"Gazprom" vēl vairāk samazinās gāzes piegādes Vācijai

Ārvalstīs
LETA/AFP
Krievu vīrietis Sanktpēterburgā pie "Gazprom" reklāmas plakāta
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas valsts dabasgāzes gigants "Gazprom" trešdien paziņoja, ka samazinās gāzes piegādes Vācijai pa cauruļvadu "Nord Stream" vēl par 33%. Uz to reaģējusi Berlīne, paziņojot, ka piegāžu samazināšanai ir politiski motīvi.

"No 16.jūnija plkst.1.30 pēc Maskavas laika Portovajas kompresoru stacijas dienas izlaide būs līdz 67 miljoniem kubikmetru," teikts "Gazprom" paziņojumā.

Otrdien "Gazprom" pavēstīja, ka gāzes piegādes pa cauruļvadu "Nord Stream" samazinās par 40% līdz 100 miljoniem kubikmetru dienā, kā iemeslu minot kavēšanos ar kompresoru remontu.

Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Hābeks atzina, ka Krievijas koncerna "Gazprom" lēmums samazināt gāzes piegādes Eiropai pa cauruļvadu "Nord Stream" ir uzskatāms par politisku soli.

"Gazprom" solis ir "politisks, nevis tehniski attaisnojams lēmums", preses konferencē sacīja Hābeks.

Vācija apzinās nepieciešamību veikt cauruļvada apkopi, skaidroja ministrs, piebilstot, ka "pirmā uzturēšanas darbu daļa, kad tas būtu pamatoti, nenotiks līdz rudenim".

Tiesa gan, arī ar šiem darbiem nevarētu attaisnot samazinājumu par 40%, sacīja Hābeks.

Vācija seko līdzi šī soļa ietekmei uz gāzes tirgu, taču "problēmu ar piegādēm Vācijā nav", norādīja ministrs.

Ierastais piegāžu apjoms ir 167 miljoni kubikmetru dienā.

Tā kā Vācijas uzņēmums "Siemens" laikus nav nogādājis atpakaļ no remonta gāzes sūknēšanas agregātus, šobrīd Portovajas kompresoru stacijā netālu no Viborgas darbojas tikai trīs gāzes sūknēšanas iekārtas, skaidroja uzņēmums.

"Siemens" maijā paziņoja, ka pametīs Krievijas tirgu, ņemot vērā Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu