Spānijas tiesa: ar Krieviju saistīta grupa Katalonijas separātistiem piedāvājusi 10 000 karavīru

Ārvalstīs
Sargs.lv/elPeriodico
Katalonija
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Izmeklējot nelikumīgu valsts līdzekļu izšķērdēšanu, Barselonas tiesa uzgājusi sarunu ierakstus, kas liecina – 2017. gadā, Katalonijas neatkarības referenduma laikā, Krievija neatkarības pasludināšanas gadījumā piedāvājusi kataloņiem 10 000 karavīru.

Dažas stundas pēc tam, kad Spānijas policija apcietināja 21 Katalonijas uzņēmēju uz aizdomu pamata par valsts līdzekļu izšķērdēšanu un naudas atmazgāšanu, Spānijas tiesnesis Joakvins Agirre (Joaquín Aguirre) paziņoja, ka krievu grupējums piedāvājis Katalonijas Prezidentam Karlosam Pučdemonam gadījumā, ja Katalonijas pasludinātu neatkarību, uz reģionu nosūtīt 10 000 karavīru un apmaksāt visus Katalonijas parādus.

Lai arī K. Pučdemons 2017. gada oktobrī pasludināja Katalonijas neatkarību, pēc tiesneša rīcībā esošās informācijas Pučdemons no piedāvājuma atteicies. J. Agirre savu paziņojumu balsta uz Spānijas Civilās gvardes iegūtajiem bijušās Katalonijas demokrātiskās savienības (Convergència Democràtica de Cataluny) līdera Viktora Terradella telefonsarunu ierakstiem. Saruna notikusi 2017. gada 24. oktobrī, trīs dienas pirms Katalonijas neatkarības pasludināšanas laikā, kad V. Terradella sazinājies ar krieviem par iespējamu kriptovalūtas platformas radīšanu.

Oficiālajā ziņojumā Agirre raksta: ja K. Pučdemons būtu piekritis, rezultāts visdrīzāk būtu traģisks un būtu izcēlies bruņots konflikts ar neparedzamu bojā gājušo skaitu.

Viena no apcietinātajiem – Havjēra Vendrela, Katalonijas valdības locekļa un likvidētās “Terra Liure” teroristiskās organizācijas biedra, telefonsarunās iegūta informācija par viņa bažām, ka Spānijas izlūkošanas dienesti varētu uzzināt par viņa aktivitātēm un ka viņš vēlas, “Lai tiktu nodrošināta maksimāla drošība, nodrošinot, ka atklātībā nenonāk viņa sakari ar Krieviju.”

Iegūtā informācija liecina, ka pašlaik apcietinātais Oriols Solers 2017. gada jūnijā devies uz Pēterburgu un 2017. gada 9. novembrī ticies Londonā ar Džulianu Asanžu laikā, kad “Krievija piedalījās dezinformācijas un destabilizācijas kampaņā” Solera advokāts apsūdzības nosaucis par parastām teorijām.

Šis apsūdzības papildina 2019. gadā medijos nonākušo informāciju, ka Viktors Terradella 2017. gadā Maskavā piedāvāja atzīt par likumīgu Krimas aneksiju apmaiņā pret Maskavas oficiālu Katalonijas neatkarības pasludināšanas atzīšanu.

Sergejs Makrovs, bijušais “Vienotās Krievijas” biedrs un Maskavas Starptautisko attiecību institūta (MGIMO) pasniedzējs apliecināja, ka H. Terradella ar viņu ticies trīs reizes, cerot, ka Makrovs būs viņa kontaktpersona attiecībās ar Krieviju.

Dalies ar šo ziņu