Noslēgušās Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vienības nacionālās sertifikācijas mācības

Militārās mācības
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Noslēgušās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. kaujas atbalsta bataljona Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vienības pirmās nacionālās sertifikācijas mācības dalībai NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības sastāvā. Mācībās tika pārbaudītas vienības spējas veikt kolektīvus sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšanas uzdevumus.

Gatavojoties mācībām, vienība jau pirms tam atstrādājusi atsevišķus apmācību posmus, apgūstot individuālo un grupu apmācību, kā arī pārbaudot savu ekipējumu. Sevišķi ātras reaģēšanas vienības Latvijas kontingenta komandieris, Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vada komandieris kapteinis Guntars Arnītis norāda – sertifikācijas mācībās pārbaudītas visas vienības līdz šim jau trenētās spējas.

Viņš stāsta, ka mācības sākušās ar karavīru pulcēšanos konkrētā vietā, tālāk jau maršā dodoties uz vienības dislokācijas vietu, kur tā arī izvērsties. Pēc tam sākusies sertifikācijas mācību aktīvā fāze, kurā vienība veikusi specifiskus uzdevumus, kas saistīti gan ar improvizētas spridzināšanas ierīču neitralizēšanu, gan konvencionālas munīcijas neitralizēšanu. Savukārt mācību noslēdzošajā posmā karavīri savāca nometnes vietu un atgriezās sākotnējā tikšanās vietā. Kapteinis akcentē – arī tā ir ļoti būtiska mācību daļa.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Šīs mācības ir ļoti vērtīgas, jo atklājām ļoti daudzas dažādas lietas, kuras ikdienā pirms tam nebijām pamanījuši. Tās ir gan tehniskas lietas, kas saistītas ar ekipējumu, gan arī sīkumi, kas tieši saistīti ar mūsu uzdevumu izpildes procedūrām,” uzsver kapteinis G. Arnītis.

Nacionālās sertifikācijas mācības Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vadam organizētas, lai pārbaudītu vienības gatavību piedalīties kaujas dežūrā NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības Daudznacionālās brigādes kaujas grupas sastāvā.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kapteinis G. Arnītis stāsta, ka šīs ir pirmās nacionālās sertifikācijas mācības, kas organizētas, lai pārbaudītu Zemessardzes Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vada gatavību būt tieši NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības sastāvā. Tomēr šī gan nav pirmā reize, kad vienība piedalīsies kaujas dežūrā.

“Šādos starptautiskos uzdevumos piedalāmies regulāri, līdz ar to esam izturējuši daudzas sertifikācijas, gatavojoties dažādām dežūrām. Vienīgais, kas šajos procesos mainās, ir šie kaujas dežūru nosaukumi, gatavības pakāpes, sastāvs, dislokācijas vieta, uzņemošā valsts un tas, uz ko mēs gatavojamies,” saka kapteinis.

Sertifikācijas mācībās piedalījās Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljona Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vada profesionālā dienesta karavīri, kā arī viens zemessargs – kontingenta mediķis. Mācībās karavīrus vērtē Mācību pavēlniecības grupa. Tās pārstāvji pārbaudīja vienības personālu un ekipējumu, kā arī vērtēja karavīru spēju izpildīt konkrētus uzdevumus.

Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vads dežūru Sevišķi ātras reaģēšanas vienības Daudznacionālās brigādes kaujas grupas sastāvā uzsāks 2021. gadā.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas vienības nacionālās sertifikācijas mācības dalībai NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienības sastāvā norisinājās Ogrē un Skrundas novadā, poligonā “Mežaine”.

Par Sevišķi ātras reaģēšanas vienības (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) izveidi dalībvalstis vienojās NATO samitā Velsā 2014. gadā, lai uzlabotu alianses spējas reaģēt uz jaunajiem drošības izaicinājumiem. Vienība ir alianses vienots spēks, ko veido sauszemes komponents ar atbilstošām gaisa, jūras un speciālo operāciju spējām. Sevišķi ātro reaģēšanas vienību būs iespējams izvietot dažu dienu laikā, lai reaģētu uz jebkuriem izaicinājumiem, kas rastos kādā no NATO dalībvalstīm.

Dalies ar šo ziņu