Latvija, Igaunija un Somija vienojas par izpētes procesa sākšanu mobilitātes platformu iegādei

Nozares politika
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Ardi Hallismaa

Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri un Somijas Aizsardzības ministrijas pastāvīgais sekretārs parakstījuši trīspusēju nodomu vēstuli par kopīgu izpētes procesa sākšanu paaugstinātas mobilitātes platformu iegādei bruņoto spēku vajadzībām. Šis ir pirmais solis, lai minētās valstis nākotnē varētu veikt kopīgu tehnikas iepirkumu savu bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanai.

Nodomu vēstuli Tallinā parakstīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik) un Somijas Aizsardzības ministrijas pastāvīgais sekretārs Juka Jūsti (Jukka Juusti).

A. Pabriks, pamatojot, kāpēc sadarbība sākta tieši ar šīm valstīm, norādīja – lai arī katrai valstij ir sava aizsardzības spēku attīstības programma, diskusijās secināts, ka Igaunijas, Latvijas un Somijas prasības attiecībā uz to bruņoto spēku turpmāko mobilitāti ir diezgan līdzīgas.

Aizsardzības ministrija šā gada pirmajā pusē izsūtīja pieprasījumu vairākām valstu valdībām, lūdzot piedāvāt taktiskos transporta līdzekļus starpvaldību līguma ietvaros. Izanalizējot vairāk nekā desmit saņemtos piedāvājumus, secināts, ka, veicot kopīgu iepirkumu ar Somiju un Igauniju, vislabāk būs iespējams sasniegt nospraustos mērķus.

“Šādu soli esam spēruši, jo sadarbība ar mūsu kaimiņvalstīm var sniegt izdevīgākus piedāvājumus jaunas militārās tehnikas iegādei. Mūsu bruņoto spēku vajadzības ir līdzīgas, bet ne identiskas, tādēļ ir svarīgi kopīgi konsultēties, lai sadarbības rezultātā iegūtu mūsu apstākļiem visatbilstošākos transportlīdzekļus. Ceru, ka šī kopīgā iniciatīva varētu sniegt jaunas iespējas arī pašmāju militārās industrijas uzņēmumiem."
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Savukārt Aizsardzības ministrijas Valsts sekretārs Jānis Garisons informēja, ka Latvijai nepieciešamas vairāku veidu bruņu mobilitātes platformas. “Mūsu bruņotajiem spēkiem ir vajadzīgas divu veidu platformas. Pirmkārt, vidējās platformas, kuras spēj nodrošināt nodaļas līmeņa vienības taktisku pārvietošanos, par kuru kopīgu iepirkumu šodien vienojās trīs valstu ministri. Otrkārt, mazās 4x4 taktiskās platformas, par kurām ministrija turpinās tehniskās informācijas analīzi atbilstoši saņemtajiem partnervalstu valdību piedāvājumiem,” pauda J. Garisons.

Kā nākamo soli pēc nodomu vēstules parakstīšanas J. Garisons minēja izpētes darbu, lai atrastu tādus transporta līdzekļus, kuru specifikācija atbilst visu trīs valstu bruņoto spēku vajadzībām. Pēc tam izvēlētās automašīnas tiks testētas. Par vienotu tehnisko specifikāciju, detalizētāku sadarbību, kas attiecas uz transportlīdzekļu skaitu, vajadzībām, piegādes grafiku un laikiem, valstis plāno diskutēt jau tuvākajā laikā. Detalizētu tehnisko vienošanos plānots noslēgt līdz nākamā gada martam.

“Tāpat iepirkuma procesa ietvaros Aizsardzības ministrija vērtēs arī vietējās militārās industrijas piesaistes iespējas šo transportlīdzekļu uzturēšanā, tajā skaitā – apkopes un remontdarbu veikšanā, kam vajadzētu notikt Latvijā."
Jānis Garisons
Aizsardzības ministrijas Valsts sekretārs
Jānis Garisons

Jau ziņots, ka 2017. gadā Aizsardzības ministrija uzsāka darbu pie iepirkuma par 4x4 vieglo un vidējo taktisko transportlīdzekļu iegādi. Iepirkuma komisija, kurā darbojās Aizsardzības ministrijas, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, vairāk nekā gadu padziļināti vērtēja visu kompāniju iesniegtos piedāvājumus. Sarunu pirmajā posmā  pieteikumus iesniedza 12 pretendenti, no kuriem dalībai otrajā kārtā tika izvirzīti seši komersanti.

Taču iepirkums tika pārtraukts pēc tam, kad  Iepirkumu uzraudzības birojs konstatēja nepilnības esošā iepirkuma procesa ietvaros.

Aizsardzības ministrija skaidro, ka šī bijusi līdz šim sarežģītākā iepirkuma procedūra Latvijas aizsardzības nozares vēsturē. Lai arī sarunu procedūra tika pārtraukta, ir gūta neatsverama pieredze, kas tiks ņemta vērā nākotnes iepirkumos, lai nodrošinātu Nacionālos bruņotos spēkus ar to vajadzībām atbilstošāko ekipējumu.

Tāpēc Aizsardzības ministrija ir pārliecināta, ka starpvaldību līgums nodrošinās nepieciešamo iepirkuma procedūras caurspīdīgumu, kā arī ļaus precīzāk atrunāt piegāžu drošības nodrošinājumu.

Dalies ar šo ziņu