Aizsardzības ministrs tiksies ar Ukrainas vēstnieku Latvijā

NBS
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rīt, 5. janvārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiksies ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko (Olexandr Mischenko), lai pārrunātu šī brīža drošības situāciju un izaicinājumus reģionā, kā arī militārās industrijas sadarbības jautājumus.

Latvija militārās sadarbības ietvaros un  politiski atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību, kā arī centienus integrēties eiroatlantiskajā telpā. Ņemot vērā pamatotās bažas par Krievijas militāro spēku pastiprināto koncentrēšanos pie robežas ar Ukrainu, Baltijas valstu aizsardzības ministri tikšanās laikā pērnā gada nogalē uzsvēra tūlītēju gatavību sniegt nemilitāra un militāra rakstura atbalstu Ukrainai, tostarp piegādājot ieročus.

Novērtējot Ukrainas nozīmi Eiropas kopējā drošībā, Latvija sniedz atbalstu Ukrainai politiskā ziņā, militāro apmācību jomā, finansiāli atbalstot dažādu projektu ietvaros, sniedzot humanitāro palīdzību un ziedojumus. Piemēram, Nacionālie bruņotie spēki Ukrainas bruņotajiem spēkiem dāvinājumā ir nodevuši septiņus transportlīdzekļus militārās medicīnas spēju stiprināšanai, bet Kapelānu dienests un Psihologu dienests bruņotajā konfliktā cietušajiem ukraiņu karavīriem un viņu tuviniekiem ir sniedzis garīgo un psiholoģisko palīdzību, kā arī palīdzējis izveidot Ukrainas bruņoto spēku Kapelānu dienestu, kas līdz tam Ukrainas armijai nav bijis. Tāpat Latvijas bruņotie spēki snieguši atbalstu Ukrainas armijas instruktoru sastāva izveidē. Savukārt Latvijas valsts vairākus gadus nodrošina rehabilitācijas kursu konfliktā cietušajiem karavīriem, bet aizsardzības nozare palīdz cietušo karavīru ģimenēm un bērniem, organizējot vasaras nometnes Latvijā. Pie sniegtā atbalsta jāmin arī humanitārās palīdzības sūtījumi Austrumukrainas civiliedzīvotājiem, karavīriem un viņu ģimenēm, nosūtot apģērbu, apavus, higiēnas preces, nelielas dāvanas un saldumus bērniem Ziemassvētkos vai skolas gaitas uzsākot.

Šogad aprit 30 gadi kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas starp Latviju un Ukrainu.

Dalies ar šo ziņu