Krievijas iznīcinātāji pārtver ASV stratēģiskos bumbvedējus

Ārvalstīs
Sargs.lv/JamestownFoundation
iznīcinātāji
Foto: Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Krievija pēdējo desmit gadu laikā ievērojami palielinājusi savu kaujas lidmašīnu lidojumus gar NATO dalībvalstu robežām. Šogad, kad pirmo reizi vairāku desmitgažu laikā ASV veica līdzīgu lidojumu, Krievija savā informācijas kampaņā to nosauc par “nepieļaujamu provokāciju”, ziņo domnīca “Jamestown Foundation”.

2020. gada augusta beigās ASV Gaisa spēku divi stratēģiskie bumbvedēji B-52 pārlidoja Poliju, Baltijas un Melnās jūras reģionus ar mērķi parādīt NATO klātbūtni alianses Austrumu flangā. Atbilde uz lidojumu no Krievijas puses bija strauja; Maskava plaši publicēja Krievijas īstenotās bumbvedēju pārtveršanas, attēlojot bumbvedēju pārlidojumu kā draudus Krievijai.

11. septembrī ģenerālis Sergejs Surovikins, Krievijas Gaisa un kosmosa spēku komandieris, sniedza informāciju ārvalstu militārajiem atašejiem Maskavā. Surovikins norādījis, ka divi B-52H bumbvedēji izspēlējuši raķešu triecienu īstenošanu pret mērķiem Krievijas iekšzemē no Melnās jūras reģiona un Igaunijas. Vienlaikus divi B-52 bumbvedēji īstenoja līdzīgu treniņmisiju Arktiskajos apgabalos virs Kanādas teritorijas, startējot no ASV teritorijas. Surovikins uzsvēra, ka šādi lidojumi pie Krievijas robežām ir “draudīgi un provokatīvi.”

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu izteicās līdzīgi, norādot, ka ASV bumbvedēji izspēlē uzbrukumus mērķiem Krievijā. 15. septembrī Krievijas Nacionālās aizsardzības vadības centrs publicēja informāciju, ka Krievijas iznīcinātāji pārtvēruši amerikāņu B-1B stratēģiskos bumbvedējus virs Barenca un Ohotskas jūras. Krievijas mediji informēja, ka pārtveršanā piedalījušies MiG-31 iznīcinātāji kopā ar Su-35S iznīcinātājiem no Austrumu militārā apgabala.

Krievijas reakcija uz ASV stratēģisko bumbvedēju lidojumiem ir mēģinājums izmantot iespēju attēlot NATO un ASV kā agresorus – uzsver “Jamestown Foundation”. Tajā pašā laikā Krievijas mediji klusēja par Krievijas Tu-160 bumbvedēju lidojumiem pie Norvēģijas robežas.

Dalies ar šo ziņu