Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris: Arī mums ir, ko mācīties no Latvijas karavīriem

Viedoklis
Sargs.lv
Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Pols Rodžers
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi ilgst jau vairāk nekā 28 gadus. Šo gadu laikā Latvijas un ASV karavīri kopā ne tikai piedalījušies dažādās mācībās, bet arī starptautiskajās operācijās. Aizvadītajā nedēļā Lielvārdes aviācijas bāze beidzot saņēma ilgi gaidīto instrumentālo lidojumu sertifikātu, kas ļauj tai uzņemt gaisa kuģus jebkuros diennakts un metereoloģiskajos laikapstākļos. Šajā projektā ar savu pieredzi un atbalstu lidlauka attīstībā iesaistījās arī Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji. Sarunā ar “Sargs.lv”, Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Pols Rodžers (Paul Rogers) atzīst – abu pušu sadarbība bijusi produktīva ne tikai Latvijas, bet arī Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem. Viņš stāsta - aizvadīto gadu laikā NBS karavīri Mičiganas kolēģu acīs iekarojuši ne tikai uzticību, bet arī cieņu un paļāvību, piedaloties gan kopējās starptautiskās operācijās, gan arī reāli glābjot nelaimē nonākušos ASV kolēģus.

Kā vērtējat līdzšinējo sadarbību starp Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Mičiganas Nacionālo gvardi? Kādu nākotni tai redzat?

Sadarbība starp Latviju un Mičiganu ir visproduktīvākā starp kopumā 82 šāda veida sadarbības programmām, turklāt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbības projekts bija pirmais un ir ilgstošākais.  

Šo gadu laikā Mēs esam aizvadījuši dažāda veida kopīgas mācības. To ik gadu ir desmitiem. Abas puses šīs partnerības ietvaros personālu katrā no iesaistītajām valstīm apmāca uz rotācijas pamata. Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri brauc uz Latviju, savukārt Latvijas karavīri uz Mičiganu. Mūsu karavīri ir kopā dienējuši Afganistānā, strādājuši kopā Āfrikā. Tālab vērtējot kopumā, jāsecina, ka sadarbība ir neticami veiksmīga.

Image
Latvijas JTAC speciālists mācībās "Northen Strike" ASV/ vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Latvijas JTAC speciālists mācībās "Northen Strike" ASV/ vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Ja runājam par nākotni, tad abām iesaistītajām pusēm aizvien ir neierobežotas iespējas dažādiem kopprojektiem. Piemēram, šobrīd mēs ar Nacionālo bruņoto spēku kolēģiem aktīvi apspriežamies par to, kādā veidā kopīgi atbalstīt Libēriju Āfrikas kontinentā. Tāpat mums ir dažādi kopīgi inovāciju projekti. Tomēr mūsu kopējais mērķis ir, ka mēs turpinām palīdzēt viens otram tā, lai mūsu bruņotie spēki kļūtu tikai stiprāki.

Līdz šim pamanāmākais bijis tieši apmācību process. NBS tuvā gaisa atbalsta kontrolieri (JTAC), kā arī Latvijas Gaisa spēku ugunsdzēsēji no Lielvārdes aviācijas bāzes ik gadu dodas uz mācībām “Northen Strike” ASV. Šajos gados mēs esam daudz mācījušie no Mičigans Nacionālās gvardes, taču vienlaikus mūsu karavīri ir uzkrājuši arī savu pieredzi.  Vai redzat, jomas, kurās mūsu karavīri jau sākuši dalīties savā pieredzē un zināšanās ar Mičiganas partneriem?

Man, protams, ir prieks un lepnums dzirdot, ka Latvijas karavīri mācās no Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem. Tomēr arī mēs šīs sadarbības ietvaros daudz mācamies no jūsu karavīriem. Latvijas karavīru ekspertīze un profesionālisms ir nepārspējams. Šajā ziņā neviens uz pasaules nav labāks. To es apgalvoju ar pilnu pārliecību. Viņi ir izcili karavīri.

Latvijas karavīri sniedz nopietnu ieguldījumu arī mūsu operācijās. Pirms dažiem gadiem mums bija nopietns negadījums ar vienu no mūsu uzbrukuma lidmašīnām A -10. Tā nolauza vienu no šasijām, vienlaicīgi noraujot lidmašīnas kabīnes stikla kupolu. Šai lidmašīnai tūdaļ vajadzēja veikt ārkārtas nosēšanos Alpenas gaisa spēku bāzē. Pirmie ugunsdzēsēji, kuri atsteidzās palīgā pie avarējušās lidmašīnas, bija Latvijas militārie ugunsdzēsēji.

