J. Binde: Latvija neapstrīdami ir viena no pionieriem 5G izmēģinājumos NATO militārajām vajadzībām

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Krišjānis Ķikuts

Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kuras militārajā bāzē izveidota 5G testa vide. Uzņēmuma “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) prezidents Juris Binde norāda – 5G tīkla tehnoloģiju attīstība un pielāgošana aizsardzības vajadzībām Latvijai ir ļoti laba iespēja būt līderu vidū, kas radusies, pateicoties mērķtiecīgi realizētajām aktivitātēm un LMT sadarbībai ar aizsardzības resoru. Turklāt šīs iestrādes padara Latviju par vienu no kompetentākajiem partneriem saistībā ar 5G tehnoloģijām pat NATO valstu konkurencē. Viņš gan akcentē – svarīgi apzināties, ka aizsardzības nozarei nepieciešami risinājumi ne tikai karadarbībai, bet arī tādām miera laika aktivitātēm kā apmācībām, apgādei un atbalstam civilās aizsardzības dienestiem. Tieši šīs aktivitātes būtu pirmās ieguvējas no 5G plašajām iespējām.

LMT šobrīd strādā pie dažādiem Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) domātiem produktiem un risinājumiem, tostarp 5G tīkla potenciāla militāro uzdevumu vajadzībām. J. Binde atklāj, ka NATO lielā interese, kas par 5G tehnoloģijām ļoti izteikti parādījusies nedaudz vairāk kā pirms gada, bijis patīkams pārsteigums. Lai arī iepriekš nācies saskarties ar pretrunīgiem viedokļiem par mobilo sakaru tehnoloģiju perspektīvu aizsardzības nozarē, attiecībā uz 5G tīkla tehnoloģiju attīstību un pielāgošanu aizsardzības vajadzībām Latvijai esot ļoti laba iespēja būt līderu pulkā.

Image
bilde
Foto: Aizsardzības nozares vadība un LMT prezidents, atklājot 5G testa vidi Ādažu militārajā bāzē. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Aizsardzības nozares vadība un LMT prezidents, atklājot 5G testa vidi Ādažu militārajā bāzē. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Šāda iespēja radusies, pateicoties visām kopīgajām aktivitātēm, ko mērķtiecīgi esam realizējuši pēdējo četru gadu laikā kopā ar Aizsardzības ministriju (AM) un NBS. Šīs iestrādes padara mūs par vieniem no kompetentākajiem partneriem saistībā ar 5G tehnoloģijām pat NATO valstu konkurencē, un tas paver daudz iespēju dažādu nišas produktu radīšanai. Turklāt iespējas parādās ne tikai mums, LMT, bet arī visiem Latvijas uzņēmumiem, kuru risinājumiem ir vai nākotnē varētu būt kāda pievienotā vērtība no 5G tīkla,” uzsver J. Binde.

Atbildot, ko unikālu šobrīd mobilo sakaru nozarē var piedāvāt Latvijas uzņēmumi, LMT prezidents stāsta – ir daži produkti, kuri tieši vai netieši saistīti ar nozari un attīstības ziņā apsteidz tiešos konkurentus arī pasaulē. Kā piemēru viņš min Latvijā radīto 5G rūteri, paplašinātās realitātes brilles, bezpilota lidaparātus, programmatūras nodrošinājumus virtuālās realitātes apmācībām, kā arī dažādus sensorus.

Image
bilde
Foto: LMT un “MikroTik” 5G laboratorija. Foto: LMT
LMT un “MikroTik” 5G laboratorija. Foto: LMT

Arvien izplatītāki kļūstot tieši bezpilota lidaparāti, par ko arī liecinot mūsdienās pasaulē notiekošā karadarbība. Attīstoties tehnoloģijām, nereti arī civilās inovācijas tiek adaptētas pielietojumam aizsardzībā, un droni tam esot uzskatāms piemērs. J. Binde akcentē, ka arī Latvijā ir labas iestrādnes bezpilota lidaparātu inovācijās – gan pašu iekārtu, gan arī automatizētas dronu vadības programmatūru izstrādē. Šīs iekārtas ir arī viena no LMT vertikālēm. Uzņēmums jau ieviesis dronu pilotu apmācības, kā arī noritot darbs pie dažādiem bezpilota lidaparātu izmantošanas risinājumiem, piemēram, teritorijas apsekošanas un dronu piegādēm. Savukārt, lai Latvijā attīstītu iespēju lidot arī ārpus redzamības zonas, LMT piedaloties arī starptautisku asociāciju darba grupās un Eiropas projektos. Tāpat uzņēmums pētot arī dronu detekcijas un to satiksmes vadības iespējas.

Image
bilde
Foto: Foto: LMT
Foto: LMT

Saistībā ar 5G tehnoloģiju par unikālu uzskatāma iespēja lokāli nodrošināt nepieciešamās kompetences un tehnoloģijas, kas būtiskas, lai veiksmīgi attīstītu šodienas un nākotnes 5G tīkla pielietojuma scenārijus.

