Gaisa spēki saņem trešo atjaunoto "An-2" lidmašīnu

NBS
Sargs.lv
Atjaunotā Gaisa spēku lidmašīna An-2
Foto: Foto: Gaisa spēki

Šonedēļ Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki savā lietošanā saņēma pēc kārtas trešo pilnībā atjaunoto lidmašīnu "An-2".

Kapitālais remonts trešajam atjaunotajam gaisa kuģim An-2 veikts Latvijā, Spilves lidlaukā bāzētajā uzņēmumā “Aerorestoration”.

Kapitālā remonta ietaros atjaunots gan lidmašīna propelleris, gan dzinējs. Tāpat modernizēts vadības panelis un uzstādīta jauna navigācijas sistēma Savukārt lidmašīnas iekšienē ierīkoti ērti krēsli un salona apdare, kas ļāva panākt ne tikai lielāku trokšņa izolāciju, bet arī noturīgāku salona temperatūru.

Image
Atjaunotā Gaisa spēku lidmašīna An-2/Gaisa spēki
Foto: Foto: Gaisa spēki
Foto: Atjaunotā Gaisa spēku lidmašīna An-2/Gaisa spēki
Atšķirībā no citām Gaisa spēku rīcībā esošajām An-2 tipa lidmašīnām, šai ārējais korpuss krāsots, izmantojot Nacionālo bruņoto spēku formas tērpa pikseļa elementus. Simboliski, ka, gaidot Gaisa spēku atjaunošanas trīsdesmitgadi, atjaunotās lidmašīna borta numurs ir 030.

Kā norāda Gaisa spēkos, galvenā šī tipa lidmašīnu lielākā priekšrocība ir to izturība un zemās lidojuma izmaksas.

Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis portālam “Sargs.lv” stāsta, lai gan An-2 lidaparātu sērijveida ražošana izbeigta divtūkstošo gadu sākumā, šī tipa lidmašīnas tiek izmantotas daudzviet pasaulē. Kā min pulkvedis V. Masulis, līdzīga pieredze ar aizvien ekspluatācijā esošo piecdesmitajos gados izstrādāto ASV transporta lidmašīnu “Hercules C130”. Līdzīgs veiksmes stāsts ir ar gaisa kuģiem An-2. Kaut arī tie izgudroti pagājušā gadsimta četrdesmito gadu beigās, tie joprojām ir efektīvi.

Image
Atjaunotā Gaisa spēku lidmašīna An-2/Gaisa spēki
Foto: Foto: Gaisa spēki
Atjaunotā Gaisa spēku lidmašīna An-2/Gaisa spēki
Gaisa spēku komandieris skaidro - An - 2 tipa lidmašīnas Nacionālajos bruņotajos spēkos sevi labi pierādījušas ne tikai profesionālā dienesta un zemessargu, bet arī Speciālo uzdevumu vienību izpletņlēcēju sagatavošanā. Tāpat atjaunotais An-2 palīdzēs sargāt Latvijas Austrumu robežu. Uz tā uzstādītās novērošanas sistēmas ļauj ātri un operatīvi atklāt robežšķērsošanas gadījumus, informāciju tūdaļ nododot Valsts robežsardzes kolēģiem.

Vēl šī tipa gaisa kuģi būs iespējams izmantot ugunsgrēku dzēšanai, meklēšanas darbiem, retranslācijas lidojumiem, helikopteru nosēšanās laukumu apsekošanai pie Latvijas slimnīcām, lidotāju apmācībai un kvalifikācijas uzturēšanai.

Šobrīd Gaisa spēku rīcībā kopumā ir četri An-2 tipa lidaparāti, kas ražoti laikā no 1961. līdz 1982. gadam. Trīs no tiem jau ir atjaunoti, bet vēl viens šī tipa gaisa kuģis ir iekonservēts, gaidot savu atjaunošanu vēlāk. Pulkvedis V. Masulis atzīst – ceturtais gaisa kuģis šobrīd ir vissliktākajā stāvoklī. Tā atjaunošana plānota nākamo divu gadu laikā.

Image
Atjaunotā Gaisa spēku lidmašīna An-2/Gaisa spēki
Foto: Foto: Gaisa spēki
Atjaunotā Gaisa spēku lidmašīna An-2/Gaisa spēki
Tāpat Gaisa spēkos plānota jaunu lidmašīnu iegāde. 2021. gada septembrī Gaisa spēki noslēguši līgumu par divu ultravieglās klases Latvijā ražoto “Tarragon” lidmašīnu iepirkumu. Pirmā šī tipa lidmašīna sagaidāma jau nākamajā gadā, savukārt 2023. gadā tiks piegādāta otra.

Tāpat Gaisa spēki turpina gatavoties jauno helikopteru UH-60M “Black Hawk” saņemšanai, par ko iegādes līgums parakstīts 2018. gadā. Latvija un ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi, kas ir svarīgi ne tikai bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai. Plānots, ka pirmie divi UH-60M “Black Hawk” gaisa kuģi Latvijā varētu nolaisties tieši pēc gada. Attiecīgi pārējie divi helikopteri būs pieejami ne vēlāk kā 2025. gadā.

Ieviešot jaunas spējas, attīstot infrastruktūru un iepērkot jaunos helikopterus, Gaisa spēki lūkojas arī pēc papildspēkiem tieši tehniskā personāla rindās. Tāpēc Gaisa spēki aicina jebkuru interesentu papildināt Gaisa spēku rindas. Pulkvedis V. Masulis uzsver -  ja ir interese par tehniskām lietām, vēlme visu mūžu profesionāli pilnveidoties, tostarp, iegūstot izglītību ārzemēs, Gaisa spēki tam ir īstā vieta.

Dalies ar šo ziņu