Image
Latvijas Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northen Strike"
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Latvijas Gaisa spēku ugunsdzēsēji mācībās "Northen Strike"/ vsrž. Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

Tādējādi mēs dienam kopā, kopā mācamies un abu mūsu karavīri ir daļa no pasaules militārajiem profesionāļiem. Ja reiz mēs esam šīs nozares profesionāļi, mums tādiem ir jābūt nepārtraukti, nepārtraukti turpinot savu attīstību un izglītību. Mums visu laiku ir jāmācās, visu laiku jāuzlabo zināšanas. Tas ir divvirzienu ceļš. Mēs nevaram šo procesu nodrošināt bez Latvijas sabiedrotajiem, tāpat es ceru, ka šī sadarbība ir nozīmīga arī mūsu partneriem Latvijā.

Tagad pasaulē mēs redzam lielvaru konkurences pieaugumu – mēs redzam revizionistisko Krieviju, Ķīnas ietekmes palielināšanos. Vai šādos apstākļos šāda veida sadarbība, ņemot vērā, ka arī Mičiganas Nacionālo gvardi veido pavalsts iedzīvotāji, nav īpaši svarīga, lai nosargātu savas vērtības?

Mēs dzīvojam sarežģītā pasaulē, kurā šobrīd saduras daudzas intereses. Dažas no tām ir vērstas pret mūsu, kā brīvu cilvēku interesēm. Tādējādi fakts, ka gan Latvijai, gan ASV ir svarīgas brīvības vērtības, padara mūs stiprus. Esmu pārliecināts, ka uz šādām vērtībām balstīta partnerība spēs izturēt jebkura oponenta uzliktu pārbaudījumu.

Manuprāt, atslēga veiksmīgai sadarbība slēpjas tieši kopējās vērtībās, tāpēc esmu pārliecināts, ka mēs varēsim pārspēt mūsu oponentus, lai nodrošinātu brīvību gan šodien, gan nākotnē.

Ja runājam ar Lielvārdes gaisa spēku bāzes attīstību, NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš norādīja, ka arī Mičiganas Nacionālā gvarde bija iesaistīta Lielvārdes lidlauka attīstībā. Varbūt jūs varat nedaudz pastāstīt – cik dziļi Mičiganas Nacionālā gvarde bija iesaistīta šajā procesā?

Mūsu karavīri šajā projektā iesaistījās kā padomdevēji, atbalstot NBS Gaisa spēkus un palīdzot sagatavot šī projekta tvērumu un aprēķinus. Es gan drīzāk teiktu, ka šī projekta veiksmes pamatā ir Latvijas karavīru darbs. Tieši Latvijas karavīri paši saviem spēkiem attīstīja šo projektu, pēc būtības no jauna uzbūvējot Lielvārdes gaisa spēku bāzi.

Šajā projektā mūsu Latvijas kolēģi spēja demonstrēt gan sava personāla talantu, gan spēju piesaistīt bāzes attīstībai nepieciešamos resursus. Tas ir NBS brieduma un profesionālisma apliecinājums, jo pēc būtības šo projektu īstenoja NBS Gaisa spēku personāls, sadarbojoties ar civilo dienestu pārstāvjiem.

Image
Instrumentālo lidojumu sertifikāta pasniegšanas ceremonija Lielvārdes aviācijas bāzei/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Instrumentālo lidojumu sertifikāta pasniegšanas ceremonija Lielvārdes aviācijas bāzei/vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Protams, šajā projektā piedalījās arī Mičiganas Nacionālā gvarde, taču mēs tam visam devām tikai zināmu sākotnējo padomu, ņemot vērā, ka mēs Lielvārdes aviācijas bāzes attīstībā esam bijuši ilgstoši klātesoši, sagatavojot gan lidlauka ugunsdzēsējus, gan lidlauka vadības dienesta speciālistus.

Arī caur šādu savstarpēju padomu došanu mēs mācamies viens no otra. Ņemot vērā mūsu veiksmīgo pieredzi, kopējā Lielvārdes aviācijas bāzes attīstības sadarbībā esmu pārliecināts, ka derīgu mācību no šī projekta būs guvusi arī Mičiganas Nacionālā gvarde, izmantojot šo pieredzi, savu gaisa spēku bāžu attīstībā.

Godinot sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi, mums NBS Ādažu bāzē ir iela, kura nes Mičiganas vārdu. Vai arī Mičiganas nacionālā gvarde godina sadarbību ar Latviju, dodot vārdus ielām vai ceļiem savās bāzēs?

Jā, arī mums Alpenas bāzē viens no ceļiem nosaukts jūsu karavīra vārdā, kurš krita, pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu