Pabriks paraksta pavēli par NBS gatavību sniegt atbalstu Valsts robežsardzei

NBS
Sargs.lv/Latvijas Televīzija
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks parakstījis pavēli par papildus gatavību Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), lai  sniegtu atbalstu Iekšlietu ministrijai gadījumā, ja uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju saasinātos Baltkrievijas pašpasludinātā prezidenta  A.Lukašenko mākslīgi radītā migrantu krīze, ko viņš izmanto kā hibīdkara ieroci pret Eiropas Savienību.

Par to A. Pabriks paziņoja intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “1:1”.

“Mēs, sadarbojoties ar Valsts robežsardzi un Valsts policiju, esam izdarījuši visu iespējamo, ko var izdarīt šādā situācijā. Esmu parakstījis pavēli NBS par papildus gatavību šādiem apstākļiem. Esam 100% gatavi atbalstīt iekšlietu struktūras. Gan Valsts robežsardzei gan Valsts policijai ir plāni, kā to darīt.

Ministrs piebilda, ka plāni, kā rīkoties gadījumos, ja Latvija sastaptos ar mākslīgi iniciētiem migrantu masveida centieniem šķērsot valsts robežu, sadarbojoties visiem iesaistītajiem dienestiem, izstrādāti pēdējo mēnešu laikā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pēdējo dienu laikā Baltkrievijas varas iestādes neslēpti virza lielas agresīvu Tuvo Austrumu migrantu masas uz robežu ar Poliju. Baltkrievijas atvesto migrantu gala mērķis ir Vācija. Pēdējo dienu laikā migranti izraisījuši vairākas sadursmes ar Polijas robežsargiem un karavīriem, kā arī sabojājuši atsevišķus Polijas uzstādīto dzeloņstiepļu nožogojuma posmus.

Lai risinātu situāciju Polijas bruņotie spēki robežas apsardzei piesaistījuši vairākus tūkstošus karavīru.

Kopš šā gada vasaras mēnešiem A. Lukašenko režīms pār Latvijas, Lietuvas un Polijas robežām cenšas sistemātiski virzīt Tuvo Austrumu valstu migrantu masas, tādējādi atriebjoties par Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām. Tās pret režīmu tika ieviestas, atbildot uz plašajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kādus tas ieviesa pret citādi domājošajiem pēc 2020. gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās tika konstatēta masveidīga rezultātu viltošana par labu A. Lukašenko.

Saskaņā ar Latvijas, Lietuvas un Polijas rīcībā esošo informāciju, Baltkrievijas uzsākto hibrīduzbrukumu pret Eiropas Savienības valstīm atbalsta Krievija.

Dalies ar šo ziņu