Latvija līdz 2028.gadam varētu iegādāties jaunas kājnieku kaujas mašīnas

NBS
LETA
Informatīvs attēls ar kājnieku kaujas mašīnas “BVP-2”
Foto: Normunds Mežiņš/Jaunsardzes un informācijas centrs. Informatīvs attēls ar kājnieku kaujas mašīnu “BVP-2”

Latvija līdz 2028.gadam varētu iegādāties pretinieka iznīcināšanai paredzētās kājnieku kaujas mašīnas, otrdien, žurnālistus iepazīstinot ar aktualizēto valsts aizsardzības koncepciju, norādīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Koncepcijā teikts, ka NBS jāattīsta spējas, palielinot ugunsjaudu un distances, kas pretiniekam liedz brīvi darboties gaisā, jūrā un uz zemes. Vienlaikus NBS jāturpina attīstīt pretgaisa aizsardzības, krasta aizsardzības un tālās darbības raķešu artilērijas un bezpilota lidaparātu spējas, kā arī ieviest bruņojumā kājnieku kaujas platformas.

NBS komandieris informēja, ka kājnieku kaujas mašīnas būšot jauna tipa platforma ar vismaz trešā līmeņa aizsardzību, kas nepieciešama, lai piedalītos taktiskajās operācijās un iznīcinātu pretinieku priekšējās līnijās.

"Uz to mēs ejam, un līdz 2028.gadam noteikti būs zināma fiziska šādas platformas esamība Latvijā. Mēs esam izvēlējušies konkrēta tipa mašīnas, taču tālāk ir procesi, kas saistīti ar iegādi. Detaļas sīkāk nevaram paskaidrot, kamēr nav beidzies iegādes un konkursa process," norādīja NBS komandieris.

Kājnieku kaujas mašīnas nepieciešamas, lai pārapbruņotu Mehanizēto kājnieku brigādi un nākotnē nomainītu kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)", ko Nacionālie bruņotie spēki savulaik iegādājušies no Lielbritānijas. LETA jau rakstīja, ka pirmās lietotās mašīnas tika piegādātas 2015.gada rudenī.

Dalies ar šo ziņu