Baidens draud Putinam ar personīgām sankcijām par iebrukumu Ukrainā

Ārvalstīs
LETA/AFP
ASV prezidents Džo Baidens un Krievijas prezidnets Vladimirs Putins
Foto: AP/Scanpix

ASV otrdien brīdināja Krieviju par postošām sankcijām, tostarp personīgi pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ja Krievija īstenos iebrukumu Ukrainā.

Krievija ir koncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

ASV prezidents Džo Baidens brīdināja, ka šāds solis radītu "milzu sekas" un pat "mainītu pasauli", un sacīja, ka viņš apsvērtu tiešu sankciju pret Putinu pievienošanu sankcijām, kas tiek izstrādātas.

"Jā, es to apsvērtu," sacīja Baidens, Vašingtonā atbildot uz reportieru jautājumu par sankciju vēršanu pret Krievijas prezidentu, kuru opozīcija ir ilgi apsūdzējusi milzīgas, slepenas bagātības turēšanā.

Augsta ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, ieskicēja ekonomiskās sankcijas "ar lielām sekām", kas ievērojami pārspēj tās sankcijas, kuras 2014.gadā tika noteiktas pēc Krievijas iebrukuma Krimas pussalā un tās aneksijas.

Jaunās sankcijas ietvertu ierobežojumus ASV augsto tehnoloģiju aprīkojuma eksportam mākslīgā intelekta, kvantu skaitļošanas, aeronautikas un kosmosa nozarēs, sacīja amatpersona.

"Mēs runājam par sarežģītām tehnoloģijām, kuras mēs izstrādājam un ražojam," un to liegšana "diezgan smagi" skartu Putina "stratēģiskās ambīcijas industrializēt savu ekonomiku", sacīja amatpersona.

Līdzīgus draudus izteica arī Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, sakot, ka sankcijas būs "smagākas par jebko, ko mēs līdz šim esam darījuši".  

Dalies ar šo ziņu