Studentu bataljons gatavojas izveidot Latvijas Televīzijas Zemessardzes apakšvienību

Latvijā
Sargs.lv
Studentu bataljona tikšanās ar LTV pārstāvjiem
Foto: ltv.lv/Facebook

2022. gadā Latvijas Zemessardzes rindas pildījās ar iepriekš nebijušu sparu, gada nogalē, sasniedzot 10 000 zemessargu. Ja līdz šim iestāšanās Zemessardzē lielākoties bijis katra atsevišķa iedzīvotāja individuāls lēmums, tad kopš 2022. gada tas tiek veicināts arī uzņēmumu līmenī. Kā intervijā norāda Zemessardzes Studentu bataljona komandieris majors Ģirts Rasa, bataljons pašlaik ir procesā, lai izveidotu Latvijas Televīzijas Zemessardzes apakšvienību, kas krīzes situācijā būtu gatava aizsargāt kritisko infrastruktūru.

SIA “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) ir viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas noslēdza sadarbības līgumu ar NBS par "LMT" Zemessardzes apakšvienības izveidi. Tāda ir arī Aizsardzības ministrijai, kas regulāri trenējas nepieciešamības gadījumā aizstāvēt gan savus kolēģus, gan kritisko infrastruktūru, kurā strādā.

Kā skaidro Studentu bataljona komandieris majors Ģirts Rasa Zemessardzes 1. Rīgas brigāde sadarbojas ar tās teritorijā esošajiem kritiskās infrastruktūras uzņēmumiem. Tā kā Latvijas Televīzija atrodas Studentu bataljona atbildības teritorijā majors Ģ. Rasa ir uzsācis darbu pie LTV Zemessardzes apakšvienības izveides.

“Ar Latvijas Televīzijas vadību mēs soli pa solim ejam uz priekšu, lai viņi varētu izveidot šo kritiskās infrastruktūras nodaļu. Pirmajā tikšanās reizē Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris tikās ar LTV valdi, lai skaidrotu, kādi ir apakšvienības mērķi. Tālāk es informēju par detaļām, kā arī motivēju cilvēkus stāties Zemessardzē veidot kritiskās infrastruktūras nodaļu, lai spētu aizstāvēt vietu, kurā viņi strādā,” intervijā portālam “Sargs.lv” atklāj majors.

Taču viņš uzsver, ka pašlaik ir zemessargi, kuri strādā Latvijas Televīzijā, kuri nav kritiskās infrastruktūras nodaļā, bet dien citos bataljonos. “Interese ir diezgan liela, bija liela un ir vēl joprojām. Mēs esam saņēmuši iesniegumus ar mērķi iestāties Zemessardzē. Palīdzam uzsākt iestāšanās procesu, lai darbinieki kļūtu par pilnvērtīgu daļu no Studentu bataljona un uzsāktu pamatapmācību,” stāsta komandieris.

Image
Studentu bataljona tikšnās ar LTV
Foto: ltv.lv/Facebook

Galvenais kritiskās infrastruktūras apakšvienības vienības mērķis ir aizsargāt savu darbavietu krīzes vai kara gadījumā. Kā skaidro majors Ģ. Rasa LTV Zemessardzes apakšvienība ir nepieciešama, lai neatkārtotos 1991. gada notikumi, kad PSRS speciālo uzdevumu vienība “Omon” ieņēma Televīzijas torni.

“Ja pilsētā atrodas bruņota pretinieku vienība, kas vēlas ieņemt visu televīzijas torni un tur nav pretestības, visi darbinieki ir civilie, tas ir tas, ko nevēlamies pieļaut. Tādēļ apakšvienības izveide ir atturēšanas pasākums, lai apmācītie zemessargi būtu gatavi veikt vietas aizstāvēšanu,” norāda komandieris.

Pašlaik Studentu bataljonu veic sarunas arī ar citiem uzņēmumiem un interese ir arvien lielāka. “Šī tendence ir ļoti svarīga, jo vairāk cilvēku būs Zemessardzē, izies pamatapmācību un būs spējīgi darboties krīzes situācijā, jo labāk. Mums ir jābūt gataviem visaptverošai valsts aizsardzībai, kad katrs cilvēks ir atbildīgs par aizsardzību un gatavs rīkoties krīzes un kara gadījumā,” noslēgumā uzsver majors.

Dalies ar šo ziņu