Ieviešot jaunu apmācību kursu, NBS un Zemessardze turpina attīstīt bezpilota lidaparātu spējas

NBS
Sargs.lv
Dronu apmācība
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

28. maijā NBS poligonā “Mežaine”, Skrundā noslēdzās mikro līmeņa bezpilota lidaparātu apmācības kurss. Šāds kurss Zemessardzē tika organizēts pirmo reizi, un to organizēja  Zemessardzes štābs sadarbībā ar  Zemessardzes 1. Rīgas brigādi. Kursa ietvaros norisinājās arī apmeklētāju diena, kuras laikā Aizsardzības ministrijas un Zemessardzes pārstāvji iepazīstināja NBS un Saeimas delegāciju ar kursa norisi un jaunākajiem attīstības plāniem bezpilota lidaparātu ieviešanā, un tajā bija iespēja piedalīties arī “Sargs.lv”.

“Ņemot vērā notikumus Ukrainā, mums ir jāsaņemas un milzīgos tempos jāievieš bezpilota lidaparātu spēja, attīstot šīs funkcijas bruņoto spēku vienībās līdz pat zemākajam līmenim,” sarunā ar “Sargs.lv” pauda NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Viņš atgādināja, ka bezpilota lidaparātu izmantošana Latvijas bruņotajiem spēkiem nav nekas jauns. “Jau 2007. gadā mēs ar speciālistiem no Latvijas sākām attīstīt bezpilota lidaparātu nepieciešamību, lai veiktu taktiskos uzdevumus," piebilda komandieris.
Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jau 2018. gadā NBS brigāžu līmenī uzsāka “Penguin” tipa izlūkošanas dronu ieviešanu, tam sekoja arī mazākas klases dronu iepirkumi. Zemessardzē dronu spējas tiek attīstītas kopš no 2019. gada, un jau 2020. gadā norisinājās pirmā operatoru apmācība vairāku dienu ilgumā.

Zemessardzei šis ir pirmais gads, kad realizēts tik plaša līmeņa kurss, ko plānots turpmāk izmantot kā pamatu šāda veida spēju pamatapmācības organizēšanai. Kursā piedalījās instruktori gan no Zemessardzes 1. Rīgas un 4. Kurzemes brigādes, gan piesaistītie speciālisti no Gaisa spēkiem un citām NBS vienībām. Viņi apmācīja gan izlūkošanas speciālistus no Zemessardzes bataljoniem, gan zemessargus un profesionālā dienesta karavīrus no citām vienībām.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Apmācība zemessargiem tika realizēta trīs secīgos blokos. Sākumā zemessargi patstāvīgi apguva normatīvos aktus un ieguva civilās aviācijas aģentūras izsniegto bezpilota gaisa kuģa pilota apliecību. Tālāk jau zemesargi sāka apgūt taktiskās iemaņas un vēlāk poligonā “Mežaine” teorētisko daļu papildināja jau ar praktiskajiem vingrinājumiem dabā.

Kursa laikā zemessargi apguva likumdošanu, gaisa telpas izmantošanu, meteoroloģijas pamatus, standarta operācijas lidojumu plānošanai, objektu izlūkošanu, aeroizlūkošanu, attēlu izlūkošanu jeb IMINT, mērķa norādīšanu, kā arī maršruta izlūkošanu, objektu transportēšanu un nomešanu ar dronu.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Kursa mērķis ir iedot padziļinātas zināšanas par bezpilota lidaparātu pielietojumu kaujas laukā. No šī kursa tālāk tiks izstrādāta vienota standarta apmācību un izmantošanas procedūra visā Zemessardzē,” informēja kursa priekšnieks, Zemessardzes štāba virsnieks majors Andris Abrickis. “Izaicinājumu netrūka, taču ir uzņemts labs virziens turpmākai attīstībai,” viņš piebilda, raksturojot kursa norises gaitu.

Turpmāk iecerēts zemessargu apmācību veikt vairākos līmeņos – pamatapmācībā zemessargs apgūtu mikro līmeņa bezpilota lidaparāta vadību un izmantošanu, bet jau pēc tam sekotu apmācība ar bataljona un brigādes līmeņa lidaparātiem.

Bezpilota lidaparātu spēju ieviešanu NBS vairākos līmeņos savā prezentācijā iezīmēja arī Aizsardzības ministrija – no brigādes līmeņa izlūkošanas droniem “Penguin-C” līdz bataljona un vada/rotas līmeņa droniem, ko varētu izmantot arī kājnieku nodaļas/grupas līmenī.

Šo funkciju AM ieskatā sākotnēji pildītu tādi komerciāli pieejamie droni kā “DJI Maverick”, kas būtu maksimāli vienkārši, unificēti un lēti, sniedzot karavīriem un zemessargiem pirmās iemaņas darbā ar droniem. Ministrija ierosina slēgt kopēju līgumu NBS līmenī par šādu dronu iepirkumu, lai nodrošinātu centralizētu apmācību un uzturēšanu.

AM aicina tuvāko gadu laikā īstenot četrus bezpilota lidaparātu ieviešanas principus NBS struktūrā. Pirmkārt, bezpilota lidaparāti ir izlietojamais materiāls; mācību procesā tie neizbēgami tiks sabojāti un pazaudēti. Otrkārt, komandieru izpratne par drona izmantošanu uzdevuma izpildei. Treškārt, datu pārraide un informācijas analīze. Ceturtkārt, bezpilota lidaparātu pilotu apmācība - veikt apmācību brigādes līmenī NBS Gaisa spēku apmācību centrā.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Demonstrāciju laikā viesiem bija iespēja iepazīties ar jaunākajām bezpilota lidaparātu spējām gan Zemessardzes bataljonos, gan Militārās policijas vienībās, kā arī aplūkot jaunākos pašmāju un citu valstu militārās industrijas piedāvājumus. Savus ražojumus demonstrēja “Edge Autonomy”, “SRC Brasa”, “LMT”, “Threod Systems” un citi militārās industrijas pārstāvji, kuri koncentrējas tieši uz bezpilota tehnoloģiju izstrādi militārajām vajadzībām.

Arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš norādīja, ka Latvijas bruņotajiem spēkiem kopā ar militārās rūpniecības nozari jāattīsta bezpilota spējas iespējami plašāk, taču primārais uzdevums ir tieši vienību nodrošināšana ar mikro līmeņa droniem. “Tālākā nākotnē mēs skatāmies uz visiem domēniem, uz ūdens un zemūdens droniem, kā arī BPLA sauszemes vadāmajām platformām, kas pārvieto kravas vai transportē ievainotos. Mēs uz šīm spējām raugāmies ļoti plašā spektrā,” apliecināja NBS komandieris.

Dalies ar šo ziņu