Latvijas dalībai NATO - 19 gadi

NATO
Sargs.lv
NATO
Foto: NATO kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija Ādažu bazē, 19.06.2017./Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

29. martā aprit 19 gadi, kopš Latvija ir pasaulē spēcīgākās politiskās un militārās alianses – NATO – dalībvalsts. Ziemeļatlantijas līguma organizācijā jeb NATO šobrīd ir 30 dalībvalstis, un Latvija blokam pievienojās 2004. gada 29. martā kopā ār tādām valstīm kā Igaunija, Lietuva, Bulgārija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Paredzams, ka drīzumā par NATO dalībvalstīm varētu kļūt arī Zviedrija un Somija, kura šādu lēmumu pieņēma pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā.

Latvijas ceļš uz NATO

Sadarbību ar NATO Latvija uzsāka jau īsi pēc neatkarības atgūšanas – kopš 1991. gada. Tā paša gada 20. decembrī tika izveidota Ziemeļatlantiskās sadarbības padome (North Atlantic Cooperation Council, NACC), kuras dibināšanas sesijā piedalījās arī Latvija, kļūstot par šī foruma dalībvalsti.

1994. gadā Latvija pievienojās programmai „Partnerattiecības mieram”, kas sniedza iespēju saņemt NATO civilo un militāro speciālistu konsultācijas, palīdzību un praktisku atbalstu aizsardzības sistēmas attīstībai.1995. gadā dalība šajā programmā ļāva Latvijai iesaistīties arī NATO plānošanas un pārskata procesā, kas turpmākajos gados sekmēja Latvijas bruņoto spēku savietojamību ar NATO dalībvalstīm.

Image
NATO
Avots: LR Ārlietu ministrija
2002. gada 21. novembrī NATO dalībvalstu vadītāju sanāksmē Prāgā, Čehijā Latvija kopā ar vēl sešām kandidātvalstīm tika uzaicināta pievienoties aliansei. Pēc diviem gadiem, 2004. gada 29. martā, vienlaicīgi ar Igauniju, Lietuvu, Bulgāriju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju, Latvija pievienojās NATO.

Dalība NATO ir viens no lielākajiem ārpolitiskajiem sasniegumiem kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kas Latvijai ir nesis gan drošības garantijas, gan sniedzis ieguldījumu mūsu militāro spēju attīstībā.

NATO kaujas grupa Latvijā

Pēc 2014. gada, kad Krievija pirmo reizi iebruka Ukrainā, okupējot Krimu un teritorijas Austrumukrainā, Eiropas drošības situācija un ģeopolitiskā vide krasi mainījās. Ņemot vērā izmaiņas starptautiskās drošības vidē, jauni mēri bija jāpieņem arī NATO sabiedrotajiem, lai demonstrētu alianses vienotību un apņemšanos aizsargāt visus sabiedrotos pret iespējamu agresoru. Ņemot vērā Krievijas tuvumu, īpaša uzmanība tika pievērsta alianses Austrumu flanga drošības stiprināšanai.

Image
NATO
NATO kaujas grupas karavīri NBS militārajās mācībās “Iron Spear 2022” Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

NATO samitā Varšavā 2016. gada jūlijā tika pieņemts ļoti svarīgs lēmums – tika apstiprināta vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā. Realitātē tas nozīmēja šajās valstīs izvietot bataljona lieluma vienību jeb NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu, kurā rotācijas kārtībā dienesta pienākumus pilda dažādu NATO sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīri.

Image
NATO
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2017. gada 19. jūnijā Ādažu militārajā bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija, kurā piedalījās arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Līdzīgas NATO kaujas grupas tika izvietotas arī pārējās Baltijas valstīs un Polijā, taču Latvijā esošā vienība ir visdaudznacionālākā, jo tajā dienesta pienākumus šobrīd pilda ap 1800 karavīru no 11 NATO valstīm – Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas. Kaujas grupas vadošās valsts jau no tās pirmsākumiem ir Kanāda.

Image
NATO
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Lai arī NATO kaujas grupā dienošie karavīri mainās ik pēc sešiem mēnešiem, vienība ir pilnībā integrēta NBS Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē un kopā ar Latvijas karavīriem piedalās kopīgās militārās mācībās, tādējādi uzlabojot savietojamību un sadarbību, lai spētu reaģēt uz jebkādiem drošības vides izaicinājumiem un aizsargātu Latviju.

