Taivāna sāk nedēļu ilgus manevrus

Ārvalstīs
LETA/DPA
Taivāna
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Taivāna sākusi nedēļu ilgus manevrus, kuri ietvers militārās mācības ar kaujas munīcijas pielietošanu, lai atvairītu imitētu iebrukumu. Manevri notiek laikā, kad saasinājusies situācija sakarā ar Ķīnas spertajiem soļiem, tostarp nacionālās drošības likuma uzspiešanu Honkongai un Pekinas militāro lidmašīnu vairākkārtējas ielidošanas Taivānas gaisa telpā.

Aizsardzības ministrijas apvienotais operāciju štābs izdevis pavēli par manevru sākšanu pirmdienas rītā, vēsta valstij piederošā ziņu aģentūra CNA.

Galvenais pasākums būs aizsardzības mācības, kurās ceturtdien apvienotie sauszemes, gaisa un jūras spēki vērsīsies pret ienaidnieka mēģinājumu izsēsties krastā Taičunas pilsētā.

Jau ziņots, ka nedēļas nogalē Taivānas iznīcinātāji F-16 pie salas austrumu krasta pārtvēra vairākus Ķīnas bumbvedējus H-6.

Vēsturiski Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu. 1949. gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis. Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku. 

Dalies ar šo ziņu