ASV īpašo uzdevumu vienība uzsāk “Dzelzs vīra” kaujas tērpa testus

Ārvalstīs
Sargs.lv/Taskandpurpose.com
aizsargtērps
Foto: CNBC

ASV armijas Speciālo operāciju vadības centrs sācis jaunizveidoto vieglo kaujas tērpu izmēģinājumus. Salīdzinājumā ar iepriekš izstrādātajiem un lietotajiem kaujas formas tērpiem jaunais dizains karavīra ķermenim, nodrošinās lielāku aizsardzību. Tāpat tajā iestrādātas eksoskeleta elementi, tā portālam “Task & Purpose” apstiprinājusi ASV armijas amatpersona.

ASV armijas Speciālo operāciju vadības centrs sācis jaunizveidoto kaujas tērpu izmēģinājumus, ko mediji iesaukuši par “Dzelzs vīra tērpu”. Salīdzinājumā ar iepriekš izstrādātajiem un lietotajiem kaujas formas tērpiem jaunais dizains karavīra ķermenim, nodrošinās lielāku aizsardzību, tāpat tajā iestrādāti eksoskeleta elementi, tā portālam “Task & Purpose” apstiprinājusi ASV armijas amatpersona.

Jaunā tērpa bruņas izgatavotas no vieglā polietilēna, lai nodrošinātu ekstremitāšu aizsardzību (Lightweight Polyethylene Armor for Extremity Protection). Šis bruņu modelis ir viens no ASV Speciālo operāciju vadības centra taktisko uzbrukumu karavīru vieglajiem tērpiem.

Paredzēts, ka jaunais aizsargtērps, no potenciāliem kājnieku ieroču radītiem ievainojumiem, varētu pasargāt līdz pat 44% no karavīra ķermeņa, ieskaitot plecus, slīpo muskulatūru, apakšdelmus un cirkšņus. “Salīdzinot ar šo, standarta kaujas tērps pasargā tikai aptuveni 19% ķermeņa,” skaidro ASV Jūras spēku komandieris Tims Hokinss (Tim Hawkins). Jāpiemin, ka jaunais kaujas tērps, papildus citiem uzlabojumiem, sver aptuveni par 25% mazāk nekā standarta kaujas aizsargtērps.

Speciālo operāciju vadības centra pārstāvji februārī medijiem paziņoja, ka jaunais tērps “TALOS Mk 5” ir tālu no reāliem izmēģinājumiem un nodošanas karavīru rīcībā. Portālam “Task & Purpose” arī T. Hokinss apstiprinājis, ka vēl aizvien tiek meklētas un izstrādātas papildu sistēmas, lai nodrošinātu tērpa uzlabojumus. “Šobrīd aizsargtērpu reālām kaujas situācijām pielāgotos treniņos pārbauda Speciālo uzdevumu vienības karavīri,” piebilst Hokinss.

Portāls vērš uzmanību, ka šis nav vienīgais projekts, kas paredzēts, lai atvieglotu karavīru bruņu slogu. 2017. gadā ASV Armijas Karavīru Izpētes, attīstības un inženierijas centrā Natikā, Masačusetsas štatā, tika izstrādāta īpaši augstas molekulmasas polietilēna kaujas ķivere, kas svēra par 40% mazāk nekā līdz tam izmantotās ķiveres. Savukārt, 2019. gada septembrī armijas Izpētes laboratorija paziņoja, ka izstrādājusi uz īpaši augstas molekulmasas polietilēna bāzes radītu savienojumu, kas ir 14 reižu stiprāks un 8 reizes vieglāks nekā tērauds. ASV armijas Pētniecības centra amatpersonas pētījuma rezultātā radušos materiālu raksturoja kā vieglāk pārveidojamu sarežģītās formās, nodrošinot daudzpusīgu aizsardzību karavīriem, transporta līdzekļiem un citiem svarīgiem armijas priekšmetiem.

ASV armijas pārstāvji šā gada maijā medijiem paziņoja, ka, attīstoties dažādām tehnoloģijām, šobrīd meklē iespēju veidot kaujas tērpus, kas būtu spējīgi karavīrus pasargāt no triecienšautenes AK-47 lodēm.  

Dalies ar šo ziņu