Taču pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā 2022. gada 24. februārī NATO lēma pastiprināt Austrumu flanga aizsardzību un papildus līdzšinējām četrām NATO kaujas grupām izveidot vēl četras – Bulgārijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā. Tādējādi alianses aizsardzība tika pastiprināta no Baltijas līdz pat Melnajai jūrai. 

Svarīgais NATO samits Madridē

NATO samits Madridē 2022. gadā bija zīmīgs jaunu mēru pieņemšanā. Tajā tika apstiprināta jaunā Stratēģiskā koncepcija, kurā NATO pirmo reizi definēja Krieviju kā visnozīmīgāko un tiešāko draudu sabiedroto valstu  drošībai, mieram un stabilitātei Eiroatlantiskajā reģionā.

Ņemot vērā Krievijas politiku un rīcību, sabiedrotie bija vienisprātis, ka Krievija vairs nevar būt sadarbības partneris un ka jebkādas izmaiņas NATO un Krievijas attiecībās ir atkarīgas no tā, vai Krievija apturēs savu agresīvo uzvedību un pilnībā sāks ievērot starptautiskās tiesības.

Image
NATO
Foto: NATO.int

NATO samitā Madridē tā laika aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda arī parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību, nākotnē palielinot spēkus līdz brigādes līmenim. Līdzīga NATO kaujas grupu paplašināšana plānota arī Igaunijā un Lietuvā.

Tikpat svarīgs solās būt arī NATO samits šogad, kas no 11. līdz 12. jūlijam notiks Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Kā norādīts NTO 2022. gada pārskatā, Paredzams, ka šajā samitā sabiedrotie vienosies par vērienīgākiem ieguldījumiem aizsardzības jomā, jo šī brīža situācijā, kad konfliktu un apdraudējumu skaits pasaulē pieaug konfliktu, nevienai valstij nevajadzētu uzskatīt savu drošību par pašsaprotamu. 

Kā 2022. gada martā vizītē Latvijā, tiekoties ar Valsts prezidentu Egilu Levitu,  sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, NATO ir gatava sniegt Latvijai visu nepieciešamo atbalstu šajā kritiskajā brīdī, kad Krievija uzsākusi agresīvu iebrukumu Ukrainas teritorijā, un alianse ir gatava aizsargāt ikvienu Latvijas teritorijas centimetru. Tieši šo pašu solījumu viņš vairākkārt apliecinājis arī savās uzrunās visām NATO dalībvalstīm.

Aktivizēti NATO aizsardzības plāni

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sabiedrotie aktivizēja NATO aizsardzības plānus. Jau nākamajā dienā pēc iebrukuma NATO līderi piekrita izvietot papildus sauszemes un gaisa aizsardzības spēkus alianses austrumu daļā un jūras spēkus - vienmērīgi visā NATO atbildības teritorijā.

Pēc tam tika lemts par NATO Reaģēšanas spēku elementu izvietošanu reģionā, un tā līdz šim bijusi pirmā reize, kad alianse savus augstas gatavības elementus izmantojusi ne vairs tikai kā atturēšanas, bet arī kā aizsardzības spēkus.

Pēc aizsardzības plānu aktivizēšanas vairāk nekā 40 000 karavīru, kā arī ievērojams skaits gaisa un kuģu tika nodoti tiešā NATO pakļautībā alianses austrumu flanga stiprināšanai.

NATO iznīcinātāji uzrauga Baltijas gaisa telpu

NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācija, gādājot par Latvijas un pārējo Baltijas valstu gaisa telpas drošību, bijusi viens no pirmajiem praktiskajiem un redzamajiem atturēšanas pasākumiem, kas stiprināja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas drošību uzreiz pēc iestāšanās NATO 2004. gadā.

Gaisa patrulēšanas operācija bijis arī tiešs pierādījums citu NATO valstu vēlmei sniegt mums savu atbalstu. Patrulēšanu rotācijas kārtībā nodrošina NATO dalībvalstu reaktīvās lidmašīnas, par bāzi savām lidmašīnām izmantojot militāro lidlauku Šauļos, Lietuvā un Emari, Igaunijā.

Image
NATO
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Taču atbildību par operācijas īstenošanu uzņemas arī pašas Baltijas valstis, nodrošinot arvien lielākas uzņēmējvalsts atbalsta spējas. NBS Gaisa spēkos regulāri tiek veikta Lielvārdes militārā lidlauka infrastruktūras attīstība, kā arī vienībās dienošo karavīru profesionalitātes pilnveide.

