Lietuva uz militārām operācijām ārvalstīs plāno sūtīt līdz 323 karavīriem

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuva
Foto: Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks apstiprinājis, ka tuvāko divu gadu laikā Lietuva uz dažādām ārvalstu militārajām operācijām plāno sūtīt vairāk nekā 320 karavīru. Līdzīgs skaits karavīru ārvalstu misijās piedalījušies arī laikā no 2020. –2021. gadam, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

Papildus jau esošajām starptautiskajām operācijām Lietuva plāno pievienoties arī Francijas vadītajai “Takuba” operācijai Mali un jau nākamgad Lietuva plāno dot savu ieguldījumu Eiropas Savienības militārajā mācību operācijā Mozambikā, kas tika uzsākta 2021. gadā un kurā sākotnēji piedalās līdz 20 militāro un civilās aizsardzības darbinieku.

Lietuvas Aizsardzības ministrija informē, ka valsts prioritātes joprojām ir dalība starptautiskajās operācijās, kuras vada NATO, Eiropas Savienība, Apvienoto Nāciju Organizācija un sabiedroto koalīcijas, kā arī Lietuvas militārās apmācības misija Ukrainā.

Taču ministrijas iesniegtajā rezolūcijas projektā parlamentam tiek prasīta piekrišana nosūtīt aptuveni 30 militāros un civilos aizsardzības nozares darbiniekus uz Francijas vadīto operāciju “Takuba” Mali. 

Savukārt no šī gada novembra Lietuvas bruņoto spēku aizsardzības vienība sāks pildīt dienesta pienākumus arī NATO militārajā mācību operācijā Irākā kā daļa no Dānijas kontingenta. Plānots, ka Lietuvas kopējais ieguldījums šajā operācijā nepārsniegs 50 militāro un civilo ekspertu.

Jaunajam mandātam vajadzētu saglabāt pašreizējo Lietuvas ieguldījumu starptautiskās operācijās ārvalstīs, tostarp aptuveni 50 militāro un civilo darbinieku klātbūtni ANO vadītajā stabilitātes operācijā Mali “Minusma”, tāpat arī līdz 11 speciālistiem ES militārajās apmācības misijās Mali un Centrālāfrikas Republikā, līdz 30 ekspertiem operācijā “Atalanta” un 20 – ES militārajā operācijā Vidusjūras reģionā “Eunavfor Med Irini”.

Tāpat Lietuva ar aptuveni piecu ekspertu dalību turpinās sniegt savu ieguldījumu NATO vadītajā daudznacionālo spēku operācijā Kosovā, aptuveni 40 speciālisti piedalīsies ASV vadītās globālās koalīcijas pret ISIS operācijā “Inherent Resolve” Irākā un vēl pieci ASV vadītajā operācijā Hormuza jūras šaurumā, kas savieno Persijas un Omānas līci Arābu jūrā.

Dalies ar šo ziņu