NATO pauž atbalstu Čehijai, izraidot spiegošanā vainotos Krievijas diplomātus

Ārvalstīs
Sargs.lv/NATO.int
Protesti pret Krievijas vēstniecības darbinieku iesaisti sprādziena sarīkošanā munīcijas noliktavā Čehijā 2014. gadā
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

NATO paudusi atbalstu Čehijai pēc tam, kad oficiālā Prāga nolēma izraidīt no savas valsts Krievijas diplomātus, apsūdzot tos spiegošanā un sprādziena sarīkošanā munīcijas noliktavā, kura laikā bojā gāja divi cilvēki.

Alianse norāda, ka Čehijas ārlietu ministrs Jakubs Kluhāneks iepazīstinājis Ziemeļatlantijas padomi ar tās secinājumiem par Krievijas slepeno dienestu pārstāvju operācijām Čehijas republikā, kas izraisīja sprādzienus Vrbetices munīcijas noliktavā 2014. gadā. Šī sprādziena laikā bojā gāja divi cilvēki, kuri strādājuši noliktavā.

Čehijas ārlietu ministrs sabiedrotos informēja, ka Čehijas dienesti atklājuši identitātes diviem Krievijas slepeno dienestu darbiniekiem, kui atbildīgi par sprādziena sarīkošanu.

Iepriekš mediji vēstīja, ka saskaņā ar Čehijas sniegto informāciju, tie ir Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) darbinieki Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, kurus Čehijas varas iestādes izsludinājušas meklēšanā. Šie paši GRU darbinieki iepriekš tika vainoti 2018. gadā Lielbritānijā pastrādātajā slepkavības mēģinājumā pret Krievijas dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu, izmantojot kaujas vielu “Novičok”.

Sabiedrotie pauduši nopietnas bažas par Krievijas destabilizējošajo rīcību, kas tiek īstenota alianses teritorijā, izsakot atbalstu un solidaritāti Čehijas republikai, teikts NATO paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Čehija, reaģējot uz izmeklēšanas rezultātiem nolēma no valsts izraidīt 18 Krievijas diplomātu, apsūdzot tos spiegošanā. Krievija uz to reaģēja izraidot 20 Čehijas vēstniecības Krievijā diplomātus. Čehijas ārlietu ministrs J. Kluhāneks pauda gatavību izraidīt no Čehijas vēl vairāk Krievijas diplomātu, ja Maskava neļaus Čehijas vēstniecības darbiniekiem atgriezties darbā.

Dalies ar šo ziņu