Jau ziņots, ka 2021. gada septembrī Lielvārdes lidlauks saņēma ilgi gaidīto instrumentālo lidojumu sertifikātu, kas ir kā garants un kvalitātes zīme, ka lidlauks sabiedroto gaisa kuģiem pieejams arī nelabvēlīgos laikapstākļos un diennakts tumšajā laikā.

NATO vadītās starptautiskās operācijas

Kopš 1996. gada, kad Latvijas karavīri pirmo reizi uzsāka dalību NATO vadītajā operācijā Bosnijā un Hercegovinā, Latvija ir piedalījusies visās NATO vadītajās operācijās Balkānos, Irākā un Afganistānā.

Šobrīd Latvijas bruņoto spēku karavīri piedalās divās NATO vadītajās starptautiskajās operācijās. Viena no tām ir NATO operācija Irākā, kurā NBS piedalās misijā kopš 2020.gada novembra. Tās īstenošanā iesaistītas visas NATO dalībvalstis un vairākas partnervalstis.

Image
NATO
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Otra un skaitliski lielākā ir miera uzturēšanas operācijā KFOR Kosovā, kurā Latvijas kontingents pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezās 2020. gadā.

Dalība starptautiskajās operācijās ļāvusi praksē pārbaudīt savietojamību ar citu dalībvalstu spēkiem un iegūt operacionālo pieredzi, kas nepieciešama profesionāliem karavīriem. Vienlaikus Latvijas praktiskā dalība NATO vadītajās operācijās arī palielinājusi operāciju efektivitāti un Latvijas politisko ietekmi NATO lēmumu pieņemšanas procesā.

NATO “atvērto durvju” politika

Latvija ir pilnvērtīgi iekļāvusies arī NATO lēmumu pieņemšanas un konsultāciju procesā, kas nodrošina Latvijas interešu pārstāvēšanu NATO struktūrās, kā arī dalību lēmumu pieņemšanas procesos. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu Latvijas interešu aizstāvību, pārstāvniecībā NATO strādā pārstāvji no Aizsardzības un Ārlietu ministrijas, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citām institūcijām.

Lai arī NATO primāri ir militāra alianse, tās apņemšanās ir strīdu risināšana mierīgā ceļā. Ja diplomātiskie mēģinājumi ir nesekmīgi, NATO ir militāras pilnvaras uzsākt krīzes vadības operācijas. Tās tiek veiktas, pamatojoties uz NATO dibināšanas līguma kolektīvās aizsardzības klauzulu — Vašingtonas līguma 5. pantu — vai saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas mandātu, vienatnē vai sadarbībā ar citām valstīm un starptautiskajām organizācijām.

Image
NATO

Pašlaik NATO sastāvā ir 30 dalībvalstis, taču dalība NATO ir atvērta “ikvienai Eiropas valstij, kas ir spējīga sekmēt šī Līguma principus un veicināt Ziemeļatlantijas telpas drošību”. NATO Rīcības plāns dalībai NATO sniedz praktiskus padomus un mērķtiecīgu palīdzību, ļaujot valstīm, kuras vēlas kļūt par NATO dalībvalstīm, sagatavoties dalībai un izpildīt galvenās prasības.

Pēc Latvijas NATO pievienojušās vēl tikai četras valstis – 2009. gadā Albānija un Horvātija, 2017. gadā – Melnkalne, bet visjaunākā dalībvalsts ir Ziemeļmaķedonija, kas par NATO sabiedroto kļuva 2020. gadā.

Image
NATO
Somijas, Zviedrijas un Turcijas vadītāji tiekas NATO samitā Madridē, 2022. gada jūnijā. Foto: NATO.int

“Šobrīd NATO ir stiprāka un vienotāka nekā jebkad agrāk. Mēs esam atzinīgi novērtējuši Somijas un Zviedrijas izvēli kļūt par NATO dalībvalstīm un vēlreiz apstiprinājuši savu apņemšanos īstenot NATO atvērto durvju politiku. Mēs turpināsim stiprināt mūsu partnerību ar Ukrainu, jo tā virzās uz eiroatlantiskajām ambīcijām. Mēs turpinām stiprināt arī citas mūsu partnerattiecības, tostarp palīdzot tām valstīm, kas visvairāk pakļautas Krievijas ļaunprātīgajai ietekmei,” teikts NATO paziņojumā.

Dalies ar šo ziņu