Lietuva jau šogad cer parakstīt līgumu par raķešu artilērijas iekārtu iegādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Delfi.lt/BNS
ASV reaktīvā raķešu artilērijas sistēma MLRS
Foto: Postimees/Scanpix Baltics

Lietuva jau šogad plāno parakstīt līgumu ar ASV par daudzstobru raķešu artilērijas sistēmu (MLRS) iegādi. Tā paziņojis Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis (Valdemaras Rupšys).

“Mēs šobrīd veicam attiecīgās sarunas un šāda iespēja ir itin ticama. Es neslēpšu, ka šajā ziņā kā galvenais piegādātājs tiek izskatīta ASV,” ģenerālleitnants V. Rupšis sacīja intervijā ziņu aģentūrai BNS.

Lietuvas Valsts aizsardzības padome janvārī apstiprināja plānu par MLRS sistēmu iegādi līdz 2026. gadam, kas ir par diviem gadiem ātrāka par iepriekš 2028. gadā plānotā.

Saskaņā ar V. Rupša teikto, oficiālā Viļņa ar ASV valdību līgumu par sistēmu piegādi cer parakstīt jau šogad, savukārt pati ieroču sistēmu piegāde paredzēta 2026. gadā.

“Jāņem vērā, ka tas lielā mērā ir arī atkarīgs arī no amerikāņiem,” sacīja Lietuvas bruņoto spēku komandieris. “Šobrīd Lietuvas Aizsardzības ministrija virza šo procesu. Ņemot vērā manā rīcībā esošo informāciju, mēs esam saņēmuši daudz pozitīvu signālu, kas liecina, ka līgumu varēsim noslēgt jau līdz šā gada beigām,” viņš atzina.

Sākotnēji Lietuva ar MLRS sistēmām plāno aprīkot vienu artilērijas bateriju. Pakāpeniski šīs spējas tiks ieviesta visā bruņoto spēku artilērijas bataljonā.

Šī tipa raķešu sistēmu kaujas rādiuss un to iznīcinošā spēja ir daudz lielāka nekā līdz šim izmantotajām Lietuvas bruņoto spēku artilērijas sistēmām.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka Baltijas valstu aizsardzības ministri pērnā gada nogalē tikšanās laikā Kauņā parakstīja nodomu vēstuli, lai kopīgi iegādātos ASV ražotās tālās darbības mobilās raķešu artilērijas sistēmas.

Kā iepriekš izteicies Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Latvija lūkojas ASV ražoto sistēmu “HIMARS” virzienā, kādas izmanto arī Polijas bruņotie spēki.

Dalies ar šo ziņu