Baltijas valstu premjeri vienojas stiprināt sadarbību uz ES ārējās robežas ar Baltkrieviju

Nozares politika
Sargs.lv/Ministru prezidenta birojs/LETA
Ministru kabinets
Foto: Foto: Valsts kanceleja

Piektdien, 6. augustā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalījās Baltijas valstu premjerministru attālinātā sanāksmē, kur kopā ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti (Ingrida Šimonytė) un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu (Kaja Kallas) pārrunāja situāciju, kas izveidojusies uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, iespējamos kopīgos risinājumus un tālāko rīcību starptautiskā līmenī, lai ierobežotu nelegālās migrācijas plūsmu uz ES Austrumu robežas.

K. Kariņš pauda atbalstu Lietuvas premjerministrei, uzsverot, ka Baltkrievijas varas iestāžu īstenotā nelegālās migrācijas izmantošana politiska spiediena radīšanai ir nepieņemama un kopīgiem spēkiem jādara viss, lai to apturētu. Tāpat Ministru prezidents norādīja uz savstarpējā atbalsta nepieciešamību un informēja par Latvijas plāniem paātrināt Austrumu robežas izbūvi un tās drošības stiprināšanu.

Premjerministri vienojās turpināt ciešu savstarpējo sadarbību un regulāru informācijas apmaiņu visos līmeņos.

Premjerministri arī vienojās par kopīga paziņojuma izplatīšanu, kurā tiek nosodīti A. Lukašenko režīma īstenotie hibrīddraudi, izmantojot nelegālo imigrāciju kā vienu no līdzekļiem, lai vājinātu ES ārējās robežas integritāti.

Paziņojumā tiek aicināts sniegt lielāku atbalstu Lietuvai, uzsverot, ka ES ārējo robežu aizsardzība ir visas ES kopīgā atbildība. Tāpat Baltijas valstu premjerministri aicina paplašināt esošās sankcijas pret Baltkrievijas režīmu.

Viņi arī izteica pateicību Eiropas Komisijai (EK), Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūrai ("Frontex"), Eiropas Patvēruma atbalsta birojam (EASO), Eiropolam, citām ES dalībvalstīm un partneriem pārējā pasaulē par sniegto politisko un praktisko atbalstu. Vienlaikus Baltijas valstu premjeri norādīja, ka strauja situācijas saasināšanās uz ES ārējās robežas prasa ātru, tiešu un izlēmīgu reakciju uz Baltkrievijas režīma darbībām, kā arī rada nepieciešamību sniegt Lietuvai aktīvāku ES iestāžu diplomātisko, finansiālo un tehnisko atbalstu.

"ES ir ārkārtīgi svarīgi uzsākt aktīvas sarunas arī ar valstīm, no kurām nāk šādas nelegālo imigrantu plūsmas. Mēs esam gatavi aktīvi sadarboties ar ES dienestiem, lai novērstu un nepieļautu jaunu nelegālās migrācijas plūsmu un maršrutu rašanos. Šengenas zonas ārējo robežu drošība ir mūsu kopīgā atbildība," uzsvēra Baltijas valstu premjerministri.

Kopīgā paziņojumā viņi aicināja ES Padomi un citus partnerus nepārtraukt sankcijas pret konkrētām Baltkrievijas režīma amatpersonām un to atbalstošajiem uzņēmējiem, kā arī apsvērt jaunu sankciju noteikšanu tiem Baltkrievijas politiskajiem spēkiem, kas piedalās režīma īstenotajā nelegālo migrantu izmantošanā. Ministru prezidentu ieskatā, ir jāvienojas un nekavējoties jānosaka sankcijas migrantu kontrabandistiem, kas ar savu darbību klaji pārkāpj cilvēktiesību pamatprincipus.

"Mēs aktīvi strādājam ar partnerorganizācijām pie nelegālās migrācijas ierobežošanas, lai nepieļautu tālāku cilvēku kontrabandu, neitralizētu personu kontrabandas tīklus, kā arī atturētu migrantus no nonākšanas Lukašenko režīma varā, kas tos plāno izmantot tikai kā ieroci hibrīdcīņā ar ES," uzsvērts kopīgajā paziņojumā.

Dalies ar šo ziņu