Ādažu poligona uzraugi: Nav žēl sēņu, bet ir bažas par cilvēku drošību

Sabiedrība
Sargs.lv
sēnes
Foto: Foto: Laila Bajāre

Nav žēl mežā augošo sēņu un ogu, taču ir nopietnas raizes par cilvēku drošību un pat dzīvību, dabas veltes lasot militārajā objektā, tai skaitā Ādažu poligonā. Tā portālam “Sargs.lv” atzīst NBS Militārās policijas Drošības pārvaldes Vispārējās drošības nodaļas priekšnieks kapteinis Jānis Vīcups, kurš ir atbildīgs ne tikai par daudznacionālo sabiedroto spēku Militārās policijas Koordinācijas centra vadīšanu, bet arī par likumības ievērošanas uzraudzību un preventīvām aktivitātēm Ādažu garnizonā.  Viņš novērojis, ka daudzus pārgalvīgos sēņotājus no atkārtotas atrašanās neatļautā vietā neatturot pat soda naudas apmērs, kas kopš 2020. gada sasniedz jau 1500 eiro.

Rudens velšu – ogu un sēņu – sezonai turpinoties, Latvijas bruņotie spēki atgādina, ka par atrašanos militāro objektu teritorijā iedzīvotājiem var nākties šķirties pat no 1500 eiro lielas soda naudas.

Militāros objektus apzīmē ar zīmi, kas ir taisnstūra veida laukums baltā krāsā ar uzrakstu lieliem burtiem melnā krāsā “MILITĀRAIS OBJEKTS”. Tomēr kapteinis J. Vīcups novērojis, ka ne zīmes esamība pie Ādažu poligona, ne bargie sodi atsevišķas iedzīvotāju grupas neattur no atkārtotas došanās uz neatļautu teritoriju.

Image
Militārs objekts
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pagājušajā gadā Militārā policija veica pārsvarā preventīvo darbu ar personām, kas neatļauti atradās Ādažu militārā poligona teritorijā. Administratīvo pārkāpumu process tika uzsākts un sodi piemēroti tikai gadījumos, ja persona atkārtoti izdarījusi pārkāpumu un patvaļīgi iekļuvusi militārajā objektā.

Image
sēnes
Foto: Foto: Militārā policija
Foto: NBS Militārā policija
Kopumā 2020. gadā Militārā policija preventīvo pasākumu ietvaros konstatējusi aptuveni 500 pārkāpumu saistībā ar iekļūšanu Ādažu garnizona militārajā poligonā.

367 gadījumos ar personām tika veiktas preventīva rakstura pārrunas un izteikti aizrādījumi rakstveida formā. 20 gadījumos pret personām tika uzsākti administratīvā pārkāpuma procesi un piemēroti naudas sodi. Pārējos gadījumos pārkāpējiem izteikti mutiski aizrādījumi.

Taču, ņemot vērā, ka esot tāda iedzīvotāju kategorija, kas uz poligona teritoriju dodas regulāri pat zinot, ka to nedrīkst darīt, ar šo gadu tolerances periods ir izbeigts. Turpmāk, konstatējot NBS nepiederošas personas Ādažu militārajā poligonā, tās uzreiz tiek sauktas pie administratīvās atbildības.

Image
sēnes
Foto: Foto: Zane Bitere/LETA
Foto: Zane Bitere/LETA

Kā saka kapteinis J. Vīcups, karavīriem jau neesot žēl, ka mežā tiek lasītas sēnes, bet nesankcionēta atrašanās militārajā objektā var radīt draudus personas drošībai. Poligons ir vieta, kur bruņotie spēki trenējas, notiek militāras mācības, tai skaitā šaušanas apmācības, līdz ar to atrasties šajā teritorijā ir bīstami, un tam var būt neatgriezeniskas sekas.

Uz “Sargs.lv” jautājumu, vai pārkāpēji pārsvarā ir vietējās apkārtnes iedzīvotāji, kuriem šis mežs vienkārši atrodas tuvāk, kapteinis atbild noliedzoši.

Image
sēnes
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Parasti vietējie ir draudzīgi noskaņoti, saka - it kā nav zinājuši, ka te nedrīkst nākt. Mēs viņus brīdinām, un šie cilvēki parasti vairs arī neparādās. Tomēr gadās arī tādi, kuri apzināti iet neatļautajā teritorijā, konfliktē un pat provocē. Ir arī tādi, kuri atbrauc ar kravas mikroautobusu, izstumj motociklu un braukā pa poligonu cerībā, ka viņu nenoķers. Taču, ņemot vērā mūsu moderno ekipējumu, viņu izredzes izsprukt no atbildības ir ļoti niecīgas. Diemžēl reizēm cilvēku tiesiskais nihilisms un bezatbildība ir neizmērojama, bet labā ziņa ir tā, ka kopumā situācija uzlabojas” viņš saka.
Image
sēnes
Foto: Foto: NBS Militārā policija
Foto: NBS Militārā policija

Lai kontrolētu teritorijā notiekošo, militārie policisti rudens sezonā poligona teritorijā patrulē pastiprināti, tiek izmantoti gan droni, gan paaugstinātas caurgājības mazgabarītu tehniskie līdzekļi, kas nodrošina ātru piekļuvi mežainās, aizaugušās vietās vai tur, kur nav ceļu. Tāpat pārkāpējus fiksē arī poligonā izvietotās videokameras, līdz ar to par auto iebraukšanu un novietošanu neatļautā teritorijā jau ir pamats uzsākt administratīvo lietvedību. Bieži cilvēki aizbildinoties, ka konkrētajā vietā neesot uzstādīta aizliedzošā zīme, taču persona jau ir iebraukusi zīmes darbības zonā, līdz ar to pārkāpums ir izdarīts.

Image
sēnes
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Esmu pārliecināts, ka vairums cilvēku, izlasot šo rakstu, noteikti negribēs vairs “zelta rudens” vietā iegūt “zelta” sēnes vai sprāgstošu lādiņu sēņu grozā,” ar humorā balstītu patiesības devu saka kapteinis J. Vīcups.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka kopš 2020. gada ir palielināts sods par nepiederošu personu patvaļīgu iekļūšanu militārajos vai Nacionālo bruņoto spēku apsargājamos objektos. Par šo pārkāpumu iedzīvotājiem var nākties šķirties pat no 1500 eiro lielas soda naudas, kā to paredz Saeimā pieņemtie grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā.

Image
sēnes
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šāds risinājums bija nepieciešams, jo Latvijā strauji attīstās militārā infrastruktūra un pieaug militāro mācību intensitāte. Atrašanās militārajos objektos vai Nacionālo bruņoto spēku apsargājamos objektos ir pieļaujama vien atsevišķos gadījumos ar īpašu atļauju.

Dalies ar šo ziņu