Aizsardzības ministrija veidos iekšējās drošības biroju ar operatīvās darbības iespējām

Nozares politika
LETA
Aizsardzības ministrijas ēka
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija (AM) plāno veidot iekšējās drošības biroju, kuram cita starpā būs arī operatīvās izziņas tiesības, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijā pastāstīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

AM rīcība sekos divos virzienos. Pirmkārt, Aizsardzības jomas iepirkumu sistēma ir jāpadara pārskatāmāka. Otrkārt, AM struktūrā arī jāveido iekšējas drošības birojs - līdzīgs, kāds jau darbojas iekšlietu resorā.

Šāds birojs uzraudzītu amatpersonas, kas saistītas ar nozares pasūtījumiem un iepirkumiem, gan citām jomām. "Birojs ar izziņas, izmeklēšanas un operatīvās darbības iespējām," trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijā pastāstīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA). Viņa arī piebilda, ka biroja izveidošanai, iespējams, būs nepieciešami grozījumi regulējumā.

Izveidojot šādu biroju, Latvijā darbotos 12 operatīvas darbības iestādes un institūcijas, kurām ir tiesības, piemēram, izsekot personas vai noklausīties to sarunas. Daļai šo iestāžu ir arī kriminālprocesu izmeklēšanas funkcijas Aizsardzības resorā ir divas šādas iestādes - Militārā policija un Militārās izlūkošanas un drošības dienests. Pirmajam ir tiesības izmeklēt arī kriminālprocesus.

Saeimas Pieprasījumu komisija šodien bija sasaukta saistībā ar opozīcijas deputātu pieprasījumu Inārai Mūrniecei, kurā cita starpā bija rosināts sniegt atbildes, vai viņa ir politiski atbildīga par konkrēto iepirkuma līgumu.

Komisija uzklausot ministres un valsts sekretāra Jāņa Garisona sniegto informāciju, nolēma pieprasījumu noraidīt. Kā izskanēja no komisijas locekļu puses, iepirkums organizēts vēl iepriekšējā ministra Arta Pabrika (LA) laikā un ministre pēc stāšanās amatā sāka atbilstoši rīkoties, tostarp uzdodot veikt pārbaudes un informējot tiesībsargājošās iestādes.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka saistībā ar 220 miljonus eiro vērto pārtikas iepirkuma līgumu NBS vajadzībām tiks uzsākta dienesta izmeklēšana. Vakar, 7. martā, notikušajā preses konferencē Ināra Mūrniece atklāja, ka šobrīd ir apzināti vairāki iepirkumu komisijas amatpersonu iespējamie pārkāpumi un dokumenti saistībā ar konkrēto līgumu nodoti arī tiesībsargājošajām iestādēm turpmākai izvērtēšanai.

Dalies ar šo ziņu