Video no drona incidenta Melnajā jūrā parāda krievu pilota bīstamo un neprofesionālo rīcību

Konfliktu zonas
Sargs.lv/EUCOM/AFP/CNN
Ekrānšāviņš no publicētā video
Foto: Ekrānšāviņš no publicētā video

ASV pavēlniecība Eiropā publicējusi deklasificētu video ar Krievijas iznīcinātāju “Su-27”, kas nedroši un neprofesionāli pārtvēra ASV gaisa spēku bezpilota izlūklidaparātu “MQ-9“ starptautiskajā gaisa telpā virs Melnās jūras. Sadursmes rezultātā aptuveni 35 miljonus vērtais drons MQ-9 Reaper” avarēja Melnajā jūrā.

Publicētajā video redzams, ka Krievijas iznīcinātājs “Su-27” apzināti bīstami tuvu pietuvojās ASV gaisa spēku “MQ-9” un apsteigšanas laikā sāka izlaist degvielu. Šajā mēģinājumā “MQ-9” propelleris paliek neskarts, taču mirkli vēlāk krievu pilots veica atkārtotu mēģinājumu, kura rezultātā tika bojāts drons. (Redaktora piezīme: šis deklasificētais videoklips ir rediģēts, taču notikumi ir attēloti precīzā secībā).

 

Kā ziņots, bojātais drons ir avarējis Melnajā jūrā un šobrīd abas iesaistītās valstis veic pārrunas par radušos incidentu.

Portāls “Sargs.lv” jau ziņoja, ka Krievijas reaktīvais iznīcinātājs Su-27 otrdien virs Melnās jūras sadūries ar ASV bezpilota lidaparātu "MQ-9 Reaper".

"Mūsu lidaparāts "MQ-9" veica rutīnas operācijas starptautiskajā gaisa telpā, kad to pārtvēra un aizķēra Krievijas lidmašīna, izraisot avāriju un pilnīgu "MQ-9" zaudēšanu," sacīja ASV Eiropas gaisa spēku un Āfrikas gaisa spēku komandieris ģenerālis Džeimss Hekers.

"Šī krievu nedrošā un neprofesionālā rīcība gandrīz izraisīja abu lidaparātu zaudēšanu," norādīja Hekers.

"Viena no Krievijas lidmašīnām Su-27 ietriecās "MQ-9" propellerī, liekot ASV spēkiem nogāzt "MQ-9" starptautiskajos ūdeņos. Vairākas reizes pirms sadursmes Su-27 lēja degvielu un lidoja "MQ-9" priekšā neapdomīgā, videi kaitīgā un neprofesionālā veidā. Šis incidents liecina par kompetences trūkumu papildus tam, ka tas ir nedroši un neprofesionāli," norādīja Hekers.

Rietumu militārie avoti otrdien pirms tam ziņoja, ka virs Melnās jūras noticis "incidents" ar ASV ražotu bezpilota lidaparātu "Reaper".

Kā pavēstīja ASV amatpersona, kurai zināmi notikušā apstākļi, bezpilota lidaparāts un divas lidmašīnas Su-27 lidoja virs starptautiskajiem ūdeņiem virs Melnās jūras, kad viena no Krievijas reaktīvajām lidmašīnām tīšām izlidoja bezpilota lidaparāta priekšā un izlaida degvielu. Pēc tam viens no iznīcinātājiem sabojāja "Reaper" aizmugurē esošo propelleri, kura bojājumi piespieda ASV nogāzt "Reaper" starptautiskajos ūdeņos Melnajā jūrā.

Krievijas un ASV lidaparāti kara laikā ir veikuši lidojumus virs Melnās jūras, taču šī ir pirmais zināmais šāds incidents.

ASV jau pirms kara sākuma ir izmantoja "Reaper" virs Melnās jūras, lai novērotu apkārtni. Tas var lielā augstumā ilgstoši uzturēties gaisā, lai izsekotu kustībām kaujas laukā un Melnajā jūrā.

 

Krievijas pārstāvji paziņojuši, ka tie vēlas atgūt ASV novērošanas drona atlūzas, kas pēc sadursmes ar Krievijas iznīcinātāju iekritušas Melnajā jūrā, trešdien paziņoja agresorvalsts Krievijas drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs.

"Es nezinu, vai mēs spēsim tās atgūt vai nē, bet mums tas noteikti būs jādara, un mēs ar to nodarbosimies," sacīja N. Patruševs.

ASV Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs sacīja, ka drons lidoja starptautiskajā gaisa telpā un virs starptautiskiem ūdeņiem, kad Krievijas iznīcinātājs trāpīja dronam "MQ-Reaper". ASV amatpersonas apsūdzēja Krieviju par mēģinājumu pārtvert bezpilota lidaparātu, lai gan tā atrašanās virs Melnās jūras nav nekas neparasts.

"Arī tas, ka krievi mēģina tos pārtvert, nav nekas neparasts," sacīja Dž. Kērbijs, piebilstot, ka šāda sastapšanās "palielina pārrēķinu un pārpratumu risku".

Dž. Kērbijs sacīja, ka drons vēl nav atgūts un nav skaidrs, vai tas vispār būs iespējams, taču ASV "veica pasākumus, lai aizsargātu informāciju un samazinātu līdz minimumam jebkādus centienus, ko kāds cits varētu veikt, lai izmantotu šo dronu noderīgas informācijas iegūšanai".

Tikmēr Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins sacīja, ka Krievijai ir tehnoloģiskās iespējas atgūt drona fragmentus no Melnās jūras dzīlēm.

Pentagonā ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins paziņoja, ka Krievijas lidmašīnas pārtveršana bija daļa no "agresīvas, riskantas un nedrošas Krievijas pilotu rīcības starptautiskajā gaisa telpā".

"Nekļūdieties, Amerikas Savienotās Valstis turpinās lidot un darboties visur, kur to atļauj starptautiskās tiesības," teica L. Ostins.

Dalies ar šo ziņu