Garīdznieki: lielākais drauds krīzes situācijā būtu sabiedrības sašķeltība

Sabiedrība
Sargs.lv
garīdznieki
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrijā norisinājās pirmā konfesiju pārstāvju tikšanās, pārrunājot baznīcas lomu visaptverošas valsts aizsardzības sistēmā un garīdznieku rīcību krīzes situācijā. Garīdznieki uzver – lielākais drauds potenciālas krīzes gadījumā ir sašķelta un egocentriska sabiedrība.

Tikšanās laikā konfesiju pārstāvji tika iepazīstināti ar visaptverošas valsts aizsardzības sistēmu, tās mērķi un nepieciešamību valstī. Garīdznieki pauda, ka viņu uzdevums šīs sistēmas iedzīvināšanā būtu mazināt plaisu starp valsts valdību un sabiedrību. Tāpat, konfesiju pārstāvji uzsvēra, ka visaptverošas valsts aizsardzības pamatā jābūt vienotai sabiedrībai.

trīs

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs akcentē, ka baznīcas un garīdznieka loma visaptverošā valsts aizsardzības sistēmā, pirmkārt, ir strādāt pie vērtību pamata nostiprināšanas – atbildības un mīlestības.

“Ceturtais bauslis saka:  tev būs godāt un cienīt savus vecākus. Plašā nozīmē tā ir arī valsts, tava tauta un līdzcilvēki,” uzsver Z. Stankevičs.

Latvijas Apvienotās Metodistu Baznīcas lokālmācītāja Anna Dobele uzver – garīdznieks krīzes situācija var sniegt ne tikai emocionālu un garīgu atbalstu, bet arī praktisku.

Krīzes situācijā baznīca var sniegt emocionālu atbalstu, būt blakus, ja sākas panika. Tāpat, ka cilvēki palikuši bez pajumtes. Tad baznīcas durvīm jābūt atvērtām, jāļauj pārnakšņot un jāspēj atbalstīt cilvēkus ar pārtikas rezervēm. Apvienojot emocionālo un praktisko, baznīca var sniegt labu un būtisku atbalstu valstij.
Anna
Latvijas Apvienotās Metodistu Baznīcas lokālmācītāja
Anna Dobele

Garīdznieki interaktīvā veidā tika mudināti uz diskusiju, lai definētu vienotus iespējamos apdraudējumus. Konfesiju pārstāvji nonāca pie kopsaucēja, ka lielākos draudus rada sašķelta sabiedrība, ko hibrīdkara apstākļos veicina viltus ideoloģijas kultivēšana un egocentriska sabiedrības nostāja, pazaudējot pamatvērtības. Tāpat viņi vērsa uzmanību uz to, cik vitāli svarīgi ir uzticami informācijas avoti. Garīdznieki atzina, ka būtiska problēma ir dezinformācija, tāpēc, lai potenciālā krīzes situācijā neradītu lielāku paniku, svarīgi, ka cilvēkiem tiek sniegta uzticama informācija, uz kuru viņi varētu paļauties.

mācītāji

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Kad iestājas krīzes situācija – pirmā reakcija ir panika. Cilvēks, kurš savu cerību ir ielicis Dievā, saglabā mieru katrā situācijā. Tad viņam ir līdzatbildības sajūta par tuvākajiem. Tas nozīmē, ka nebūs bruņotas vai paramilitāras vardarbības, bet būs savstarpējās palīdzības gaisotne un katrs darīs, cik vien varēs. Tā ir baznīcas loma – strādāt pie pašiem pamatiem,” norāda metropolīts Z. Stankevičs.

Konfesiju pārstāvji uzvēra – sabiedrība ir jāsagatavo jebkādiem krīzes situāciju scenārijiem, ne militāram konfliktam. Viņi pauda, ka liela nozīme ir informācijas apritei un tam, kā informācija tiek pasniegta, nesējot cilvēkos paniku. Garīdznieki akcentēja – sabiedrībai ir jāatgādina, kāpēc ir jāaizstāv sava valsts, vienojošās vērtības un pašiem sevi.

Visapkārt pasaulē ir dažādi apdraudējumi – gan plūdi, gan teroristu uzbrukumi, gan hibrīdkarš. Lai arī līdz šim tas mūs nav skāris, mums tam jābūt gataviem. Mēs varam būt nākošie, tāpēc mums ir jābūt gataviem uz visiem iespējamiem krīzes scenārijiem. Mums par to ir jāizglīto sabiedrība. Mums pamazām ir jāmaina sabiedrības mentalitāte.
metropolīts
Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts
Zbigņevs Stankevičs

Tāpat garīdznieki izpēlēja krīzes situāciju scenārijus – kā viņi rīkotos situācijā, ja, piemēram, pazustu ūdens vai elektrība. Izspēles laikā viņi secināja, cik ļoti viena resursa trūkums ietekmē pārējo resursu ieguves iespējas.

Lokālmācītāja A. Dobele akcentē, ka svarīgi mudināt cilvēkus domāt, kā viņi rīkotos, ja nebūtu pieejami ierastie pakalpojumi, kuri ikdienā šķiet pašsaprotami, piemēram, telekomunikācijas.. Viņa uzsver - loģiski iedziļinoties, nekad nevari zināt, kad ierastie resursi nebūs pieejami, tāpēc, neskatoties ne uz ko, gatavība ir jāsaglabā vienmēr.

Dalies ar šo ziņu