Pabriks: Mēs nebaidāmies no Krievijas spēka, bet gan no Rietumu vājuma

Sabiedrība
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sagaidot Lieldienas – pavasarīgos Kristus augšāmcelšanās svētkus – ir vērts katram apstāties un padomāt par to, ka ikviena krīze līdzi sev nes arī labo jeb sava veida atdzimšanu, norāda Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš ir pārliecināts, ka arī Krievijas īstenotais karš Ukrainā daudziem no mums atvērs acis un dos iespēju pārvērtēt savu iepriekšējo dzīvi. “Mums nav jābaidās no Krievijas spēka, bet gan no potenciālā Rietumu vājuma,” saka ministrs.  

Viņš norāda – lai arī reālu karu Krievija šobrīd īsteno Ukrainā, ar dažādiem drošības izaicinājumiem saskaras visa Eiropa, tostarp Latvija. Tas ir gan karš informatīvajā telpā, gan dažādi kiberuzbrukumi, kas pēdējā laikā no krievu puses kļuvuši mērķtiecīgāki. “Mēs ļoti dzīvojam līdzi Ukrainā notiekošajam, tāpēc šis karš skar arī daudzus no mums, kuriet Ukrainā ir draugi un radinieki”.

Taču viņš piebilst, ka Latvija ne tikai jūt līdzi, bet reāli Ukrainai palīdz, nosūtot tai gan militāru, gan nemilitāru atbalstu.

Jau ziņots, ka šobrīd atbalsts sniegts vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā, nogādājot Ukrainā ieročus, individuālo ekipējumu, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa aizsardzības sistēmas “Stinger”. Tāpat nupat noslēgušās Aizsardzības ministrijas organizētās Ukrainas bruņoto spēku apmācības darbam ar bezpilota lidaparātiem jeb droniem, turklāt pašlaik Ukrainā nogādāti arī divu Latvijas komersantu ražotie droni, kas kalpos kā izlūkošanas līdzekļi gan rotas, gan brigādes lieluma vienībām.

A.Pabriks atsaucas uz savulaik iecienītā Apvienotās Karalistes līdera Otrā Pasaules kara laikā Vinstona Čērčila teikto par to, ka nekad nevajag palaist garām labu krīzi. Un tiesa, tieši krīzes laikā cilvēki vislabāk saprot un novērtē to, kas viņiem bijis pirms tam.

“Kamēr ledusskapis ir pilns un dzīvē nav nekādu lielu izaicinājumu, tikmēr cilvēks par nopietnām lietām bieži nemaz neaizdomājas, jo, ja viss dzīvē ir, tad neko nemaz negribas mainīt,” saka ministrs, piebilstot, ka šogad Lieldienu vēsts – augšāmcelšanās un atdzimšana – ļoti sasaucas ar notiekošo Ukrainā. Krievijas īstenotais karš daudziem no mums atvērs acis un dos iespēju pārvērtēt savu iepriekšējo dzīvi.

Savukārt, uzsverot spēka nozīmi, A. Pabriks norāda, ka tas, ko viņš vairākkārt uzsvēris arī NATO un Eiropas sabiedrotajiem – mums nav jābaidās no Krievijas spēka, bet gan no Rietumu vājuma.

“Tāpēc arī mums nav jābaidās no citu spēka, bet gan no sava iespējamā vājuma. Katram personīgi un arī valstij kopumā novēlu šo vājumu spēt pārvarēt. Priecīgas Lieldienas!” saka Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Dalies ar šo ziņu