Norvēģijas karavīri ar dalību mācībās demonstrē NATO klātbūtni reģionā

Militārās mācības
Sargs.lv
Norvēģijas armija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Norvēģijas bruņoto spēku Telemarkas mehanizētā kājnieku bataljona karavīri, kas savu profesionalitāti un kaujas spējas pierādījuši, desmit gadus dienot starptautiskajā operācijā Afganistānā, ieradušies Latvijā, lai piedalītos kopīgos treniņos un mācībās „Sudraba Bulta 2014”.

Norvēģijas karavīri ar dalību mācībās demonstrē NATO klātbūtni reģionā

Telemarkas bataljons sastāv no piecām rotām, un viena no šīm rotām – mehanizētā kājnieku rota – šobrīd ir atrodas Latvijā un piedalās mācībās “ Sudraba Bulta 2014”.

Lēmums par Norvēģijas bataljona ierašanos Latvijā tika pieņemts pēc Ukrainas krīzes sākšanās, kad NATO izlēma pastiprināt savu klātbūtni dalībvalstīs Alianses Austrumos. Norvēģija atbalstīja šo lēmumu, nosūtot uz Latviju daļu no Telemarkas bataljona. Latvijā ir ieradušies ap 170 norvēģu karavīru, kas atveduši līdzi militāro tehniku, tai skaitā desmit CV-90 bruņumašīnas, M-113 bruņutransportierus, kā arī kravas mašīnas. Karavīri dzīvo Ādažos un trenējas Ādažu poligonā.

“Tā kā Norvēģijas karavīri jau bija ieradušies Latvijā, bija loģiski piedalīties mācībās “Sudraba Bulta”, kurās mēs mācību scenārija ietvaros varēsim uzlabot sadarbību tieši kolektīvās aizsardzības jomā,” uzsver majors Oto Lovlands (Otto Løvland), Norvēģijas augstākais nacionālais pārstāvis Latvijā. „Mācību laikā Telemarkas bataljons kopā ar Igaunijas Aizsardzības spēku karavīriem un ASV 173.kājnieku brigādes karavīriem spēlēs pretiniekus Latvijas bruņoto spēku un Lielbritānijas bruņoto spēku bataljoniem. Mēs veiksim uzbrukuma, pēc tam arī aizstāvēšanas operācijas.”

Telemarkas bataljona karavīri plāno palikt Ādažos arī pēc mācību „Sudraba Bulta” noslēguma līdz vēlam rudenim, lai kopīgi veiktu apmācību.

„Mēs trenēsimies kopā ar Latvijas, Igaunijas, kā arī ASV karavīriem, kas arī šeit ieradušies stiprināt drošību un parādīt Alianses vienotību,” uzsver majors Lovlands. „Treniņi būs ļoti līdzīgi tiem, kādus mēs būtu veikuši Norvēģijā.”

Daudzi Telemarkas bataljona karavīri dienējuši Afganistānā kopā ar latviešiem, un Norvēģijas bruņoto spēku sadarbība ar Latvijas bruņotajiem spēkiem ir sākusies vēl senāk, jau 1990-to gadu sākumā.

Norvēģijas bruņotie spēki vienmēr bijuši viens no galvenajiem sadarbības partneriem Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīru apmācības, ekipējuma iegādes un starptautisko operāciju ietvaros Meimanes Provinču atjaunošanas vienībā Afganistānas Ziemeļu reģionā.

Norvēģija palīdzējusi modernizēt un attīstīt Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, sniedzot atbalstu Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas skolas un Jūras spēku mācību centra Ūdenslīdēju skolas izveidē, piedāvājot dažāda veida kursus, seminārus un konsultācijas. Norvēģija arī dāvinājusi Latvijai militāro ekipējumu.

Dalies ar šo ziņu