“Sargs.lv” pēta: Ko Aizkraukles un Jēkabpils novadi sagaida no jaunā poligona “Sēlija”

Latvijā
Sargs.lv
Starptautiskās militārās mācības “Kristāla bulta”
Foto: Starptautiskās militārās mācības “Kristāla bulta” Foto: št. vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tuvākajā nākotnē plānots izveidot militāro poligonu Latvijas austrumu daļā, kas līdzīgi kā militārā bāze Ādažos, veicinās vietējo ekonomikas izaugsmi un stiprinās Nacionālo bruņoto spēku spējas. Poligona būvniecība vēl nav sākusies, taču sarunu process ar iesaistītajām pusēm jau norit. Portāls “Sargs.lv” sazinājās ar Aizkraukles un Jēkabpils novadu pašvaldības pārstāvjiem un uzņēmējiem, lai noskaidrotu viņu ekspektācijas par jaunā poligona būvniecību Sēlijā. Kamēr Aizkrauklē poligona būvniecību saskata kā lielisku iespēju attīstīt ekonomiku, tikmēr Jēkabpilī uz to skatās piesardzīgāk, jo galvenā sadzīve notiks tieši Aizkrauklē. Tai pat laikā abi domes priekšsēdētāji cer, ka poligona būvniecība ļaus attīstīt satiksmes infrastruktūru, kā arī nodrošinās darbu vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Jāatzīst, ka sākotnēji, kad tika izziņots lēmums par poligona izbūvi, iedzīvotājos varēja vērot nelielu neizpratni, taču, laikam ejot, tā mazinājās. Viss jaunais un nezināmais kaut kādā mērā ir satraucošs, tāpēc portāls “Sargs.lv” jau pašā sākumā uzsāka informēšanas kampaņu, lai atbildētu uz iedzīvotājiem radušajiem jautājumiem.

Vietējo iedzīvotāju vidū laika gaitā veidojās izpratne par poligona nepieciešamību nacionālajai drošībai un uzņēmēju ieguvumiem, kas tiks sasniegti poligona izveides laikā.

Aizkrauklē poligona būvniecību uztver pozitīvi, Jēkabpilī – pagaidām neitrāli

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums portālam “Sargs.lv” atzīst, ka kopumā novads ir apradis ar šo domu par militārās bāzes un poligona izveidi novadā. Pēdējā gada laikā ir stipri daudz vairāk pozitīvā, labvēlīgā izprotošā un pat prieka. Ja iepriekš bija kādas bažas un neizpratne, tas vairāk bija nepietiekamās informācijas dēļ. Tāpat Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs ļoti atzinīgi novērtē abas Aizsardzības ministrijas rīkotās tikšanās ar pašvaldību un iedzīvotājiem, lai izskaidrotu, kā militārā bāze ietekmēs iedzīvotāju ikdienu. Tikšanās laikā tika kliedētas baumas un tika sniegtas atbildes un visiem interesējošajiem jautājumiem.

Image
Seces kultūras centrā notiek Aizsardzības ministrijas un Aizkraukles un Jēkabpils novadu pašvaldību iedzīvotāju un novada uzņēmēju tikšanās
Seces kultūras centrā notiek Aizsardzības ministrijas un Aizkraukles un Jēkabpils novadu pašvaldību iedzīvotāju un novada uzņēmēju tikšanās Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ja tas ir jāpasaka vienā vārdā, tas noteikti ir pozitīvi”, skaidroja uzņēmēja un Aizkraukles novada domes deputāte Ingūna Grandāne. “Pašlaik mēs esam starta pozīcijā, un mēs visi esam gatavi strādāt. Piedāvājums veidosies no pieprasījuma, kā tas arī notiek uzņēmējdarbībā. Nav vēl konkrētu datumu, kad sāksies būvniecības darbi un mēs nevaram ieguldīt līdzekļus, kamēr nezinām, kad viņus dabūsim atpakaļ. Mēs noteikti startēsim, kad redzēsim plānu,” portālam “Sargs.lv” atzina I. Grandāne.

Tikmēr Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis skaidro, ka, skatoties no visas Latvijas un tautas interesēm, tad šāda vajadzība pēc poligona ir saprotama. Tas ļaus iedzīvotājiem arī justies drošāk.

Image
ASV kaujas helikopteru “AH-64 Apache” mācību lidojumi
ASV kaujas helikopteru “AH-64 Apache” mācību lidojumi Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Poligons stiepjas ļoti lielā teritorijā un dažiem medību kolektīviem varētu būt problēmas. Visa mūsu zona ir valsts mežu teritorija un tur arī notiks lielākā aktivitāte. Sadzīviskā telpa būs Aizkrauklē, tāpēc sagaidām, ka tur varētu būt lielāki ieguvumi,” atzina Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Arī Jēkabpils uzņēmēju biedrības vadītājs Armands Lībietis atzīst, ka poligona izveide nesīs ekonomisku pacēlumu, taču šobrīd par tā apjomu ir pāragri spriest.

