Mednieki kopā bruņotajiem spēkiem aizvadījuši kopīgas šaušanas apmācības "Vienoti valstij"

Militārās mācības
Sargs.lv
Mednieku savienības un NBS tālšaušanas treniņšaušana "Vienoti valstij"
Foto: Ilgvars Zihmanis/Latvijas Mednieku savienība

19. un 20. augustā Ādažos aizvadīts Latvijas Mednieku savienības (LMS) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīkotais tālšaušanas treniņš “Vienoti valstij”, kurā piedalījās 180 mednieki no teju visas Latvijas. LMS un NBS sadarbība, kas aizsākās 2017. gadā, ir daļa no visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas. Vairākas dienas gadā medniekiem ir iespēja piedalīties dažāda veida apmācībās un treniņšaušanā, tādējādi iegūstot zināšanas un prasmes, kuras var noderēt bruņota konflikta gadījumā.

Latvijas Mednieku savienībai sadarbība ar NBS sākās 2017. gadā, kad tika noslēgts līgums ar Aizsardzības ministriju un tās padotajām iestādēm. Līgums nozīmēja, ka pirmo reizi Latvijas pastāvēšanas laikā likumā ir iekļauta norma, ka pilsoņiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums pretoties iebrucējiem. Mednieki ir viena no sabiedrības daļām, kura šādu bruņotu pretošanos var veikt. Latvijā ir aptuveni 22 000 mednieku, kuriem mājās atrodas aptuveni 57 tūkstoši šaujamieroču.

Visa sadarbība tiek veidota ap prasmīgu, pareizu un efektīvu ieroču pielietošanu, kas ļautu pilnvērtīgi realizēt visaptverošu valsts aizsardzību.

“Mācības neaprobežojas tikai ap šaušanas nodarbībām, jo to laikā tiek apgūta visaptverošas valsts aizsardzības sistēma, taktika un dažādi kaujas elementi, piemēram, kauja apdzīvotā vietā, kas medniekiem ir absolūti neierasta. Ir svarīgi, ka medniekiem ir pieejama informācija un apmācības šajā jomā, kas stiprina pārliecību, ka valsts aizsardzība ir ne tikai NBS atbildībā,” intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja Latvijas Mednieku savienības valdes loceklis Jānis Zandbergs.

Sadarbības līgums ļauj Latvijas Mednieku savienībai uzrunāt medniekus, kuri patiesībā ir liela sabiedrības daļa. Organizators atklāj, ka šobrīd ir ļoti liela sabiedrības interese, tāpēc nākas ierobežot pieteikumu skaitu, lai treniņšaušanu varētu aizvadīt pietiekami kvalitatīvi. Pavasarī uz mācībām pieteicās 250 dalībnieki, taču šobrīd maksimāli atļautais dalībnieku skaits ir 180, kuri jau mēnesi pirms sacensībām ir aizpildīti.

Image
Foto: Ilgvars Zihmanis/Latvijas Mednieku savienība
“Kad mēs sākām 2018. gadā organizēt treniņšaušanu, tad mums bija 20 cilvēki. Tagad ir 250, kuri piesakās. Ar tik lielu skaitu mēs nevaram divās dienās noorganizēt kvalitatīvas apmācības un sacensības. Mums ir jāskatās, kā mēs varam palielināt šo kapacitāti. Mums katrs mednieks ir svarīgs, tāpēc tas ir liels zaudējums visaptverošai valsts aizsardzībai, ja nespējam nodrošināt plašāku pieteikšanos,” norāda J. Zandbergs.

Treniņšaušanas sacensības notika divas dienas. Pirmajā dienā pieredzējušākie šaušanas instruktori veica apmācību pa grupām, lai nākamajā dienā varētu veikt šaušanas sacensības. Ārpus Ādažu poligona ieroču īpašniekiem nav šādu iespēju trenēt šaušanu distancēs, kas ir lielākas par 300 metriem. Šaušanu mednieki veic par saviem līdzekļiem, taču medību sporta munīcijas cena svārstās no 2 līdz 4 eiro par šāvienu, tāpēc tiek rūpīgi veikta apmācība, lai vēlāk praksē nebūtu lieku izdevumu.

“Mēs ļoti labi apzināmies, ka viens nav karotājs. Mūsu uzdevums ir parūpēties par savu tuvinieku un apkārtējo drošību, lai nogādātu viņus aiz mūsu NBS aizsardzības pozīcijām. Mēs redzam, ka Ukrainā krievu okupanti uzbruka neapbruņotiem iedzīvotājiem un veica teroru pret tiem, tāpēc mūsu uzdevums ir nepieļaut šādu rīcību. Brīdī, kad tas būs izdarīts, mēs varam nekavējoties tikt mobilizēti, lai iesaistītos pilnvērtīgā valsts aizsardzībā atbilstoši mūsu kompetencēm. Mēs saprotam, ka valsts aizsardzība nav tikai ieroču pielietošana, tā ir milzīga ķēde, kurā ietilpst loģistika un daudzi citi uzdevumi,” portālam “Sargs.lv” atzina J. Zandbergs.

Image
Foto: Ilgvars Zihmanis/Latvijas Mednieku savienība

Dalies ar šo ziņu