Ģenerālleitnants Bens Hodžs: Krievijai nav tiesību lemt, kas būs vai nebūs nākamā NATO dalībvalsts

Pasaulē
Sargs.lv/Caucasianjournal.org
Hodžs
Foto: Foto: imago images/Jürgen Heinrich/Scanpix

Gruzija pēdējos gados veikusi ievērojamu progresu, lai sasniegtu vienu no saviem ārpolitiskajiem mērķiem – dalību NATO. Savukārt, ja alianse izlemtu uzaicināt Gruziju savu dalībvalstu pulkā, Krievijai šajā jautājumā nedrīkst būt balsstiesību, tā intervijā izdevumam “Caucasian Journal” uzsvēra bijušais ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā atvaļināts ģenerālleitnants Bens Hodžs (Ben Hodges), kurš kopš 2018. gada viņš ieņem stratēģisko studiju pētnieka vietu Eiropas politikas pētījumu analīzes centrā (Center for European Policy Analysis - CEPA).

Ir pagājuši pieci gadi kopš NATO ar Gruziju noslēdza paplašinātās sadarbības vienošanos (Substantial NATO-Georgia Package - SNGP) ar mērķi stiprināt Gruzijas sadarbību ar NATO. Šī projekta ietvaros ievērojami ir bijis vērojams ievērojams Gruzijas progress. Neraugoties, ka atsevišķi šķēršļi vēl joprojām ir saglabājušies, Bens Hodžs vairākkārt ir norādījis, ka Gruziju ir jāuzņem NATO.

Bens Hodžs uzsvēra - Krievijai savukārt nav tiesību izlemt, ko uzņems vai neuzņems NATO. Tai drīzāk ir jāuzdod jautājums, kāpēc tik daudzas bijušā Varšavas pakta valstis tik ļoti vēlas tikt uzņemtas NATO?

Šajā jautājumā B. Hodžs vēlreiz aicināja Gruziju uzņemt NATO. Gruzija ir izpildījusi visas NATO prasības, taču svarīgi tai ir turpināt iesāktās demokrātiskās reformas, uzlabot politisko procesu caurspīdību un taisnīgumu. Gruzijai ir jāturpina stiprināt savu sociālo noturību pret Krievijas dezinformāciju un korupcijas mēģinājumiem,

B. Hodžs skaidro – no stratēģiskā viedokļa NATO ir jāsacenšas ar Kremli par ietekmi t.s. “korupcijas katlā” – Balkānos. Gruzija kā daļa no NATO būtu ievērojams ieguvums šajā sacensībā.

Jautājumā par Kalnu Karabahas konflikta lomu mūsdienās, ģenerālleitnants atzīmēja, ka ir nepieciešams mācīties no Kalnu Karabahas konfliktā redzētā – kā izmantot dronus un kā cīnīties ar tiem, kā izvairīties no atklāšanas (gan tehnoloģiju, gan militārās disciplīnas aspektā).

Ir svarīgi saglabāt Azerbaidžānas – Gruzijas koridoru brīvu no Krievijas “miera uzturētājiem” – tas ir vienīgais koridors, kas savieno Eiropu ar Eirāziju, nešķērsojot Krieviju vai Irānu.

Savukārt komentējot, kā ASV prezidenta vēlēšanu rezultāti varētu atsaukties uz ASV līdzdalības līmeni Eiropas drošības garantēšanā, atvaļinātais ģenerālleitnants B. Hodžs atzina – par spīti tam, ka vēlēšanu debatēs ir izskanējuši aicinājumi  samazināt ASV lomu NATO vai pat pilnībā pamest aliansi, neatkarīgi no vēlēšanu rezultātiem ASV loma NATO nemainīsies. Pēc atvaļinātā ģenerālleitnanta B. Hodža vērtējuma, gan ASV prezidents, gan ASV Kongress apzinās, ka ASV drošības garants ir droša un plaukstoša Eiropa. Lai kādas būtu NATO un ASV attiecības un diskusijas par efektivitāti pēdējās prezidentūras laikā, ASV klātbūtne Eiropā ir tikai palielinājusies.

Dalies ar šo ziņu