“Kad būs bāze, tad arī skatīsimies. Uzņēmēji jau diezgan ātri spēj noreaģēt uz to, kas notiek un ko tirgus pieprasa. Mēs noteikti mēģināsim pārdot savus pakalpojumus,” atzīst A. Lībietis. “Izpēte par uzņēmēju viedokli pašlaik nav veikta, taču pašlaik vairāk uzņēmēju viedoklis par gaidāmo poligonu ir neitrāls. Nav īpaši lielas sajūsmas, bet nav arī liela pretestība. Gan jau karavīriem būs jāēd un būs nepieciešami dažādi pakalpojumi, kas būs pozitīvi ekonomikai. Bet jāsaprot kādas funkcijas veiks šī bāze, viens ir aizsardzība, bet otra puse ir tā, ka tas ir pirmais ienaidnieka mērķis. Vai ir jēga būvēt viesnīcu, kafejnīcu, ja tu zini, ka tas būs pirmais mērķis?” retoriski jautā A. Lībietis.

Domes priekšsēdētāji cer attīstīt satiksmes infrastruktūru

Aizkraukles pašvaldība ir tikusies ar uzņēmējiem un brīdinājusi, ka ir jābūt gataviem izmantot šo situāciju, proaktīvi reaģēt un nenokavēt šo iespēju novadā. Iedzīvotāji, kuri nav uzņēmēji cer uz papildu darba vietām, ko radīs Latvijas un sabiedroto karavīru klātbūtne. Arī vairāki investori, zinot šo faktu, pievērš lielāku vērību Aizkraukles novadam un Aizkraukles pilsētai, domājot par daudzdzīvokļu māju attīstību. Tāpat daudzi viesu namu īpašnieki cer uz lielāku noslogotību.

Image
Ādažu militārās bāzes infrastruktūra
Ādažu militārās bāzes infrastruktūra Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

I. Grandāne sagaida, ka lielākais pieprasījums varētu būt pakalpojumu sfērās - ēdināšanā, skaistumkopšanā un atpūtā. Arī skolas un bērnudārzi skatās pozitīvi, jo paredzams, ka novadā ienāks jauni iedzīvotāji, kuri veidos ģimenes un attīstīt vietējo teritoriju. Tāpat vietējie cer, ka poligona ienākšana palielinās darba vietu skaitu novadā.

“Ņemot vērā šī brīža situāciju pasaulē, man kā cilvēkam būs drošāk, ja poligons atradīsies tur, kur plānots. Man nav nācies šobrīd sastapt uzņēmēju, kurš ir negatīvi noskaņots pret pārmaiņām. Mēs esam gatavi uzņemt arī citus uzņēmējus, esam par sadarbību un atbalstām cits citu šajā procesā,” skaidroja I. Grandāne.

Vienlaikus Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs norāda uz novada izvietojuma specifiku, proti, tas atrodas abos Daugavas krastos. Labais krasts ir vairāk apdzīvots un tur notiek lielāka rosība, kamēr kreisajā krastā ir vairāk mežu teritorijas. Vietējie cer, ka poligona izbūve ļaus sakārtot līdz šim sasāpējušo jautājumu par satiksmes ceļu infrastruktūras pilnveidi, kas ļautu līdzsvarot novada attīstību abos krastos.

“Mēs esam runājuši par tilta izbūvi pāri Daugavai, jo pašlaik vienīgais veids kā tik otrpus upei ir caur Pļaviņu HES tuneli. Tilts būtu armijas poligona vajadzībām atbilstošāks, bet tajā pašā laikā tas atviegloto arī vietējo iedzīvotāju pārvietošanos, kas sniegtu lielāku jaudu ekonomiskajai attīstībai,” atzina L. Līdums.

Līdzīgās gaidās ir arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs, kurš arī cer, ka poligona izveide ļaus attīstīt satiksmes infrastruktūru.

Pašvaldības nogaida līdz būs pieejama detalizētāka informācija

R. Ragainis norāda, ka šobrīd notiek sadarbība ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Aizsardzības ministriju, lai noskaidrotu vairāk par potenciālajiem ieguvumiem. Šobrīd vēl nav notikušas sarunas ar Ādažu novada domi par viņu pieredzi poligona izveidē. Pašvaldība sadarbojas no pirmās dienas ar AM un NBS, bet tagad ir aktualizējies jautājums, kādi būs pienesumi.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes organizētās starptautiskās militārās mācības “Kristāla Bulta 2023”
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes organizētās starptautiskās militārās mācības “Kristāla Bulta 2023” Foto: št. vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Runājot par ieguvumiem Jēkabpilij, priekšsēdētājs norāda, ka šobrīd atbildes uz jautājumu īsti nav, jo ir par maz informācija, lai varētu spriest, cik, kur un kādi ieguvumi tiks gūti.

“Pagaidām mēs gaidām vairāk informāciju, lai varētu sākt plānot un domāt par ieguvumiem,” atzina Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis.

Šobrīd abas pašvaldības ir ieņēmušas vairāk nogaidošu pozīciju, kamēr tiek apkopota visa informācija. Aizkraukles domes pārstāvjiem ir bijušas pārrunas ar uzņēmējiem no Ādažiem, lai labāk izprastu situāciju ap poligona izveidi. Jēkabpils šādu iespēju vēl nav paspējusi izmantot.

Protams, ir arī pretinieki šādai idejai, taču, kā norāda Aizkraukles domes priekšsēdētājs, jo vairāk informācija un skaidrošanas darbs, jo mazāka iespēja pārpratumiem. Ir arī atsevišķi darboņi un Kremļa draugi, kuri cenšas savās politiskajās interesēs iebilst pret poligona izveidi. Pārsvarā gan visi vienkārši gaida un ir apraduši ar šo domu. Bieži vien pat jautā, kad tad beidzot tas poligons būs.

Dalies ar šo ziņu