Pentagona slepenais ierocis – robots zemestārps

Ārvalstīs
Sargs.lv/PopularMechanics.com
ASV
Foto: Foto; General Electric

Pentagona tehnisko inovāciju radītāji izstrādājuši jaunu un visai dīvainu ieroci – robotu, kas atveido zemestārpa darbības un spēj rakt tuneļus dziļi zem zemes, vēsta ASV inženierzinātņu žurnāls “Popular Mechanics”.

Aizsardzības attīstības projektu aģentūra (DARPA) žurnālam norāda, ka šis projekts paredzēts, lai attīstītu robotizētas tuneļu veidošanas tehnoloģiju attīstību un uzlabotu iespējas ASV karavīriem drošā veidā piegādāt nepieciešamās lietas kaujas apstākļos.

Pēdējo gadu laikā dažādas bruņotas organizācijas, to skaitā paramilitārie grupējumi, teroristi un narkotiku tirgoņi, pievērsušies tuneļu veidošanai. Tā, piemēram, grupējumi “Hezbollah”, “Hamas” un “Islāma valsts” jau kādu laiku izmanto pazemes tuneļus, lai transportētu narkotikas, ieročus un pat papildus kaujiniekus uz konkrētām kaujas vietām. “Tuneļu izveidošanai nav nepieciešamas augstākās tehnoloģijas, taču tie ir ļoti noderīgi drošai kaujinieku apgādei, pasargājot papildus ekipējumu no ienaidnieka acs,” uzsver “Popular Mechanics”.

Tikmēr ASV spēki arvien gatavojas dažādiem iespējamiem kaujas vietu scenārijiem, tajā skaitā arī sadursmēm lielpilsētās, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz milijonu cilvēku. Pilsētvidē, kurā sabiedrotie un ienaidnieki pulcējas relatīvi netālu viens no otra, vien simts metru distance var šķist nepārvarama.

Image
zemestārps
Foto: Foto: General Electric
Foto: General Electric

DARPA izsludinātā projekta “Underminer” mērķis ir parādīt iespējamību ātri izveidot taktisko tuneļu tīklus, kas ļautu droši apgādāt karavīrus kaujas laukā. Kopējās projekta uzmaksas varētu sasniegt 2,5 miljonus ASV dolāru, un par tā veicēju izvēlēts ASV elektronisko ierīču ražotājs “General Electric” (GE).

Preses relīzē medijiem kompānija paziņojusi, ka viņu veidotais robots izmanto biomimētiskos parametrus jeb imitē dabiskas darbības, lai atrisinātu cilvēces inžerniertehniskos jautājumus. Šajā gadījumā zemestārps izvēlēts par pamatu ne tikai tāpēc, lai imitētu tā formu, bet arī funkciju. ““GE” robo-tārpa prototips pat kustas kā dzīvs zemestārps,” vēsta “Popular Mechanics”.

Robota spēju kustēties zem zemes pamatā ir mākslīgi veidoti “muskuļi”, kas robotu spēj uzpūš un arī virza uz priekšu. “Zemestārpi kustībā paļaujas uz to muskuļu struktūru, kas pildīta ar šķidrumu, ko dēvē par “hidrostatisko skeletu”. Kad tie kustas, noteiktas to stuktūras daļas paplašinās, tādējādi paplašinot arī tuneli, ko tārps izveido.Tikmēr citas tā daļas kļūst garākas, ierokoties tālāk,” skaidro “GE” projektu vadītājs Dīpaks Trivedi (Deepak Trivedi). Viņš norāda, ka tādu pašu procesu tuneļu veidošanai izmanto arī robotizētā tārpa prototips.

“Popular Mechanics” gan uzver, ka šādai ierīcei varētu būt nepieciešamas arī īpaša veida navigācijas sistēmas, kuras ļautu signālu saņemt zem zemes. Turklāt robotizētajam tārpam jābūt spējīgam izurbties cauri jebkam, kas ir tā ceļā.

“General Electric” preses relīzē norāda, ka 15 mēnešu ilgajā projektam atvēlētajā laikā cer izveidot robotizētu ierīci, kas spētu rakt ar ātrumu 10 centimetri sekundē. Tuneļa lielums paredzēts 500 metru un 10 centimetru diametrā. Robots, kas paredzēts operācijām ASV militāro spēku vajadzībām, varētu sasniegt arī lielākus izmērus, lai spētu kaujas laukā piegādāt lielizmēra kravas, piebilst “Popular Mechanics”.

Dalies ar šo ziņu