Dienvidkoreja plāno būvēt savu lidmašīnu bāzes kuģi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/CNN.com
bāzes kuģis
Foto: Foto: South Korea's Ministry of Defense/CNN

Nākamgad Dienvidkoreja plāno sākt sava pirmā lidmašīnu bāzes kuģa būvniecību, paredzot, ka tas būs aprīkots arī ar ASV ražotajiem iznīcinātājiem F-35B, atsaucoties uz valsts Aizsardzības ministrijas paziņojumu, ziņo raidsabiedrības CNN interneta ziņu vietne.

Jau pērn Dienvidkoreja paziņoja, kas tās interesēs ir lidmašīnu bāzes kuģa būvniecība, norādot, ka tā būvēs "daudzfunkcionālu un lielu transporta kuģi". Taču konkrētāk šis nodoms iezīmējas nesen publicētajā nacionālajā plānā 2021. – 2025. gadam, kurā valdība pirmo reizi skaidri definējusi apņemšanos būvēt miljardu dolāru vērto kuģi.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija norāda, ka 30 000 tonnu kapacitātes bāzes kuģis būs spējīgs pārvadāt ievērojamus militāros spēkus un ekipējumu, kā arī no tā klāja palaist iznīcinātājus, Paredzēts, ka iznīcinātāji uz šī kuģa nolaidīsies un pacelsies vertikāli. Šādas platformas esamība ļaus daudz efektīvāk nogādāt bruņotos spēkus uz konkrētajiem apgabaliem jūrā.

Paredzams, ka Dienvidkoreja iegādāsies ASV ražotos F-35B iznīcinātājus, kuri spēj pacelties un nolaisties vertikāli un šāda tipa lidmašīnu bāzes kuģim ir vispiemērotākie.

Šādi Dienvidkoreja pievienosies ASV un Japānai, kura šādus iznīcinātājus uz saviem bāzes kuģiem jau izmanto. F-35B ir piektās paaudzes iznīcinātāji, kuru ātrums teju pusotru reizi pārsniedz skaņas ātrumu.  Turklāt tie šobrīd ir vienīgie ražošanā esošie iznīcinātāji pasaulē, kuriem ir vertikālās pacelšanās un nolaišanās spējas. Līdz šim šī tipa lidaparāti bija tikai ASV, Japānas un Lielbritānijas bruņojumā. Lidmašīnas savos iekšējos ieroču nodalījumos var nest divas gaiss-gaiss raķetes un divas vadāmās aviobumbas.

Tāpat plānots, ka iznīcinātāji būs aprīkoti ar tādu programmatūru , kas reālas kaujas laikā ļaus pilotiem sazināties ne tikai ar Dienvidkorejas spēkiem, bet arī citu valstu militāro personālu, kas izmanto šos pašus iznīcinātājus, piemēram, ASV, Japānas, vai Austrālijas bruņotajiem spēkiem, kuri izmanto F-35A modeļus.

Lidaparātu ražotājs uzņēmums “Lockheed-Martin” norāda -  īsā pacelšanās un vertikālās nolaišanās funkcija ir piemērota, lai iznīcinātāji varētu pacelties gaisā ne tikai no kuģiem, bet arī šauriem ceļiem vai maziem lidlaukiem. Tas lidmašīnām ļauj atrasties pēc iespējas tuvāk kaujas norises vietai, ļaujot ierasties ātrāk par cita veida iznīcinātājiem.

Dienvidkorejai, Japānai un ASV līdz šim bijušas diezgan strīdīgas attiecības ar Ziemeļkoreju, kas atsāka raķešu izmēģinājumus pēc tam, kad tās līderis Kims Čen Uns un ASV prezidents Donalds Tramps nespēja panākt kodolvienošanos.

Jau ziņots, ka 2018. gada decembrī Japāna paziņoja, ka tā atjaunos “Izumo” klases helikopteru bāzes kuģus, lai tie spētu pārvadāt iznīcinātājus F-35B. Tas ir ievērojams solis, ņemot vērā, ka Japāna lidmašīnu bāzes kuģus nav izmantojusi kopš Otrā pasaules kara. “Izumo” helikopteru bāzes kuģa pārveidošana bija viens no īstenojamiem projektiem, kuru Japāna minēja savos jaunākajos aizsardzības plānos, sākot ar 2020. gadu.

Dienvidkorejas lidmašīnu bāzes kuģis ar savu 30 000 tonnu kapacitāti  vairāk līdzināsies Japānas kuģiem, nevis 43 000 tonnu lielajam amfībiju desanta kuģim “USS America”, kas patlaban ir izvietots Japānā.

Tāpat ir ziņas, ka arī Ķīna būvē amfībiju desanta kuģus, taču Pekinas rīcībā vēl neesot attiecīgu iznīcinātāju, ar ko tos aprīkot.

Pagaidām gan Dienvidkoreja neizpauž jaunā lidmašīnu bāzes kuģa izmaksas, bet ASV valdība ziņo, ka “USS America” jaunākā versijas, kas ir par 25% līdz 30% lielāka nekā plānotais Dienvidkorejas kuģis, cena svārstās ap četriem miljardiem ASV dolāru. Savukārt katra F-35B iznīcinātājlidmašīna vēl maksā apmēram 122 miljonus dolāru.

Atvaļināts Dienvidkorejas armijas ģenerālis Čuns Inbums (Chun In-bum) apšaubījis to, cik saprātīgs ir šāds Seulas ieguldījums. “Vienmēr jāveic izmaksu un ieguvumu analīze – vai tik liels ieguldījums vispār ir pamatots. Vēl viens šo izmaksu aspekts ir tāds – ja mēs ieguldām šajā spējā, vai tas nenozīmē, ka nauda varētu tikt atņemta citu militāro spēju attīstībai?” retoriski vaicā ģenerālis. Viņaprāt, Dienvidkorejas aizsardzības prioritātēm ir jābūt tādās jomās kā loģistika, apmācība un kvalitatīvāki radiosakari.

Savukārt atvaļinātais ASV flotes kapteinis un bijušais ASV Klusā okeāna flotes pavēlniecības apvienotās izlūkošanas centra direktors Karls Šusters (Carl Schuster) atzīst, ka galvenā šāda bāzes kuģa priekšrocība ir tā, ka tas faktiski ir kā pārvietojams lidlauks. “Ja Ziemeļkoreja mērķē uz Dienvidkorejas gaisa bāzēm krastā, šie iznīcinātāji spējīgi manevrēt un uzbrukt no mainīgām atrašanās vietām, kam ir liela taktiska un operatīva priekšrocība,” viņš norāda. Turklāt kuģis var arī paplašināt Dienvidkorejas militārpersonu sasniedzamību, iespējams, līdz pat Indijas okeānam.

Papildus tam bāzes kuģis kalpos arī kā sava veida daudzfunkcionāla militāra bāze jūrā, nodrošinot atbalstu civilajiem dienestiem, piemēram, cilvēku glābšanai vai citu nelaimju novēršanai uz ūdens.

Dalies ar šo ziņu