Baltijas valstis konceptuāli vienojas par ASV tālās darbības artilērijas raķešu iegādi

Nozares politika
Sargs.lv
ASV tālās darbības mobilo raķešu sistēma HIMARS
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Baltijas valstu aizsardzības ministri tikšanās laikā Kauņā parakstījuši nodomu vēstuli, lai kopā iegādātos ASV ražotās tālās darbības mobilās raķešu artilērijas sistēmas, pēc aizvadītās tikšanās portālam “Sargs.lv” pavēstīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš skaidroja, ka parakstītais dokuments ļaus veiksmīgi virzīties uz priekšu šajā iepirkumā.

Kā atzina A. Pabriks, šī pirkuma nodrošināšanā būs būtisks ASV finansiālais atbalsts.

“Tas, cik ātri mēs varēsim iegādāties attiecīgās raķešu sistēmas ir atkarīgs no tā cik ātri risināsies mūsu sarunas ar ASV, kas ir prioritārais partneris šī projekta attīstībā,” sacīja ministrs.

Sargs.lv jau vēstīja, ka Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Martins Herems iepriekš intervijā Igaunijas raidstacijai “Vikerraadio” pieļāva, ka Igaunija pie savām mobilajām tālās darbības artilērijas raķešu sistēmām cer tikt jau 2024. gadā, kopumā iegādājoties sešas raķešu palaišanas iekārtas.

Pēc ģenerālleitnanta M. Herema domām, Latvija un Lietuva šādas raķešu sistēmas varēs nopirkt gadu vēlāk – 2025. gadā.

Sarunā ar “Sargs.lv” A. Pabriks skaidroja, ka Latvijas gadījumā šāda pirkuma nodrošināšana prasa papildus budžeta līdzekļus. Turpretim Igaunijas un Lietuvas budžetā šī nauda jau ir iezīmēta.

“Ņemot vērā, ka tas ir visai dārgs projekts, mēs ceram uz papildus ASV atbalstu,” viņš piebilda.

Jau ziņots, ka turpinoties Nacionālo bruņoto spēku spēju attīstībai, arī Latvijā plānota tālās darbības mobilo artilērijas raķešu spēju attīstība. Kā iepriekš paziņoja A. Pabriks, Latvija lūkojas ASV ražoto sistēmu “HIMARS” virzienā.

Šādas sistēmas savu valstu bruņoto spēku vajadzībām iegādājusies arī Polija.

Dalies ar šo ziņu