A. Pabriks: Dānijas karavīru ierašanās Latvijā ir spēcīgs signāls Krievijai

Nozares politika
Sargs.lv
Dānijas karavīru sagaidīšanas ceremonija
Foto: Dānijas karavīru sagaidīšanas ceremonija Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

6. maijā Ādažu bāzē notika oficiālā Dānijas kontingenta karavīru sagaidīšanas ceremonija, kuras laikā Latvijas un Dānijas aizsardzības ministri pauda nepieciešamību stiprināt NATO alianses Austrumu flangu. Kā norāda Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Dānijas karavīru ierašanās ir spēcīgs signāls Krievijai, ka tās agresija Ukrainā nepaliks bez ievērības, un NATO valstis ir gatavas nepieciešamības gadījumā aizstāvēt visas alianses dalībvalstis.

Dānijas karavīru uzņemšana norit Ukrainas kara ēnā, tāpēc uzrunās abu valstu aizsardzības ministri nosodīja Krievijas asiņaino uzbrukumu Ukrainai, un atzina, ka ir nepieciešams turpināt sniegt atbalstu Ukrainai, lai tā spētu uzvarēt šajā karā.

Image
Dānijas karavīru sagaidīšanas ceremonija
Dānijas karavīru sagaidīšanas ceremonija Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Aptuveni 200 kilometrus no šejienes ir Krievijas robeža. Tā nav tikai robeža starp divām valstīm, tā ir robeža starp divām dažādām pasaulēm, proti, demokrātija un brīvība pret nežēlīgu režīmu otrpus robežai,” sacīja Dānijas aizsardzības ministrs Mortens Bodskovs.

Savukārt Latvijas aizsardzības ministrs A. Pabriks sacīja, ka šobrīd Latvijā ir droši un tieša apdraudējuma nav, taču blakus esošā vardarbīgā un neprognozējamā kaimiņa - Krievijas dēļ ir nepieciešams veikt dažādus piesardzības un atturēšanas pasākumus. Dānijas karavīru ierašanās Latvijā ir spēcīgs signāls Krievijas agresijas atturēšanai.

Image
Dānijas karavīru sagaidīšanas ceremonija
Dānijas karavīru sagaidīšanas ceremonija Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Šis laiks ir parādījis, cik svarīgi ir labi draugi un tuvi sabiedrotie. Dānija līdz šim ilgstoši ir veiksmīgi sadarbojusies ar Latviju, un mums ir pienākums turpināt sadarboties un stiprināt aliansi. Dānijas karavīri ir šeit, lai stiprinātu un aizsargātu Latvijas, Dānijas un visas NATO vērtības,” sacīja M. Bodskovs.

Nacionālie bruņotie spēki nodrošina uzņemošās valsts atbalstu, izvietojot Dānijas karavīrus Ādažu bāzē uz sešiem mēnešiem. Dānijas karavīri tiks iekļauti Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā. Uzturēšanās laikā Latvijā Dānijas karavīri piedalīsies kopīgos treniņos ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citu sabiedroto valstu vienībām.

Image
Gaugers
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Man ir liels gods uzņemt Dānijas karavīrus. Deviņdesmito gadu sākumā Dānijas pieredzējušie instruktori apmācīja tikko atjaunoto Latvijas Armiju, un mēs redzam, ka šodien turpinās savstarpējā sadarbība. Tagad arī mēs esam ieguvuši ievērojamu pieredzi gan šeit Latvijā, gan starptautiski, tāpēc mēs varēsim papildināt viens otra zināšanas,” sacīja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

Jau ziņots, ka 6. maijā vizītē Latvijā ieradās Dānijas aizsardzības ministrs Mortens Bodskovs (Morten Bødskov), Dānijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Flemings Lentfers (Flemming Lentfer), kā arī parlamenta pārstāvji, lai ar aizsardzības ministru Arti Pabriku un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu pārrunātu reģionālās drošības jautājumus un apmeklētu Ādažu bāzi.

Image
Dānijas kontingents
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vizītes laikā Ādažos Dānijas aizsardzības nozares vadība piedalījās Dānijas kontingenta oficiālajā sagaidīšanas ceremonijā, apmeklēja NATO Daudznacionālo divīzijas štābu “Ziemeļi”, kā arī tikās ar karavīriem.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka 26. aprīlī Latvijā ieradās pirmie Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes karavīri, demonstrējot Dānijas apņēmību sniegt ieguldījumu NATO austrumu flanga aizsardzībā. Dānijas bruņoto spēku karavīri un tehnikas vienības turpināja ierasties Latvijā līdz pat maija sākumam.

Image
Dānijas kontingents
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Dānijas parlaments 21. aprīlī ar balsu vairākumu atbalstīja valdības priekšlikumu nosūtīt uz Latviju līdz 1000 Dānijas karavīru.  Dānijas karavīri jau līdz šim ir pildījuši dienesta pienākumus Ādažu bāzē izvietotajā NATO Daudznacionālajā divīzijas štābā “Ziemeļi”.

Dānijai ir bijusi nozīmīga loma Latvijas bruņoto spēku attīstībā, un tā ir bijusi viena no vadošajām Ziemeļvalstīm politiskā atbalsta un praktiskās palīdzības sniegšanā Latvijai.

Dalies ar šo ziņu