Lietuvas Aizsardzības ministrija: Visu jauno vīriešu iesaukšana dienestā izmaksātu 400 miljonus eiro

Ārvalstīs
LETA--BNS

Lietuva, karavīrs
Foto: Aizsardzības ministrija

Lai Lietuvā ieviestu vispārēju militāro dienestu visiem jaunajiem vīriešiem, būtu vajadzīgi aptuveni 400 miljoni eiro, bet gadījumā, ja armijā tiktu iesauktas arī meitenes, nepieciešamā summa būtu gandrīz četras reizes lielāka, trešdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Lietuvas Aizsardzības ministrija: Visu jauno vīriešu iesaukšana dienestā izmaksātu 400 miljonus eiro

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas deputātiem trešdien izdalītas uzziņas, kurās minēts, ka skolu pabeigušo un 19 gadu vecumu sasniegušo puišu un meiteņu vispārēja iesaukšana militārajā dienestā izmaksātu aptuveni 1,5 miljardus eiro.

Aizsardzības ministrijas veiktā analīze liecina, ka arī tad, ja Lietuvas Bruņotajos spēkos sagatavošanās darbi vispārēja militārā dienesta ieviešanai tiktu uzsākti nekavējoties, tik plaša mēroga pārkārtojumiem, īpaši infastruktūras jomā, būtu vajadzīgs ilgāks laiks.

Aplēsts, ka vispārējā militārajā dienestā ik gadus būtu jāiesauc aptuveni 6300 puiši. Ja tiktu nolemts iesaukt arī meitenes, šis skaitlis pieaugtu līdz apmēram 12 300 cilvēkiem gadā.

Ministrija norāda, ka visi puiši dienestā varētu tikt iesaukti, agrākais, 2024.gadā, ja šim nolūkam ik gadus tiktu atvēlēts pa 105 miljoniem eiro. Gan puiši, gan meitenes varētu tikt iesaukti no 2026.gada ar noteikumu, ka šā iesaukuma sagatavošanai gadā būtu paredzēti 280 miljoni eiro. Nauda būtu vajadzīga jaunu bataljonu izveidei, iesaucamo apgādei un papildu instruktoru sagatavošanai.

Lai iesauktu vienīgi puišus, būtu jāizveido četri papildu bataljoni, bet, iesaucot arī meitenes, būtu vajadzīgi 14 bataljoni, kamēr šobrīd Lietuvas Bruņotajos spēkos ir pavisam desmit bataljonu.

Jau pēc vispārēja militārā dienesta ieviešanas tā uzturēšanai ik gadus būtu vajadzīgi vēl aptuveni 80 miljoni eiro gadījumā, ja tiktu iesaukti tikai puiši, vai 220 miljoni eiro, ja iesaukums tiktu attiecināts arī uz meitenēm.

Daļējs obligātais karadienests Lietuvā pēc septiņu gadu pārtraukuma tika atjaunots 2015. gadā, pieaugot bažām par Krievijas aktivitātēm Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

2018. gadā Lietuvas Bruņotajos spēkos paredzēts iesaukt 3800 jauniešus - par trim simtiem vairāk nekā pērn.

Šogad Lietuva aizsardzības mērķiem paredzējusi nedaudz vairāk par 2% iekšzemes kopprodukta - 873 miljonus eiro.

Dalies ar šo ziņu