“Mēs kā vieni no pirmajiem esam ieguvuši lielisku iespēju veidot un attīstīt 5G risinājumus, kas nākotnē varētu būt aktuāli visai NATO. Ir svarīgi apzināties, ka 5G atšķirībā no iepriekšējām tīkla paaudzēm prasa daudz plašākas dažādu industriju kompetences un spēju savstarpēji sadarboties. Tā ir liela iespēja, kas dota Latvijai – šobrīd neapstrīdami esam vieni no pionieriem 5G izmēģinājumos NATO militārajām vajadzībām.”
bilde
"Latvijas Mobilais Telefons" prezidents
Juris Binde

Viņš gan akcentē – svarīgi apzināties, ka aizsardzības nozarei vajadzīgi risinājumi ne tikai karadarbībai, bet arī tādām miera laika aktivitātēm kā apmācībām, apgādei un atbalstam civilās aizsardzības dienestiem. Tieši šīs aktivitātes būtu pirmās ieguvējas no 5G plašajām iespējām. Piemēram, kareivju apmācībās, kas līdz šim notikušas tikai klātienē, var izmantot 5G savienojumu, lai nodrošinātu virtuālās un paplašinātās realitātes apmācības attālināti, vairāku valstu kareivjiem trenējoties kopā vienotā virtuālā telpā bez vajadzības ceļot un tikties klātienē.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Jāuzsver arī, ka Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kurā izveidota 5G testa vide militārajā bāzē. Turklāt šis fakts plaši pamanīts arī NATO. J. Binde norāda – pateicoties tam, Latvijai dota iespēja būt starp 5G tehnoloģiju attīstības līderiem sabiedrības aizsardzības pielietojuma jomā.

Skaidrs, ka 5G tīkla tehnoloģijas joprojām attīstās, līdz ar to visā pasaulē turpinās arī centieni apzināt, ko iespējams paveikt jau esošajā 5G tīklā un kā sagatavoties tam, kas būs realizējams tuvākā nākotnē. LMT, pateicoties šai videi, izdevies kvalitatīvi demonstrēt 5G tīkla pielietojumu virtuālās realitātes apmācību vajadzībām un parādīt iespējas, ko nākotnē nodrošinās 5G apvienojumā ar paplašinātās realitātes brillēm, bezpilota vadāmām tehnoloģijām un datorredzes, mākslīgā intelekta attīstību.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt, vai 5G tīkla ieviešana varētu mainīt aizsardzības nozari, pagaidām droši nevarot apgalvot neviens, tomēr potenciāls esot liels. To savos paziņojumos uzsverot arī NATO Komunikācijas un informācijas aģentūras pārstāvji (NATO Communication and Information Agency – NCIA).

Viens gan esot skaidrs – tehnoloģiju attīstīšana un pielietošana pareizā veidā var nākotnē būtiski mainīt spēku samērus pasaulē. Tas, protams, attiecas arī uz 5G tīkla tehnoloģijām. LMT prezidents uzsver – līdz ar to aktīvās valstis informatīvajā karā izmanto iespēju kavēt 5G attīstību Eiropā un Amerikā.

Runājot par 5G tehnoloģijas infrastruktūru kara laukā, J. Binde akcentē, ka tehnoloģijai varētu būt primāra loma nevis aktīvās karadarbības, bet tieši saistīto aktivitāšu kontekstā. Viņš gan pieļauj, ka arī kara laukā 5G tehnoloģija potenciāli var būt noderīga, tomēr svarīgi apzināties, ka neviens to neuztver kā komunikāciju tehnoloģiju, kas varētu pilnībā aizvietot kara lauka militārās komunikācijas sistēmas. Drīzāk tehnoloģija var tās papildināt pie nosacījuma, ja konkrētajā brīdī, vietā un laikā 5G tīkls ir pieejams. J. Binde uzsver – tā kā to nevar garantēt, ir jābūt gataviem dažādiem scenārijiem, bet arī jāmāk izmantot 5G tehnoloģiju iespējas savā labā, ja tomēr tīkls ir pieejams.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Gribētu ticēt, ka pareizās tehnoloģijas, pareizi izmantotas, palīdzēs atturēt cilvēkus no kara un veicinās domstarpību risināšanu pārrunu ceļā. Bet attiecībā uz karadarbību - tehnoloģiju loma ir palīdzēt karavīram un pat aizvietot to dzīvībai bīstamās situācijās. Tehnoloģiju radītās iespējas var būtiski mainīt spēku samēru pasaulē, jo karavīru skaits vairs nav izšķirošais faktors, kas nosaka vienas vai otras valsts kaujas un aizsardzības spējas,” saka LMT prezidents.

“Sargs.lv” jau rakstījis, ka aizvadītā gada novembrī Ādažu bāzē atklāta ne vien Latvijā, bet visā Eiropā pirmā 5G testa vide. Tajā šobrīd izvērsts 5G tīkls ar pārvietojamo 5G bāzes staciju, radot ekosistēmu jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai.

Dalies ar šo ziņu