijas, gan īpaši viegli saules bateriju paneļi, kuras iespējams netraucēti izlikt uz ekipējuma, paralēli lādējot ierīci.

Image
Zemessardzes Zinātnes un pētniecības centra inovācijas
Foto: Zemessardzes Zinātnes un pētniecības centra inovācijas/ štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes Zinātnes un pētniecības centra zemessargs Rīgas Tehniskās universitātes doktorants Jānis Kramains portālam “Sargs.lv” demonstrē paša izstrādātu īpašu elektroenerģijas ieguves ģeneratoru, kuru iespējams ievietot apkures iekārtā un tajā saražoto siltumu vienlaicīgi izmantot arī elektroenerģijas ražošanai.

Image
Zemessardzes Zinātnes un pētniecības centra inovācijas
Foto: Zemessardzes Zinātnes un pētniecības centra inovācijas/ štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Zemessargs J. Kramains skaidro – ar iekārtas jauda ir viens kilovats. Iekārtu veido cilindrs ar virzuli, kuru darbina sildelementa uzkarsēta inertā gāze. Kā atzīst pētnieks, pagaidām šis ir prototips, kuru iespējams izmantot iekārtās ar ļoti augstu sadegšanas temperatūru, tomēr zinātnieki meklē iespējas šādas iekārtas padarīt izmantojamas arī cita veida apkures sistēmās, kurās degšanas temperatūra ir zemāka.

Dalies ar šo ziņu