Kara dēļ iekšlietu iestādēm dažādiem mērķiem piešķirs 25,3 miljonus eiro

Nozares politika
Sargs.lv/LETA
Nauda
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ņemot vērā Krievijas sākto karu Ukrainā, valdība otrdien atbalstīja papildu 25,3 miljonu piešķiršanu Latvijas iekšlietu iestādēm trīs gadu laikā. Valdībā otrdien iepazinās ar informatīvo ziņojumu par Iekšlietu ministrijai (IeM) papildu nepieciešamo finansējumu 2023., 2024. un 2025.gadā vienreizējām investīcijām valsts aizsardzības spēju attīstības un iekšējās drošības stiprināšanai saistībā ar Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu un pieaugošiem ģeopolitiskiem riskiem.

Valdībai atbalstīja ministrijas priekšlikumu par papildu nepieciešamo finansējumu 2023.gadā 7 731 030 eiro apmērā, 2024.gadā 9 042 850 eiro apmērā un 2025.gadā 8 562 474 eiro apmērā. 

Finansējums nepieciešams četriem mērķiem. Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas stiprināšanas pasākumi ietver Civilās aizsardzības operacionālā vadības centra izveidi, iekšlietu nozarei kopīgas valsts materiālo rezervju un ikdienas resursu noliktavas būvniecību, starptautiskās un humānās palīdzības spēju izveidošanu un uzturēšanu, proti, iegādāties divus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) specializētus augstas caurgājības transportlīdzekļus, lai nodrošinātu atbalstu ES, ANO un NATO reaģēšanai un uzņemošās valsta atbalstu.

Tāpat nauda vajadzīga 54 elektroģeneratoru iegādei IeM struktūrvienībām un VUGD resursu izveidošanai apdraudējuma mainīgajam raksturam, kas nozīmē nepieciešamību iegādāties VUGD specializēto kravas automobili ar liftu un aprīkojumu. Finansējums arī vajadzīgs kaujas aizsargapģērbu sistēmu iegādei Valsts policijai.

Otrkārt, Valsts drošības dienesta administratīvās kapacitātes stiprināšanai nākamgad vajadzīgi 5,8 miljoni eiro.

Treškārt, aptuveni pusmiljons eiro nepieciešams bruņojuma iegādei Valsts policijas funkciju izpildei. Ceturtkārt, vēl ap pusmiljons eiro vajadzīgs kiberuzbrukumu novēršanai kritiskajai infrastruktūrai un radiosakaru pieejamības nodrošināšanas pasākumiem.

Lai nodrošinātu papildu nepieciešamo finansējumu valdība atbalstīja Iekšlietu ministrijas priekšlikumu par to, ka likumprojekta "Par valsts budžetu 2023.gadam" un likumprojekta "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" sagatavošanas procesā attiecīgi palielinās finansējumu ministrijai.

Dalies ar šo ziņu